Gyűlölni valakit valamiért | Editorial

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/06. számában.

Elnézést, nem politizálni jöttem. Ja, de! Egy kicsit valami olyasmit.

Robert Ficóval kapcsolatban, de úgy általában talán az egyik legismertebb politikai karikatúra idehaza Shooty-é, melyen a Smer elnökének gerincfájdalmain, pontosabban fantomfájdalmain élcelődött. Találó? Naná. Ízléses? Inkább megosztó. Perelnivaló? Ugyan. A 2009-ben megjelent karikatúrára az akkori miniszterelnök mégis így reagált, de a bíróság nem adott neki igazat, nagyon helyesen.

A Charlie Hebdo francia vicclap rendszeresen forgatta ki az iszlámot, Mohamed prófétát, de tulajdonképpen mindent és mindenkit. Találóan? Helyenként nyilván. Ízlésesen? Amit láttam belőle, az alapján időnként egyáltalán nem. Kilenc évvel ezelőtt két iszlamista szélsőséges fegyveres mégis bement a szerkesztőségükbe és lemészárolta őket.

A karikatúra a demokráciában a legjobb módja annak, hogy tükröt tartsunk bármilyen, a társadalmat befolyásoló tényezőnek, súlyt adjunk valamilyen jelentéktelen dolognak, vagy épp élét vegyük akárminek, ami feleslegesen kap figyelmet. Ezt lehet tenni kedvesen, ironikusan, szarkasztikusan, urambocsá’ bántón és illetlenül is. Gyakran ez csak piszkálódás, máskor a lejáratás, rágalmazás határán egyensúlyoz, fizikailag mégis távolságot tart.

Egy politikai elit, de a társadalom mentális állapotát is megmutatja, hogy milyen képet vágunk, ha meglátjuk ezt a bizonyos tükröt, a karikatúrát. Kiröhögjük? Csodás! Forgatjuk a szemünket? Príma! Bemutatunk neki és továbbmegyünk? Vagány! Mérgesen szétzúzzuk? Hát igen, itt tartunk. Magunkat látjuk akkor is benne, csak szilánkokban.

Ami Robert Ficóval történt, az nem vicc. Megrázta a társadalomnak azt a részét is, amely nem igazán szívleli a politikust. Végig kell mennünk az úton, és el kell gyászolnunk ezt a cselekményt, majd miután utolsó fázisként mélyen elfogadtuk, hogy ez megtörténhetett, meg kell próbálnunk visszatérni ahhoz, hogy viccelődjünk, mert az a továbblépés legjobb módja. Ehhez persze két fél kell. Robert Fico, az ember, egy rendkívüli sokkot élt meg. Robert Fico, a politikus viszont nem maradhat egy búra alatt óvott mimóza. Meg kell találnunk a módját, hogyan reagáljunk erre, egyelőre inkább ízlésesen.

Fenn az ég s lenn a Föld
Álmodunk s felébredünk
Minden út körbe fut
Béke van, felejts el minden
háborút
(Republic – Szeretni valakit valamiért)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább