Mondj nemet a stresszre!

A barátaimmal és a családtagjaimmal beszélgetve egyre többször hallom a stressz kifejezést. Mindenki aggódik, stresszel valami miatt. Van, aki a munka miatt, van, aki a család miatt, célok, tervek, álmok miatt, vagy egyszerűen csak a hétköznapok forgatagán. Igen, a stressz ma már úgynevezett népbetegség.

Rengeteg idézet, s „okos mondat” hangzik el a felesleges stresszről. Nem kell hozzá messzire menni, elég megnyitni a Facebookot, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál legalább egy bölcselkedést ezzel kapcsolatban. Teszem fel ilyenkor a kérdést:

Ha mindenki ennyire tisztában van azzal, mit kellene tenni, akkor miért nem teszi azt szinte senki?

A stressz folyamatos, tartós feszültséget, idegességet jelent. Ez általában a szervezetünk valamilyen negatív ingerre érkező válasza. Sokszor hallom azt is, hogy valaki feszült, de nem tudja az idegessége okát. Nem is igazán figyelünk oda ezekre a dolgokra, hiszen úgy gondoljuk, hogy mindennapos érzésről van szó, s szinte nincs is ember, aki ne stresszelne. Ez okból könnyedén félvállról vesszük, s nem foglalkozunk az elűzésével. Pedig igen komoly velejárói is lehetnek.

Egyrészt elrontja mindennapjainkat, hiszen ha valaki feszült, nem tudja élvezni az élet apró örömeit, s könnyedén belefásul a szürke mindennapokba. S ha ez hosszú ideig így megy, könnyen eshetünk depresszióba. Ennek pedig további következményei is lehetnek, mint például az alkoholizmus, vagy végső esetben az öngyilkosság. Gondoljunk csak bele, mindez az „egyszerű idegességből” ered…

A Webbeteg.hu-n Dr. Borsi Lieber Katalin leírja, hogy

a stressz káros hatással lehet a szív- és érrendszer működésére is, s könnyen eredményezhet magas vérnyomást. Károsítja továbbá az immunrendszert, hajlamossá tesz a fekély kialakulására, s rontja az emésztést.

Bevallom, én magam is stresszelős típus vagyok, az apró dolgokon is hajlamos vagyok idegeskedni. Így saját tapasztalatból tudom, milyen rossz érzés is, s mennyire nehéz tenni ellene. Azonban kellő odafigyeléssel igenis kordában tudjuk tartani érzéseinket. Mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb módszereket az enyhítésére, elűzésére. Ne tartózkodjunk például egy kis relaxáció beiktatásától, vagy egy-egy tevékenység végzése során hallgathatunk kellemes, nyugtató hatású zenét is, vagy egyszerűen csak találjunk magunknak egy hobbit, ami közben el tudjuk engedni magunkat, s ami közben elfeledkezhetünk a mindennapok nehézségeiről. Én az edzőterem mellett döntöttem, illetve egy jó könyv mellett is rálelek a nyugalomra. 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább