Étteremben: A felszolgálók főbűnei

Előző cikkemben a vendégek étteremben való viselkedéséről volt szó, ám most fordítunk a kockán, és szétboncoljuk a felszolgálók legnagyobb bűneit. Egyre többen és többet járunk étterembe, és bizony elég gyakran előfordul, hogy ugyan finom volt az étel, keserű szájízzel távozunk a helyszínről. Egy étteremben ugyanolyan fontos a felszolgáló, akár a szakács! Egyik is, másik is nélkülözhetetlen, és nagyon fontos láncszem a megítélésében. A rossz hír tízszer gyorsabban terjed, mint a jó! Akár rólunk, akár üzletünkről van szó! Az udvariasság udvariasságot, a kedvesség kedvességet szül…

A pincér kerüli a szemkontaktust 

Az étterembe való belépéskor mindenki szeretné, ha a pincér felfigyelne rá, illedelmesen üdvözölné, köszöntené társaságunkat, és az első pillanattól fogva közvetlen kapcsolatot alakítana ki. A vendégek nem szívesen kommunikálnak egy olyan pincérrel, aki folyton csak átnéz a fejük fölött! Minden esetben illik egy bizonyos intim távolságot tartani a vendégtől, amely egy méterben mérhető.

A pincér nem ismeri az étlapot, és nem tudja, miből készül az étel

Az étlap sokszor izgalmasan megfogalmazott fantázianevek soraiból tevődik össze, így időnként a felszolgáló ismereteire vagyunk utalva. Egy olyan pincér, aki nem ismeri a felkínált portékáját, és azok összetételét, inkább hagyjon fel a szakmájával! Gyakori, hogy a konyhába szalad információt gyűjteni, ám ez eléggé illúzióromboló.

A pincér elfelejti a rendelést 

Ha egy pincér a fejében tudja tartani egy ötfős asztal rendelését (az italrendeléssel együtt), minden elismerésem az övé. A legegyszerűbb azonban a papír és a toll használata, így elkerülhetők a „mellérendelések”, és a felesleges kérdések, futkosások. Egy pincérnek határozottan kell fellépnie, érthetően beszélnie, és hatalmas türelemmel rendelkeznie. Mindig meg kell várnia, míg a vendégek kényelmesen helyet foglalnak, ráhangolódnak az étteremre, és kizárólag utána szabad érdeklődnie a rendelés felől.

Ha a pincér nem gerjeszt érdeklődést 

Egy jó pincérnek nagyon jó emberismerő tehetséggel kell rendelkeznie. Olyan képessége kellene, hogy legyen, amivel még az éttermet is el tudja adni, ha a megfelelő vendéggel találja magát szembe. Így nagyon fontos, hogy a pincér érdeklődést mutasson a vendég felé. Alapkérdések: „Nem kóstolja meg a séf különlegességét?” „Ízlett az étel?” „Szolgálhatok még valamivel?”

Ha a pincér öltözete igénytelen és ápolatlan az étterem személyzete 

Nagyon fontos a megjelenés, az első benyomás! Vasalatlan avagy foltos ing, vagy nadrág, poros cipő… Ez mind elfogadhatatlan! A piszkos köröm vagy az ápolatlan kéz – megbocsáthatatlan bűn! A személyi higiénia a legfontosabb ebben a szakmában!

Nem kapjuk meg a kellő figyelmet és tiszteletet 

Uram, hölgyem, kisasszony, kedves vendég! A vendéget minden esetben (bármilyen fiatal is) minimálisan ez a megszólítás illeti meg. Semmi esetben sem tegezheti le a pincér a vendéget, kivéve akkor, ha közeli ismerősök, vagy ha a vendég így szeretné. Óriási hiba, ha a vendég kérdez valamit, és a pincér valamilyen okból elfordítja a fejét, vagy ha unott képet vág.

Fizetésnél nem diszkrét a pincér

Semmiképpen nem hangoskodva mondja a pincér a számla összegét, inkább az arra való tartóban, elegánsan  nyújtja a számlát a vendégnek, aki a borravalóval is értékelheti szakképzettségüket.

Az ételt és italt fel lehet szolgálni, de jó felszolgálónak születni kell…

Pincér urak, felszolgálók, étterem-tulajdonosok, vendéglátással foglalkozók! Az elégedett vendég visszatérő vendég! Ezt nem szabad elfeledni!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább