Népszerű egyetemi szakok | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2024/01-02. számában.

Pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg a VizsgaidőSUCK c. ankét, amit most is csak ajánlani tudok, hiszen megint eljött az egyetemisták sötét időszaka. Nem sokkal később megjelent a témában még egy adag olvasnivaló, amely a vizsgaidőszak jótékony hatásairól szólt. A vizsgák tengerében vergődő egyetemisták erre a témára sokféleképpen tudnának most reagálni. A többség elmondaná, hogy ez akkora szívás, amit csak az érthet meg, aki benne van, a másképpen vélekedők pedig annyit mondanának, „nem is volt olyan vészes”, ők azért mondják ezt, mert már túl vannak rajta, idővel pedig az emlékek szépülnek. Ezúttal nem faggatok vizsgaidőszakban küszködő egyetemistát az általuk választott szakról, de nyugi, a pályaválasztás előtt álló diákok sem maradnak olvasnivaló nélkül. Hoztam egy gyors összegzést néhány érdekes szakról, amiről már tavaly is olvashattatok.

Az utazás szerelmeseinek ajánlani tudom a kultúra- és turizmusmenedzsment szakot, amelyről Puha Dominika nyilatkozik. Ha olyan szakot keresel, ahol a kreativitásod szárnyalhat, akkor Cséfalvay Karolina összefoglalóját ajánlom, hiszen tömegmédia szakon dizájnt, fényképészetet, videózást, illetve marketinget is tanul. Ha a sport iránt érdeklődnél, akkor Ilka Bence árul el néhány érdekes dolgot, hiszen ő sport- és rekreációszervezést tanul.

Puha Dominika: A kultúra- és turizmusmenedzsment tanulmányi program a kulturális intézmények, az idegenforgalom, az államigazgatás és a helyi önkormányzatok vezetőinek szakmai képzésére összpontosít. A szak főként kulturális tanulmányokból, történelemből, földrajzból, valamint gazdasági és jogi diszciplínákból tevődik össze. Hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek oktatására – mindenki legalább két idegen nyelvet választ. Én maradtam a megszokott angolnál és németnél, de ezeken kívül lehet választani oroszt, franciát és olaszt. A tanulmányi program gyakran kínál külföldi szakmai kirándulásokat is. A turizmusmenedzsmentet olyan embereknek ajánlom, akik a jövőben szeretnének az idegenforgalom bármely szférájában dolgozni, akár vezetői pozícióban, akik szívesen ismerkednek különböző kultúrákkal, szenvedélyük az utazás. Ez a szak kevésbé jó választás lehet azok számára, akik nem szívesen tanulnak idegen nyelveket, illetve távol áll tőlük a történelem és a földrajz.


Cséfalvay Karolina: Pozsonyban a Páneurópai Főiskolán, tömegmédia szakon dizájnt, fényképészetet, videózást, illetve marketinget is tanulok. Van grafika órám, ahol a különböző betűk grafikai felhasználásáról tanulunk. Itt az ember megismerkedik a dizájn alapjaival. Vannak videókészítésről szóló tantárgyaim is, ahol megtanuljuk, hogyan kell kezelni a kamerát, mik az alapjai a film-, illetve a reklámvilágnak. Hogyan kell felkészülni egy adott felvételhez, megismerkedtünk a különböző stúdiós felszerelések, mint például a lámpák, mikrofonok használatával. Fényképészeten a digitális képek készítéséről, illetve azok számítógépes feldolgozásáról tanulunk. Volt szerencsém kipróbálni a rádiózást is, mivel az egyik tantárgyunk pont arról szólt, hogyan is kell egy jó hanganyagot elkészíteni a téma kitalálásától egészen a kész hanganyagig. A szak összességében olyan, amilyennek elképzeltem, csak sajnos a COVID-19 miatt sok gyakorlati óra nem úgy valósult meg, ahogyan kellett volna, így kevesebb tapasztalatot tudtunk összegyűjteni. Ezt a szakot leginkább olyan embereknek ajánlanám, akiket érdekel a média világa, de nincs még belőle nagy tapasztalatuk, mivel itt mindent szinte az alapoktól tanul az ember, ami nekem sokat segített, mivel előtte gimnáziumot végeztem. Lehet olyan valakinek az első évek unalmasabban telnek, akik már dolgoztak egyes programokban, vagy nagyobb tapasztalataik vannak videó készítés terén.


Ilka Bence: A sport- és rekreációszervezés szak rengeteg érdekességgel fogadott. Az egyik, amit tudnék mondani, hogy nem elég csak a sportokat kedvelni, mivel a sportórákon a feltételek néha kemények tudnak lenni. Ez részletkérdés, mivel valakinek az atlétika fog jobban menni, valakinek pedig az úszás. A másik érdekesség, amit tudnék mondani, az a nyelvi akadályok leküzdése volt. Nagyon gyenge szlovák tudással mentem az egyetemre, de véleményem szerint nagy nyomás alatt tud igazán jól teljesíteni az ember. Mivel más választásom nem volt, vagyis volt, de az egyetemet nem szerettem volna ott hagyni, így meg kellett tanulnom a nyelvet. A környezetnek köszönhetően elég hamar bele tud jönni az ember. A harmadik, amit tudnék mondani az pedig az, hogy az egyetemnek köszönhetően kipróbálunk több fajta sportot, és rátaláltam olyanokra is, amelyekről nem gondoltam volna, hogy valaha is ki fogom próbálni. Ezek közé tartozik a gimnasztika, amit most a nyári szemeszterben volt részem kipróbálni. Az egyetemet leginkább azoknak ajánlom, akik valamiképp a sportban szeretnének elhelyezkedni, de nem tudják pontosan, hogy a sport melyik ágát választanák. Sokrétű tudást biztosít. A gyerekekkel való foglalkozástól a sportmenedzsmenten keresztül, az edzői munkásságon át sportrendezvény szervezéséig. Ahogy említettem, vannak bizonyos fizikai elvárások a sportteljesítménnyel kapcsolatban, ezért semmiképp nem ajánlom azoknak, akik csak nézni szeretik a sportot. Megijedni azonban nem kell az elvárásoktól, csak egy kicsit rá kell készülni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább