Klikk Out Vikkendhouse: A lelkem tükröződik abban, amit hallgatok

A mai epizódban egy visszatérő vendég, Németh Anikó osztja meg velünk aktuális kedvenc zenéit. Anikó olyan zenefogyasztó, aki nagyon inspiráló lehet mindazoknak, akik a különleges zenéket keresik.

Fotó: Ugróczky István

Sziasztok! Németh Anikónak hívnak, közel 11 éves lányommal Dunaszerdahelyen élek és a Vámbéry alapiskola alsó tagozatos pedagógusa vagyok.

Köszi, Ákos, hogy négy év után újra megszólítottál, és mesélhetek a lelkemről, mert szerintem az tükröződik abban, amit hallgatok. Még most is zenefüggő vagyok, de ez már gyógyíthatatlan… Mindig megtalálom, vagy csak véletlenül ráakadok a hangulatomhoz legjobban illő zenére.

Sok filmélményem kapcsolódik kedvenc zenéimhez, és ezt a tízes listát is ilyenekkel kezdem:

A Marie Antoinette című filmben tűnt fel egy régi kedvenc, az idén 65 éves Robert Smith (The Cure) dala, a „Plainsong”. A másik dal szintén innen való: Aphex Twin – „Avril 14th”. Egyébként az egész filmzenét ajánlom, merész vállalkozás egy kosztümös filmhez, de nekem nagyon bejött.

Friss filmélményből a harmadik (eredetileg Lou Reed dala a Trainspottingból): Komorebi verziója a majdnem azonos című „Perfect Days” filmből.

A negyedik érdekes módon szintén egy feldolgozás, méghozzá 50 Cent dalának, „A zuhanás anatómiája” kulcsdala: Bacao Rhythm & Steel Band – „Pimp”.

Az ötödik egy nyári kedvenc, balatoni naplementés autózáshoz – Wallners: „In My Mind”. Mint utólag kiderült, ez is egy filmből származik (Tűzvörös égbolt).

A hatodik a négy évvel ezelőtt is kedvelt banda, a Khruangbin, akiket remélhetőleg júliusban élőben is láthatok. Tőlük most egy lírai dal, a „May Ninth”.

A tavalyi nyári Inota fesztivál hívta fel a figyelmem Nils Frahmra, és nemrégiben részese lehettem Barabás Lőrinc csodálatos koncertjének az Nfg klubban, akit szintén ő ihletett meg. A hetedik dal Olafur Arnalds-szal: „20:17”.

A nyolcadik banda lehet, hogy sokaknak a Barbie filmből ismerős, de én nem a filmből választottam a számot – Tame Impala: „Let It Happen”.

Maradt két szám, amit az elmúlt év nagy veszteségeitől szeretnék megemlíteni: Ennio Morricone, Andrew Fletcher, Julee Cruise, Ryuichi Sakamoto… Az egyik legyen Sakamoto: „A World I Give”, a másik pedig Julee Cruise: „The World Spins”.

A MIX:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább