„A pilátesz mindenki sportja, amiben bárki megtalálhatja önmagát” – interjú Rácz Viktóriával

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

Az ember rengeteg sportág közül válogathat, míg meg nem találja azt, amellyel kiteljesedhet. Az interjúk során mindig elhangzik, hogy „ez az életem, ebben vagyok igazán önmagam”. A legutóbbi alkalommal sem történt ez másképp! Rácz Viktória piláteszoktató szívesen segít azoknak, akik valamilyen hátgerinc vagy ízületi problémával küzdenek. Viki életét körülöleli a mozgás szeretete, amelynek életérzését örömmel adja át másoknak is. Igyekszik folyamatosan fejleszteni magát. Az interjú során lenyűgöző inspirációval mesélt a pilátesz különlegességéről, az életútjáról és a jövőbeli terveiről.

Viki, mesélj picit a sportmúltadról. Hogyan találtál rá a piláteszre?

A sport mindig is az életem része volt, fiatalkoromban kipróbáltam magam kézi-, kosár- és a röplabdában. Minden nő jó alakra vágyik, így igyekeztem én is megtalálni a számomra legmegfelelőbb edzésformát. Jártam aerobikra, zumbára és fitneszedzésekre is, de egyik sem volt az igazi. Majd végül rátaláltam a piláteszre (megj.: lényege a kontrollált mozgássorozatok és a légzéskoordináció összehangolása. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerincstabilizáló izmok (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika). 4-5 éven keresztül aktívan jártam az edzésekre, éreztem, hogy ez lett az életem mozgatórugója. Majd egy lehetőséget megragadva, körülbelül 10 évvel ezelőtt elvégeztem egy pilátesz képzést. Később elhívtak az egyik stúdióhoz dolgozni, ahová örömmel besegítettem. Az évek során igyekeztem magam folyamatosan fejleszteni és újdonságokat tanulni, ami meghozta számomra a várva várt sikert.

Azon kívül, hogy éltél a lehetőséggel, éreztél valamilyen erős indíttatást az iránt, hogy piláteszoktatóvá válj?

Éreztem, mennyire jót tesz ez a fajta mozgásforma az egészségemnek és a testemnek. Úgy gondoltam, hogy igen, ez az a sportág, ami megfelelő számomra. Hatással volt az izmaimra, a testtartásomra és kellemesen éreztem magam az edzések után. Nem gondoltam volna, hogy ennyire kikapcsol majd az oktatási része a pilátesznek. Nem akartam soha főállásban oktató lenni, de a sors úgy akarta, hogy ez hobbiként megmaradjon az életemben. Miután otthagytam a stúdiót, felkeresett egy-két vendég, hogy nem tartanék-e magánórákat nekik.

Egyre többen kezdtek érdeklődni, így kinőtte magát ez az egész. Idővel bővítettem az alapkurzusomat több testrészre, gyakorlatra és problémára specifikáltan, hogy minden korosztályt egyedi módon tudjak rehabilitálni az edzésekkel. Most pedig elérkeztem az életemben ahhoz a ponthoz, hogy nagyon élvezem és szeretem ezt csinálni.

Igyekszem terjeszkedni és bővíteni az óráim számát. Egy hónapja kicsit félve indítottam egy kimondottan férfi- és egy kezdőcsoportot. Kellemesen csalódtam, milyen szép létszámban jelentkeztek. Erre azért volt szükség, mert az érdeklődés mellett a jelenlegi csoportjaimmal már 6-7 éve együtt edzünk, ahová nem sorolhatok be egy kezdőt. A jövőre nézve több vízióm is van, szeretnék egy helyiséget felszereléssel együtt, de nem stúdióként, hanem magánórás stílusban. Így több lehetőségem lenne arra, hogy egyénileg foglalkozzak az emberekkel.

Az alapkurzus mellett rengeteget fejleszted magad, és az évek során több továbbképzésen is részt vettél.

Az alapképzésre Besztercebányára jártam, ahol szinte az összes továbbképzésemet és specifikus bővítést is végeztem. Nemrégiben sikerült befejeznem egy további tanfolyamot, a SPINEFITTER BY SISSEL-t, ami legfőképp a hátgerinc problémákkal küzdő vendégekre specifikált. A spinefitter gyakorlatai folyamán segédeszközt használunk, amely regenerálja az izmokat és az ízületeket (megj.: ez egy olyan segédeszköz, amely apró, összeolvasztott golyókból áll össze. Az ember az edzés során ráfekszik, a golyók pedig szépen illeszkednek a hátgerinc részeibe). Aki valamilyen ferdüléssel vagy izomlap-letapadással küzd, annak igazán kivételes mozgásforma lehet, mert fellazítják az izmokat.

Kijelenthetjük, hogy bárki járhat piláteszre, akinek rehabilitációra van szüksége, igaz?

A pilátesz szülőatyja Joseph Pilates, aki az egész mozgásformát egyfajta rehabilitációs programnak szánta. Eleinte sportolóknak volt a legmegfelelőbb, amely a későbbiek folyamán nőtte ki magát igazán. A pilátesz stabilizálja a törzsizmokat, ezen felül megerősíti a has- és a derékizmokat, ill. a gerincet is, amely által az ember testtartása sokkal szebbé és egyenesebbé válik. Ha valaki stabilan tud állni, a sérülések is elkerülhetőbbek. Úgy gondolom, hogy bármilyen munkát is végezzünk, legyen az fizikai vagy ülőmunka, ez a fajta „szétnyújtás” alkalmas lehet mindenki számára.

Fontos, hogy a megerőltetett izmok teljesen ellazuljanak. Mindenkinek az igényeihez mérten próbálom összeállítani az edzéseket. A magánórákon pedig sokkal nagyobb odafigyeléssel tudok foglalkozni a vendégeimmel.

Bármilyen problémával is forduljanak hozzám, igyekszem megtalálni a legjobb gyakorlatsort (megj.: ha nagyobb problémáról van szó, Viktória az orvossal is konzultál, hogy a lehető legoptimálisabb módon tudja rehabilitálni a klienset). A pilátesz mindenki sportja, amiben bárki megtalálhatja önmagát.

Mi a különbség a jóga és a pilátesz között?

Nagyon vékony a határ a két sportág között, amelyet sokan összekevernek. A jóga kicsit lassúbb, amely főként a kitartásra összpontosul bizonyos pozíciókban. Az elsődleges célja a helyes légzés. Ezzel szemben a pilátesz jobban fókuszál a nyújtásokra és egyes izmok megerősítésére. Fontos a különböző mozgásformák precíz kivitelezése, és a test középtájékának stabilizálása. Régebben oktattam „ay fly jógát”, amely során a gyakorlatokat egy speciális selyemkendőben lógva végeztük. Nagyon jó hatással van a női test alakulására, szépen formálja az izomzatot, mert az ember a saját testsúlyával dolgozik.

Hogyan épülnek fel az edzéseid?

Első lépés maga a bemelegítés, majd igyekszünk az edzések alkalmával minden testrészt átmozgatni. Vannak gyakorlatok a kezekre, a lábakra, a hasra és a hátra is. Mindegyiket más pozícióban végezzük, akár négykézláb, hason, háton, vagy oldalt fekve.

Próbálom az edzéseket folyamatosan színessé és változatossá tenni a különböző segédeszközök segítségével. Pontosan ezért járok képzésekre, mert az ember mindig tanul valami újat, amit beépíthet az edzéseibe. A legfontosabb pedig, hogy mindenkitől annyit várok el, amennyit bír.

Nem kell túlerőltetni magát senkinek sem. Nem az a cél, hogy fájjon, hanem pont ellenkezőleg, a fájdalom megszüntetése. Minden csoportban odafigyelek a vendégeimre, akinél látom, hogy valami nem megy, vagy nagyobb egészségügyi problémával küzd, felajánlom az individuális edzést. A fő cél, hogy mindenki jólérezze magát, áttornáztassa az egész testét és kellemes érzéssel térjen haza.

Végezetül, van valamilyen jelmondatod, vagy gondolatmeneted, ami elkísér a mindennapok során?

Van egy mottóm, ami mindig ott van a fejemben a hétköznapok során. „Amikor a legrosszabb, akkor mindig történik valami, ami tovább lendít a nehézségeken”. Úgy érzem, van egy szerencsecsillagom, ami kísér az utamon. Mindig erőt veszek magamon, és a pillanatoknak élek! Igyekszem folyamatosan pozitív lenni, nem oldom soha azt, hogy mi lesz holnap, próbálok a jelennek élni.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább