Élet-mód-váltás

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2016/02. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Itt a február. Az ünnepekre talán már nem is emlékszünk, néhány dolog azonban még emlékeztet minket az eszemiszom-tespedés kombóra: zsírpárnák, narancsbőr, kimerültség, falási rohamok. Van még néhány hónapunk, hogy bikiniképes formába hozzuk magunkat. Nem, nem csodadiétát még léböjtkúrát fogok ajánlani az alábbiakban, s nem is az örök fiatalság receptjét osztom meg most Veletek. 🙂

Gyakran nem tudatosítjuk, hogy a fáradékonyságot, lustaságot, rossz közérzetet saját magunknak okozzuk a nem megfelelő életmóddal – egész addig, amíg a szervezetünk nem jelez valamilyen betegség formájában. Ideje tehát kimozdítanunk magunkat a megszokásból.

Most néhány olyan tippet adok, amelyek segítségével közelebb kerülhetsz az egészséges életmódhoz, és jobban érezheted magad a bőrödben.

Jelszavunk: Semmi kényszer, csak lazán!

 

1. IGYÁL VIZET!


– Nem is gondolnánk, mennyire fontos a megfelelő hidratáció a szervezetünk számára. Napi 2-3 liter vízre van szükség a szerveink megfelelő működéséhez – egyrészt távoznak a lerakódott méreganyagok, másrészt fizikailag és szellemileg felfrissülünk, enyhül a fejfájás és javul a koncentráció. Sima csapvizet fogyassz, lehetőleg tisztított formában, amelyet (ha unod már az ízét) egy kis citrommal, mentával üdítő itallá varázsolhatsz. Ne várd ki, amíg szomjas leszel – ez már dehidratációra utal!

– Az üdítőitalok többsége sok hozzáadott cukrot tartalmaz, egy pohár kóla 8-9 kockacukornak megfelelő mennyiséget. Erre pedig nincs szükségünk a fitt forma eléréséhez és a hosszú élethez!

2. EGYÉL RENDSZERESEN!


– Ugye te is gyakran találkozol a kajakómával, amely egy kiadós ebéd után kerülget? A fejünk szinte koppanna az asztalon, ásítozunk, majd hamarosan ismét éhezni kezdünk. Ha a testünket gyorsan terheljük le egy kalóriadús, kiadós étkezéssel, megemelkedik a vércukorszintünk, amely inzulin-túltermelést okoz. Így az agyunk hamarosan ismét éhséget jelez – tévesen!

– Ha többször fogyasztasz kisebb adagokat, szinten tartod a vércukorszintedet és nem tör rád a farkaséhség, amely hatására nassolnivalóhoz nyúlnál. A főétkezések között fogyassz nyers gyümölcsöt-zöldséget, joghurtot, dióféléket vagy egy pohár smoothie-t.

3. FŐZZ MAGADRA!


– Ha saját magad választhatod meg az alapanyagokat, nem tukmálsz a szervezetedre olyan ételeket, amelyet otthon nem készítenél el, pl. gyorséttermi, olajban sült, panírozott termékeket. Nézz körül a szupermarket gyümölcs-zöldség részlegén, keress recepteket, kísérletezz! Lehet, hogy egy igazi konyhatündér rejlik benned, aki eddig túl kényelmes volt ahhoz, hogy önmagáról gondoskodjon? Egyél ráérősen, ne kapkodj – szánd ezt az időt magadra és az ízekre!

– Tartsd tiszteletben a testedet azzal, hogy nem eszel feldolgozott ételeket, félkész árut – helyette fogyassz több nyers zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, sovány sajtot, halat!

– Nem kell persze koplalnod, néha engedj meg magadnak egy kis „elcsábulást“ is – hisz jó úton vagy, megérdemled!

4. MOZOGJ TÖBBET!


– Ha hosszabb ideig éltél passzív életmódot, a mozgás igazi „nemszeretem“ tevékenység számodra, amely csak elfáraszt és elkedvetlenít. Ne add fel, kezdd kis lépésekkel:

– Ha autóval jársz munkába, parkolj le távolabb, és gyalog tedd meg a hátralévő távolságot!

– Liftezés helyett válaszd a lépcsőt!

– Reggelente végezz néhány tornagyakorlatot, amely felpezsdíti a vérkeringésedet!

– Keress olyan mozgásformát, amely az alkatodnak, egészségi állapotodnak megfelelő!

Ha a pörgősebb sportok tesznek boldoggá, ne fogd vissza magad! Járj aerobikra, squash-ra, biciklizz vagy fuss néhány kört – akár a kutyáddal együtt!

5. BARÁTKOZZ MEG MAGADDAL!


– Van néhány dolog, amin nem tudunk változtatni az életben – de attól a lehető legjobbat még kihozhatjuk belőle. Képes vagy a változásra, ha eléggé elszánod magad.

– Öltözködéseddel emeld ki az előnyős részeidet, csípd ki magad a hétköznapokon is, és néha mondd ki a tükörbe nézve: Jól nézek ki!

– Ahhoz, hogy frusztrációtól mentes, kiegyensúlyozott életet élhess, elsősorban saját magadat kell megszeretned – mindenki más csak ezután következik.

– Ne érezd magad kellemetlenül a gyengeségeid miatt – mindaddig, amíg belátod őket és képes vagy csiszolni rajtuk. A bűntudatot felejtsd el, nem fog előbbre vinni. Szerezz inspirációt ahhoz, hogy te, személyesen hogy tudnád jobbá tenni az életedet és ne kényszeríts magadra semmi drasztikusat!

Semmi kényszer, csak lazán!

 Üdv, Këri

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább