Cicavilág

 

Nagy- és kisvárosok egyaránt küzdenek az elszaporodott kóborállatok kérdésével. Fejlett társadalmakban támogatott menhelyek, klinikák léteznek, ahol eredményesen megoldják ezt a problémát. 

 

Dunaszerdahelyen is egyre több kóbor cicát látni, és már nemcsak az éjjeli vadászataik alkalmával, de nappal is előmerészkednek és keresik a napi betevőt a szemeteskukák rendetlenségében. Természetes, hogy az ösztönös fajfennmaradás arra ösztökéli az állatokat, hogy párosodjanak, ezáltal szaporodjanak.

Számos betegséget hordozhatnak magukkal a kóbor cicák, mint a veszettség, bélférgesség, rühesség, tetanusz és a szakirodalom megemlít olyanokat, amely az emberekre is veszélyesek lehetnek. 

Nem beszélve az elhullott állatok teteméről, amik bomlásnak indulva szinte a fizikai megsemmisülésig az elhullás helyszínén maradnak.

Konkrét dolgot is említhetnénk.

Városunk legforgalmasabb terén, a Vámbéry téren, az üzletek tetején cicacsontvázakat és kutyatetemet is talált az a néhány önkéntes, aki cicákat akart befogni.

 

Kapcsolódó tartalom

Apropó állatbarátok és önkéntesek.

Közösségi portálokon lehet olvasni szélsőségeket pro és kontra, és elképesztő, mennyi hanyag, nemtörődöm „állatbarát” létezik. Viszont reménykeltő az a tény, hogy egyre több a hozzáértő, tájékozott állattartó, akik nem kis anyagi költségekkel járó mentőakciókat is szervez.

Nagy Olga, Görcs Erika, Péntek Miriam és Németh Szilvia által, városunkban is alakult egy kis csapat, akik szeretnének javítani az elszomorító körülményeken. 

A kóbor cicákat befogják, állatorvosi ellátást biztosítanak nekik, ivartalanítják és adoptálják, ezáltal megakadályozva a szaporodást.

Tervük egyszerű és megoldható, viszont az anyagi részét önerőből megvalósítani elég költséges lenne.

Természetesen vannak nagyobb gondok is városunkban, viszont ez sem elhanyagolható kérdés, és

aki segíteni szeretne, az az SK3709000000005125818255 számlaszámon megteheti, a cicák sorsát pedig a Mačičky Dunajská Streda Facebook-oldalon követheti figyelemmel. 

Köszönöm az érintettek nevében is.

 

 


 

Az írás megjelent a Klikkout 2017/3. számában. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább