Így nyűgözd le a HR-est – tippek a sikeres állásinterjúhoz

Napjaink egyharmadát munkahelyen töltjük, amely a testi-lelki egészségünkre is kihatással van. Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi helyed nem az elvárásaidnak, képzettségednek megfelelő, akár arra a pontra is eljuthatsz, hogy némi mérlegelés után, új állás után nézz. Mivel az utóbbi időben részt vettem néhány állásinterjún, és több HR-essel találkoztam, így most megosztok néhány olyan tanácsot, amely segítségével, nagyobb eséllyel lehetsz te, a sikeres befutó.

1. Készülj fel!

Nem elég, ha elolvasod az álláshirdetést, egy kellemes hangulatú megbeszéléshez alaposan fel is kell készülni. Olvasd el a cég weboldalát, gyűjts róluk háttérinformációt, hogy ne érjenek felkészületlenül az olyan típusú kérdések, mint a „Mit tud a cégünkről?“. Ezen a ponton gyakran áll be kínos csend, pedig csak azt szeretnék felmérni, hogy a jelentkező pontosan tisztában van-e azzal, amit a cég képvisel, illetve később hogyan tud majd beilleszkedni, a már kialakult struktúrába. A nagyobb vállalatok gyakran megjelennek sajtóban, kiadványban is, így ajánlott képben lenned, a legfrissebb céges történésekkel kapcsolatban.

2. Készülj arra, hogy idegen nyelven is meg kell szólalnod!

Az álláshirdetés általában tartalmazza, a pozíció betöltéséhez szükséges nyelvtudás szintjét. Az önéletrajz írásakor, nem érdemes füllenteni – nagyon hamar ki fog derülni, hogyha sokkal gyengébben, vagy egyáltalán nem tudod kifejezni magad. Ha rég használtad a nyelvet, nem baj – nézz filmet, hallgass rádiót vagy tölts le egy applikációt, amely a tudásod felfrissítését szolgálja.

3. Legyenek kérdéseid!

Általában minden interjún teret kapsz a HR-estől arra, hogy a pozícióval kapcsolatban, kérdéseket tegyél fel. Ezek kitérhetnek a cég filozófiájára, a várható munkafeladatokra, az általános elvárásokra, munka és magánélet egyensúlyára, esetleg a továbbképzési vagy home office-lehetőségekre. Ha attól tartasz, hogy a stressz hatására, nem jut majd eszedbe értelmes kérdés, készülj jegyzettel, amit a megfelelő pillanatban vegyél elő – a HR szereti a felkészült jelölteket, akik udvarias, de nyílt kérdéseket mernek feltenni, ha valami nem tiszta.

4. Ne stresszelj!

Ez az a tanács, amely ugyan banálisnak tűnik, de végső soron, a sikered múlhat rajta. Ha nagyon izgulsz, az interjú előtt menj ki a mosdóba, végezz légzőgyakorlatokat, vagy igyál egy kis vizet. Ne felejtsd el, hogy nem életre-halálra megy a megbeszélés, az asztal túlsó oldalán pont ugyanolyan emberek foglalnak helyet, mint te. Inkább arra gondolj, hogy ezek az emberek behívtak, tehát kíváncsiak rád és arra, hogy mit tudsz hozzátenni, a cég sikeréhez.

5. +1 tipp, ha mégsem sikerült bejutni

Ha az ígért visszahívás elmaradt és mást választottak helyetted, ne ostorozd magad és ne keseredj el! Az elutasítást kezeld egy új lehetőségként, ahonnan bármerre továbbindulhatsz. A szabadidődet használd tanulásra – végezz nyelvtanfolyamot, vegyél részt továbbképzésen – akár ingyenes, online kurzusok vagy applikációk formájában. Ha átképeznéd magad, nézz körbe, hogy a lakóhelyeden vannak-e felnőttképzési lehetőségek, induló tanfolyamok. Lehet, hogy mindig vonzott egy foglalkozás, amelybe eddig nem volt bátorságod belevágni? Itt az idő, hogy meglépd az ismeretlent és egy teljesen új úton indulj tovább!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább