A Harry Potter rajongók megint elrepítenek minket Roxfortba | Zénidőm

Igaz, hogy május elején már megünnepeltük a nemzetközi Harry Potter-napot, de ebben a témában dupláznunk kell. Túlságosan értékes ez a történet, na meg az az igazság, hogy sokak szíve megdobbant a Tekergők térképe hallatán. Te mit tennél, ha hozzád kerülne a Tekergők térképe?

Még mielőtt útra kelnénk a Roxfortba, a Harry Potter rajongók bemutatkoznak:


Bartal Juli vagyok, 19 éves.  A Pozsonyi Közgazdasági Egyetemen vagyok elsőéves. Szabadidőmben zenélek, olvasok és nyelveket tanulok. Funfact, hogy éppen a Harry Potter utolsó részét néztem, miközben a kérdésekre válaszoltam.
Varga Dominika vagyok, 25 éves, végzős egyetemi hallgató. Az olvasás mindig is közel állt hozzám, talán ezért is választottam a pozsonyi bölcsészkart.

Mivel varázsolt el téged a Harry Potter c. regénysorozat?

B. J.: Én teljesen odavagyok az egész világért, amit J. K. Rowling kialakított. Imádom a karakterek szerethetőségét. A könyvek vagy akár a filmek végére érve az ember úgy érezheti, személyesen ismeri a karaktereket. Magával ragad minden apró részlet varázslatossága, a muglik és varázslók egymáshoz viszonyulása. Úgy, ahogy van, imádom az egészet. 😀

V. D.: Kezdem talán a világépítéssel: J. K. Rowling hihetetlenül részletes és gazdag világot teremtett, ahol minden kis részletet gondosan kidolgozott. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola maga is egy varázslatos hely, tele titkokkal, rejtélyekkel és különleges helyszínekkel, mint a Titkok Kamrája vagy a Tiltott Rengeteg. A karakterek mélysége és fejlődése is lenyűgöző. Harry, Hermione és Ron barátsága és kalandjai a könyvek során végig izgalmasak és meghatóak. Mindegyik karakter egyedi és összetett, saját háttértörténettel és személyiségjegyekkel, ami miatt könnyű velük azonosulni és megszeretni őket. Nem szabad megfeledkezni a varázslényekről, varázsigékről és a mágikus tárgyakról sem, amelyek mind hozzájárulnak a sorozat varázslatos hangulatához. Összességében, a Harry Potter sorozat olyan gazdag és részletes univerzumot teremtett, amely könnyen magával ragadja az olvasót, és amiben mindig újabb és újabb csodákat lehet felfedezni.

Korábban:
Ugye te is Harry Potter-rajongó vagy

Hatással volt az életedre a történet, esetleg valamelyik karakter?

B.J.: Minden bizonnyal hatással volt az életemre. Egy olyan világba vezetett be, ami úgy érzem velem van, amióta először „kapcsolatba kerültem” a sorozattal. Ezekhez a filmekhez nyúlok, ha komfortot keresek. Az egész családnak nagy kedvence, szóval sok esti bekuckózás alapja nálunk. Talán a legértékesebb dolog, amit magammal vittem a regényekből, az az, hogy harcoljunk azért, amit fontosnak találunk és ne lépjünk el azoktól, akiket szeretünk és akik szeretnek minket.

V.D.: Abszolút hatással volt rám a történet, és számos karaktere különösen inspirált. A könyvek rengeteg tanulságot hordoznak, amelyek az életem különböző területeire is hatással voltak. Hermione Granger okos, szorgalmas és mindig kész segíteni másokon. Az ő karaktere megtanított arra, hogy a tudás és az elszántság hatalmas erőt jelenthet, és hogy nem szabad félni attól, hogy kiálljunk a saját véleményünk mellett. Hermione példája segített abban, hogy jobban értékeljem az oktatást és a tanulást, és hogy mindig keressem a tudást. A történet megtanított a bátorságra, a kitartásra, a tudás fontosságára és a barátság értékére. Ezek a tanulságok mindig velem maradnak, és a könyvek újraolvasása során mindig felfedezek valami újat, ami tovább gazdagítja az életemet.

Mit tennél, ha hozzád kerülne a Tekergők térképe?

B.J.: Ez nagyon jó kérdés. Amint megláttam, az jutott eszembe, hogy megnézném, melyik kávézóba, bárba vagy szórakozóhelyre érné meg belesnem, ha rámjön a csavaroghatnék.

V.D.: Roxfortban barangolnék a térképpel, hogy felfedezzem azokat a helyeket, amiket a könyvekben nem láthattunk részletesen. Megkeresném a titkos folyosókat és rejtett szobákat, amik csak a térképen láthatók. Biztos vagyok benne, hogy lenne néhány eldugott zug, amit még nem fedeztek fel a könyvek szereplői sem. Ugyanakkor biztosan nem tudnék ellenállni a kísértésnek, hogy néha egy kis csínyt is elkövessek, hiszen a Tekergők térképe eredetileg is ilyen célokra készült.

Melyik a kedvenc varázslatod?

B.J.: Talán a Comikulus a kedvencem. Tudom, hogy az konkrétan mumusok ellen van, de ha tehetném, szívesen változtatnék kellemetlenségeket és stresszhelyzeteket nevetségessé.

V.D.: Az egyik kedvenc varázslatom a Patronus-bűbáj („Expecto Patronum”). Ez a varázslat nemcsak lenyűgöző látványt nyújt, amikor egy erős, védelmező lény jelenik meg, hanem mélyebb jelentése is van. A Patronus-bűbáj arra szolgál, hogy megvédje a varázslót a dementorok támadásaitól, amelyek az emberi lélek legsötétebb részét támadják meg. Ahhoz, hogy sikeresen végre lehessen hajtani, a varázslónak egy nagyon erős, boldog emlékre kell koncentrálnia. Ez a varázslat az erőt, a bátorságot és a reményt jelképezi, és emlékeztet arra, hogy a legnehezebb időkben is találhatunk valami pozitívumot, amire támaszkodhatunk. Az egyedi patrónusok, amelyeket minden varázsló megidézhet, személyiségüktől és tapasztalataiktól függően különbözőek, ami még különlegesebbé teszi ezt a bűbájt.

Harry potter,Zénidőm,Bartal Juli,Varga Dominika

Ha a Roxfortban tölthetnél egy napod, akkor mit tennél?

B. J.: Hogy teljesen őszinte legyek, így a vizsgaidőszakos megőrülés előtt, nagyon jót tudnék nyugizni a prefektusi fürdőben. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül 😀 Emellett nagyon szívesen meglátogatnám Hagrid kunyhóját. Megismerkednék a sok kis élőlénnyel, amit a vadőr befogad, és elvinném sétálni Agyart.

V. D.: A napot a Nagyteremben kezdeném egy bőséges reggelivel. El sem tudom képzelni, milyen lehet a lebegő gyertyák és a varázslatos mennyezet alatt ülni, miközben különleges varázslényekről beszélgetek a többi diákkal. Ha lenne rá lehetőség, megnéznék egy kviddicsmérkőzést a pályán. A kviddics izgalma és a játék sebessége mindig lenyűgöző, és élőben látni biztosan felejthetetlen élmény lenne. Később, ha van elég bátorságom, rövid sétát tennék a Tiltott Rengeteg szélén Hagriddal, hogy találkozzak néhány varázslénnyel. Este a Mardekár klubhelyiségében tölteném az időt. Beszélgetnék a diákokkal, hallgatnám a tűz pattogását és talán még a varázslósakkot is kipróbálnám. Ez az egy nap Roxfortban biztosan életem egyik legemlékezetesebb napja lenne, tele kalandokkal, felfedezésekkel és varázslatos élményekkel!

Számodra miért értékes a Harry Potter c. regénysorozat?

B. J.: Azért értékes, mert érdekes módon, már attól is megnyugvást és melegséget érzek a mellkasomban, ha meglátom a polcomon felsorakoztatott könyvek közt. Érdekes, hogy egy történet ennyi érzést válthat ki egy emberből egyszerre, de velem ezt teszi a Harry Potter, és nekem ezért ilyen fontos.

V. D.: J. K. Rowling rendkívül részletes és koherens világot alkotott, ahol minden apró részletet gondosan kidolgozott. A varázsvilág szabályai, helyszínei, varázslatai és lényei mind összefonódnak egy gazdag és élő univerzummá, amelyben az olvasó könnyen el tud merülni. A karakterek fejlődése és mélysége is lenyűgöző. Harry, Hermione, Ron és a többiek olyan úton járnak, amely során folyamatosan fejlődnek és változnak. Ez a növekedés és fejlődés, valamint a hibákból való tanulás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó mélyen kötődjön hozzájuk. A történet érzelmileg gazdag, tele örömmel, bánattal, veszteséggel és győzelemmel. Az érzelmi hullámvasút, amit a karakterek átélnek, mélyen megérinti az olvasót is, így az élmény sokkal intenzívebb és személyesebb. A varázsvilág és a valós világ közötti átjárás izgalmas és inspiráló. A mindennapi életből kiszakadva, a varázsvilágba való menekülés lehetősége egyfajta vigaszt és menedéket nyújt, miközben a valós élet kihívásaira is reflektál. A sorozat számtalan generációt inspirált és formált. Olvasói gyakran újraolvassák a könyveket, és mindig találnak bennük valami újat. A Harry Potter történetei nem csak gyermekkorban, hanem felnőttként is új értelmet nyernek és új perspektívákat adnak.

Kinek ajánlod?

B. J.: 12 éves kortól valójában bárkinek ajánlanám. Persze nem való ez mindenkinek, viszont úgy gondolom, egy próbát mindenkinek kéne tennie vele. Emellett, néha az embernek szüksége van egy jobb valóságra, mint a sajátja, és ez nem szégyellnivaló dolog. Ez a regénysorozat remek eszköz erre.

Harry potter,Zénidőm,Bartal Juli,Varga Dominika

V. D.: A Harry Potter regénysorozatot széles közönségnek ajánlom, hiszen sokféle korosztály és érdeklődési kör számára kínál élményt és tanulságot. A Harry Potter könyvek nagyszerű bevezetést nyújtanak a gyerekeknek a fantasy műfajába. Az ifjúsági irodalom rajongói számára a sorozat izgalmas kalandokat kínál, miközben fontos erkölcsi tanulságokat is közvetít. A fiatal olvasók könnyen azonosulhatnak a karakterekkel és az őket érintő problémákkal. Bár a sorozat ifjúsági regényként indult, a felnőttek is sokat meríthetnek belőle. A komplex karakterfejlődés, a mélyebb erkölcsi és filozófiai kérdések, valamint a varázsvilág részletes kidolgozása mind-mind élvezetessé teszik a felnőttek számára is. Sokan felnőttként olvassák újra a regényeket, és új értelmet találnak a történetekben. A sorozatot mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is nyitott a varázslatra!

Könyv vagy film?

B. J.: Az esetek nagy részében abszolút könyvpárti vagyok, viszont ebben az esetben nehéz a dolgom, mert ez talán az egyetlen olyan könyvadaptáció, amivel teljesen meg vagyok elégedve. Kiskoromban, bevallom, én a filmekkel kezdtem, és ha van kedvem a szívem megmelengetéséhez, akkor a filmekhez nyúlok. Viszont több fontos részletet fedtek fel a könyvek. Szóval azt mondanám, fél-fél voksot teszek mindkettőre.

V. D.: Mindkettő varázslatos élményt nyújt, a könyvek részletgazdagsága és mélysége miatt személyesen azokat preferálom. J. K. Rowling írása tele van apró részletekkel, amelyek gazdagítják a történetet és a világot. Ezek közé tartoznak a karakterek belső gondolatai, a háttértörténetek és a mellékszálak, amelyek gyakran kimaradnak a filmekből a játékidő korlátai miatt. A könyvek lehetővé teszik az olvasó számára, hogy közvetlenül hozzáférjen a szereplők belső világához. Harry gondolatai és érzései, valamint más szereplők nézőpontjai sokkal hangsúlyosabbak a könyvekben, ami mélyebb érzelmi kapcsolatot teremt az olvasóval. A könyvek olvasása lehetőséget ad arra, hogy saját képzelőerőnkkel hozzuk létre a varázsvilágot. Bár a filmek látványvilága lenyűgöző, a könyvek olvasása során mindenki saját maga képzelheti el a helyszíneket, karaktereket és jeleneteket, ami egyedi élményt nyújt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a filmek is jelentős értéket képviselnek. Vizuálisan életre keltik a varázsvilágot, és nagyszerű színészi alakításokat láthatunk, különösen Alan Rickman, Maggie Smith, és a fiatal trió, Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint részéről. A filmek szintén fontos szerepet játszanak a rajongói közösség formálásában és a sorozat népszerűsítésében.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább