További kedvezmények DSz Családi Kártyával, illetve DSz Szenior Kártyával

Év elejétől igényelhetők a Dunaszerdahelyi Hűségkártya kiegészítő kártyái, így a DSz Családi Kártya a családoknak, illetve a DSz Szenior Kártya városunk nyugdíjasainak. Ennek apropóján kérdeztük A. Szabó Lászlót, a két kiegészítő kártyát indítványozó egyik városi képviselőt.

– Milyen elgondolásból született meg a DSz Családi Kártya, illetve a DSz Szenior Kártya?

– Valamennyi EU-tagországban évente készül egy életkörülmény-felmérés, amely során véletlenszerűen kiválasztott háztartásokat keresnek fel. Ez a vizsgálat átfogó képet ad a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről.

A Statisztikai Hivatal forrásaiból származó adatok alapján 2022-ben Szlovákiában a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye az ország teljes lakosságának a 16,5%-át fenyegette, vagyis minden hatodik állampolgárt. Az eredmények sajnos megerősítették a korábbi esztendők tendenciáit. Ezek alapján a leginkább veszélyeztetett csoport a munkanélküliek, őket pedig elsősorban a nagycsaládosok, valamint az egyedül élő idős emberek követik, az ő jelentős részüknek a jövedelme ugyanis a nemzeti szegénységi küszöb alatt volt. Ezek a statisztikai mutatók is egyértelműen bizonyítják, hogy Szlovákiában egyáltalán nem rózsás a lakosság gazdasági helyzete.

Éppen ezért született az indítványunk, amelyet Horony Ákos és Nagy Krisztián képviselőtársaimmal nyújtottunk be.

Tisztában vagyok persze azzal, hogy a szociálpolitika alakítása elsősorban az állam, vagyis a kormány és a parlament hatásköre, de meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak is kötelessége alternatív támogatási módokat keresni azok számára, akik  egyrészt az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben hozzájárultak városunk gazdasági, társadalmi és kulturális növekedéséhez, másrészt három vagy több gyermeket igyekeznek felnevelni, és ezzel lényegesen nagyobb részt vállalnak a társadalmi terhekből, ugyanakkor viszont ők garantálják közösségünk fennmaradását és jövőjét is.

A teljes interjú elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább