A holokausztra emlékeztek Dunaszerdahelyen

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

A vészkorszak idejére, a holokausztra emlékeztek és emlékeztettek július 7-én a dunaszerdahelyi zsidó temetőben. A helyi zsidó hitközség szervezésében zajló eseményt egész napos programok követték, így többen ellátogattak az alistáli megemlékezésre, illetve a Wosner család botlatóköveit avatták fel a dunaszerdahelyi posta előtt, majd a hitközség kertjében tartottak találkozót.

„Nyolcvan év ma már egy egész emberi életnek számít. Nyolcvan éve figyelmeztetünk a kegyetlen múltra, de úgy tűnik, még mindig nem tanultunk a múltból. (…) Egykor családok álmait zúzták szét, egész generációkat érintettek ezek a borzalmak, amelyek a koncentrációs táborok rácsai között történtek” – fogalmazott Schwartz József, a hitközség elnöke, hozzátéve, hogy ennek mind a mai napig komoly hatása van a túlélők és a családjaik számára. Mindemellett a túlélők történeteiből erőt is meríthetnek, mert, mint mondta

„a felfoghatatlan borzalmak ellenére, amelyen az elődeink keresztül mentek, csodálatos hallani a sok történetet a rendíthetetlenségről, a hitről és a bátorságról. Csodálatos hallani az egyének történeteit, akik kockára tették életüket, hogy megmentsék önmagukat, családjukat vagy akár teljesen ismeretlen embereket is. Csodálatos hallani a túlélők történeteit, akik újra megtalálták az életük és a jövőjük értelmét, mögöttük a hatalmas traumával.”

Hájos Zoltán, városunk polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább