Nem is sejted, mi vár rád az áprilisi Klikkben! | Klikk Out-előzetes

Borítókép: Szabó Péter Pál

Lenne itt néhány olvasmány, amit a figyelmedbe ajánlunk áprilisi lapszámunkból.

Klikk Out,Előzetes,Április

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

A szó, amit keresel, az a „szeretlek”

Valami erős alapnak meg kell lennie a hozzánk közel állókkal, hogy ne veszítsük el egymást, egy asztalhoz tudjunk ülni, amikor arra alkalom nyílik, és a „politikát”, mint egy koszos ruhát, otthon tudjuk hagyni és bedobni a szennyesbe.


Klikk Out,Előzetes,Április
Autó / Szerző és fotók: Ugróczky István

Avatár – BMW X2 sDrive 20i

Megérkezett az új X2-es. Szebb, mint valaha. Szürkében is áttetszik rajta az egyénisége.


Klikk Out,Előzetes,Április
Magunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Irány Bamako!

Bárki, bármivel, bárhogy – ez a mottója a világ leghosszabb amatőr raliversenyének, a Budapest–Bamakónak, amely Magyarországról indulva, Sierra Leonéban ér véget. A táv oda-vissza 18 000 kilométer, az út egy hónapig tart. Az idei, 15. versenyre 365 csapat, összesen 1102 fő nevezett, ami minden eddiginél több. A startvonalnál állt a 31 éves Gróf Dávid is, aki egy Suzuki Samurai típusú autóval, az egyik legkisebb terepjáróval vágott neki a túrának. Vele beszélgetek az útról, a felkészülésről, a megpróbáltatásokról és a tapasztalatokról.


Klikk Out,Előzetes,Április
Sokszög / Szerző: Menyhárt Dodi

Kávé, az iható mágia

Isszuk reggel, délben, aztán délután és éjjel. Isszuk az utcasarkon, az autóban, munka előtt és munka után. Isszuk tejjel, cukorral, isszuk feketén. Isszuk már évszázadok, sőt évezredek óta. Az iható mágia, azaz a kávé serkentő hatásának felfedezéséhez rengeteg legenda fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel Krisztus előtt 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. Ma itt sok szögből járjuk körül szűkebb pátriánk, a Csallóköz kávézási szokásait. Akik erre ma a segítségemre lesznek, és akiknek nagyon köszönöm, hogy elfogadták a meghívást, Domonkos Dalma, a dunaszerdahelyi Cafe Frei képviseletében, Süke Csilla, a dunaszerdahelyi Budapest Kávézó színeiben és Petes Marek, a Buena Coffee House csapatából.


Klikk Out,Előzetes,Április
Tudósítás és recenzió / Szerző: Szilvási Tibor

„Szeressük már egymást, a kutyafáját!”

Márciusban a dunaszerdahelyi NFG klubban – szinte a szlovákiai bemutatóval egyidőben – levetítették Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmjét, a Magyarázat mindenre címűt, ami tulajdonképpen a magyar társadalom 2010-es, 2020-as éveinek korrajza, látlelete. Mindenkinek szól mindenkiről.


Mert magyarázat, az kell mindenre

A Magyarázat mindenre dunaszerdahelyi vetítésének tudósításában azt írtam, hogy a film a magyar társadalom 2010-es, 2020-as éveinek korrajza, látlelete, de ha egész pontos akarok lenni, akkor nagyítóval megyünk rá a jelenlegi városi intellektuális középosztályra.

 


Klikk Out,Előzetes,Április

Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Röviden a gyógyszerészetről és a pszichológiáról

Két elhivatott egyetemista osztja meg velünk a tapasztalatait ezekről a népszerű egyetemi szakokról. Surányi Patrick a Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karának az ötödéves diákja, Szabó Zsóka pedig pszichológiát tanul Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Társadalom- és Egészségtudományi Karán.


Klikk Out,Előzetes,Április

Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

Propaganda

Ha akarjuk, ha nem, akár tudomást veszünk róla, akár homokba dugjuk a fejünket: a politika mindennapjaink része, kikerülni nem nagyon lehet. A megszokott háttérzajként működő propaganda alattomosan nyúlhat bele az életünkbe, emberi kapcsolatainkba. E havi verseinkben éppen erre a hatásra igyekeztünk valamelyest rávilágítani.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Kácsor Zsolt: Pokoljárás bipoláriában

A Pokoljárás bipoláriában alcíme szerint regény, valójában pedig olyasfajta egyveleg, amit mintha naplóbejegyzésekből, tudatfolyamdarabkákból, brutálisan őszinte vallomásokból, valamint rögeszmésen betolakodó számokból és magánhangzó nélküli szavakból gyúrt volna össze egy különösen ügyes kéz úgy, hogy a végén meg mégis csak valahogy az legyen belőle, aminek mondják. Regény. (sj)


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisMariana Enríquez: A tűz martaléka

Mariana Enríquez A tűz martaléka című rövidtörténet-gyűjteménye pontosan ilyen. A fantáziadús és vérfagyasztó gótikus horror felszíne alatt egy még borzasztóbb dolog rejlik: a valóság. Gondoljunk csak a gyűjtemény legrövidebb történetére, ahol egy nő hazavisz egy koponyát és arról álmodozik, hogy ő is csontváz lesz (miközben mélyen megveti testesebb férjét), erősen utalva az evészavarok poklára. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Adela Mede – Ne lépj a virágra!

The Vaccines – Pick-Up Full of Pink Carnations

Forest Swords – Bolted

Future Islands – People Who Aren’t There Anymore

The Smile – Wall of Eyes

Ress – Mimóza


Cinemax / Szilvási Tibor

Szellemirtók – A borzongás birodalma

Vetítik április 11-től.

Abigail

Vetítik április 18-tól.

Kihívók

Vetítik április 25-től.


Klikk Out,Előzetes,Április
NFG / Szerző: Kovács Ákos

A te világod

Ez a visszatekintő cikksorozat főleg azok számára lehet információs jellegű, akik lemaradtak egy-egy jelentős eseményről, vagy egy idegen pontként tekintenek a klubra, és a neve hallatán egyből az jut az eszükbe: „Az nem az én világom!” Ezek a rendezvények nemcsak a szórakoztatás eszközei, hanem hozzájárulnak a szellemi fejlődés és a világlátás fejlesztéséhez is. Nem tesznek különbséget embercsoportok, hovatartozás, bőrszín között, mindenkit egyenlőként fogad.


Klikk Out,Előzetes,Április
Utazás / Szerző és fotók: Mundi Józsi

Thaiföld, nemcsak az ízek paradicsoma!

Öt évnyi pihenő után képzeletbeli hajóm vitorláit újra Thaiföld irányába fújta a szél, ám mikor már azt mertem volna gondolni, hogy bizony a nagyvilágban sok mindenhol jobb, mint Thaiföldön, miután célba értem, jött a kijózanodás, és újra fellángolt a nagy szerelem.


Klikk Out,Előzetes,Április

Havi kreatív / Kürthy Judit

Varrni, természetesen

E havi alkotónkat elvarázsolja a len. Munkáját a természet ihleti és örömmel dolgozik megrendelésre, hogy biztosan olyat készítsen, amivel egy álmot valósíthat meg. Hímzett mintái ugyancsak letisztultak, az anyagok közül is igyekszik természeteseket választani, fontos számára a letisztultság és környezettudatosság. E havi lapszámunkban Méhes Zsanett Évát, a LizMed kreatív alkotóját kérdeztük.


Klikk Out,Előzetes,Április

Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Csallóközi vesevelő Tekács Ervin módra

A jól eekíszítëtt vesevelő lítfontosságú a csallóközi embër szervezetinek, hogy bírja eszt a folytonos gyűrődíst, amit a ílet kináll.


Klikk Out,Előzetes,Április
Hónap nője / Katona Chiara / Fotók: Ajpek János

Vívóleckék Buday Boglárkával

Áprilisban egy rendkívül különleges sportágat szerettünk volna bemutatni rovatunkban, a vívást. Ebben Buday Boglárka segített nekünk, aki gyermekkora óta űzi ezt a sportágat, és az együtt töltött időnk során rendkívül sok információt sajátíthattunk el általa. Kérdéseink csak záporoztak Bogi felé az első pillanattól kezdve, ő pedig mosolygósan győzött válaszolni mindegyikre. Kérdéseink természetesen nemcsak ennek a szép sportágnak a csínját- bínját érintették, de róla is szerettünk volna megtudni a lehető legtöbbet. Ismerjétek meg tehát, Április Hónap Nőjét!



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább