HANGFAL: Léleksimogató és hátborzongató

Gyönyörű albumokat kaptunk márciusban. Íme:


Tycho – Epoch

Az amerikai Scott Hansen a művészet több területét organikusan egybehegesztő polihisztor, képzőművész, zenész, grafikus, fotós, a kortárs elektronika legsokrétűbb egyéniségei között említhető, akihez csakhamar másokat fognak mérni. Ahogy szerzeményei egyes rétegeiben ő is gyakran idézi meg a legendát, a Boards of Canadát.

Nem mellesleg letisztult, gyönyörű borítóit is ő maga tervezi. Tycho élő hangszerek, visszhangzó gitár és az ábrándozó elektronikus függöny olyan fantasztikus egyvelegét gyúrta össze megint, hogy az ember könnye kicsordul.

Nem véletlenül kapta nevét a Hold egy kráteréről, ugyanis Tycho összetett hangzásvilágú, megnyugtató, egyszersmind felpezsdítő hangszobrai olyanok, mintha egy szkafanderben szökdécselnénk állandó éjszakai kísérőnk felszínén.

Jelen: Glider, Epoch, Horizon, Division, Receiver, Slack, Source, Field.

Múlt: Awake, A Walk, Montana, Hours,Daydream,L, Spectre, Coastal Brake, Melanine.

Témába vág:

Ide hallgass: Hadd mutassam be Neked az útitársad!


 

Run The Jewels – RTJ3

A New York-i El-P és az atlantai Killer Mike már csaknem másfél évtizede tevékenykednek az amerikai alternatív hiphop-szcénában, 2013 óta pedig ebben a formációban is ontják a szerzeményeket.

Előző albumukat, az RTJ2-t számos listán az éves termés legjobbjaként értelmezték. Az RTJ3-at is ingyenesen tették letölthetővé, mint a korábbiakat.

A mélyről indító aperitif, a Down azonnal beránt a lemez feszült hangulatába, izgalmas rétegeibe, az album harmadától (Legend Has It, Call Ticketron) pedig olyan tekintélyt parancsoló, monumentális erők mozdulnak meg, mintha épp egy kitörni kívánó vulkánon állnánk.

Kevés olyan menő arc van ma a hiphop területén, mint ezek ketten, és ha a Kendrick Lamar-Kanye West-tengely mellett hallgatnál valami agyolvasztót, fel van adva a lecke.

Jelen: Down (feat. Joi), Legend Has It, Call Ticketron, Talk To Me, Hey Kids (Bumaye).

Múlt: Oh My Darling (Don’t Cry), Blockbuster Night Part 1, Run The Jewels, A Christmas F*cking Miracle.

 


 

Austra – Future Politics

Harmadik albumával jelentkezett a torontói énekesnő, Katie Stelmanis electropop-zenekara, az Austra. A Future Politics egy sötét jövőképet vázol elénk, hűvös és távolságtartó alapokkal, mellyel szokás szerint csodás szimbiózisba kerül Katie éteri orgánuma, ami pedig létrejön, az egy hátborzongató egyvelege kontrasztos, letisztult világképnek, szilánkosra tört reményeknek, káprázatos és magukkal ragadó mélységeknek.

Aki valamilyen szinten követi a Pohoda történéseit, azzal már szembejöhetett, hogy idén a trencséni reptéren is láthatjuk őt. Stelmanis egy interjúban beszélt arról, hogy a jövő alakításában mindannyiunknak aktívan, saját határainkat feszegetve részt kell vennünk. Szerintem is. Hallgasd meg, mit mondd még!

Jelen: Utopia, We Are Alive, Future Politics, Angel In Your Eye, I Love You More Than You Love Yourself.

Múlt: Forgive Me, Painful Like, Home, Lose It, Beat And The Pulse.

 


 

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/3. számában. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább