Klubzene Európából – London (1. rész)

A zenei expedíciós rovatom következő részében az Egyesült Királyság fővárosába, Londonba utazunk, hogy betekintést nyerjünk a kortárs klubzenék legjobb kiadóiba, megismerjük zenei producereit, a szcéna formálóit. Az első részben az 1990-es és a 2000-es években alakult neves kiadókat mutatom be.

 

 

London akár különálló országként is említhető a világ zenei térképén, hisz a fővárosnak tekintélyes szerepe van a zene fejlődésében, terjesztésében a popkultúrától kezdve egészen a legmélyebb underground műfajokig. A brit popzene felemelkedése már az 1950-es években elkezdődött, a lágyabb alternatív zenétől a rock ‘n’ roll-on keresztül a rockzenéig jutott.


 

Első rész:

Klubzene Európából

 


 

Többek közt olyan kiemelkedő zenei ikonokat szült a ködös Albion, mint Rod Stewart, David Bowie, George Michael, Sir Elton John, Robbie WIlliams, Cliff Richard, Tom Jones, Amy Winehouse, Phil Collins, Paul McCartney, John Lenon, Boy George, Ozzy, Lily Allen vagy a múlt héten 5 Grammy-díjat begyűjtő Adele…

Az 1980-as évek óta a londoni klubzene dobogós helyen szerepel a világ underground zenei rendezvényein, fesztiváljain és koncertjein. A ’80-as évek közepére az Amerikából induló acid house és techno műfaj hamar megérkezett Angliába, kezdetben Manchesterben dübörögtek a több ezres látogatottságú illegál bulik, melyeket raktárakban vagy hangárakban rendeztek. Ezeket RAVE buliként emlegették akkor.

Az 1990-es években a domináns zenei zsánerek az acid house, house, oldschool jungle, techno és az elektronika voltak a rave partikon.

Angliában a rave partik futballmeccshez hasonló közönséget vonzottak.

A 2000-es évekre Olyan stílusokkal gazdagodott a szcéna, mint a trance, progresszív stílusú house, techno, hard trance, hard house, garage, jungle, drum & bass, dubstep, hip hop, szinti pop, nu folk.

Akik DJ-ként vagy lemezgyűjtőként működnek, ismerhetik a legjellegzetesebb londoni hangzásokat. Ezek a hangzások lemezkiadókra bonthatók, melyek meghatározzák a zene stílusát, egy helyre gyűjtik a szuperprodukciókat és sorban szülik a lemezeket. Szeretnék megemlíteni röviden pár londoni központú kiadót, melyek nagy hatással vannak úgy a klubzenére, mint rám is. 

Sokak számára talán a legismertebb a Global Underground kiadó, mely 1996 óta sorozatban adja ki elismert DJ-k mixeit. Ezek címét és hangulatát a világ különféle városaihoz kötik a szerzők. Közéjük tartoznak Tony De Vit, Sasha, Paul Oakenfold, John Digweed, Danny Tenaglia, Nick Warren, Dave Seaman, Darren Emerson, James Lavelle, vagy Carl Cox.

Az 1990-es évektől létezik a Bedrock Records nevű kiadó, melyet Nick Muir és John Digweed alapított. A világhírű kiadó a trance, house és techno zsánereket gyűjti. A Bedrock Records által kiadott lemezeken olyan neves művészek munkái hallhatóak, mint Astro & Glyde, Brancaccio & Aisher, Steve Lawler, Shmuel Flash, Steve Porter, Guy J, Henry Saiz, Stelios Vassiloudis, Electric Rescue, The Japanese Popstars, vagy Jerry Bonham. A kiadó stílusa nagyon specifikus, pár hangból felismerni a zenéket.

A Ninja Tune független lemezkiadó központja szintén Londonban található. Matt Black és Jonathan More alapították, akikről annyit kell tudni, hogy a nagy tekintélyű Coldcut együttes tagjai is. A két úriember a kiadót azért alapította, hogy megmenthesse a kreatív előadók műveit a mindent felzabáló óriásoktól, és ellensúlyt biztosítson a vastag csövön folyó mainstream ellen.

A kiadó olyan klasszisokat vonultat fel a Coldcuton kívül, mint Bonobo, Roots Manuva, Amon Tobin, Kamasi Washington, Machinedrum vagy Andreya Triana

A trance műfaj erős képviselője a 2000-es évektől az Anjunabeats, amely fénykorában sorra gyártotta a nagyobbnál nagyobb himnuszokat. 2005-ben csatlakoztak hozzá a trance isteneiként ismert Above And Beyond srácok, akik jó pár album és kislemez után megalapították az Anjunadeep szub-kiadót, mely mélyebb hangzásvilágú zenéket ad ki. Az Above And Beyond nagy sikerű albuma a Tri-State, egy hallgatást megér!

A neves brit zeneszerző és DJ, James Holden 2003-ban alapította a Border Community kiadót. Zenei stílusban nem szabott határt, az elektronikától a post rockon keresztül egészen a technóig szinte mindent megtalálhatunk az eddig megjelent zenék palettáján. A kiadó megjelenéseiben szerepel James Holden, Nathan Fake, Luke Abbott, Misstress Barbara, Avus, Fairmont, Extrawelt, Dextro, Petter Nordkvist (Petter), The MFA, Lazy Fat People, Ricardo Tobar, Wesley Matsell, Margot és Kate Wax neve is.

Folytatása következik fiatal londoni lemezkiadókkal…

Klubzene Európából

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább