A Pál utcaiak még mindig menők

A budapesti Vígszínházban 2016 novembere óta játsszák Móra Ferenc A Pál utcai fiúk című könyvének színpadi adaptációját. Bár nem könnyű sikeresen átformálni egy könyvet, ráadásul egy ilyen kultikus regényt a szűkösebb keretekkel bíró dráma műnemének terébe, úgy látszik, ez alkalommal sikerült.

Állításomat bizonyítja az is, hogy

már több mint fél éve van műsoron az említett darab, de még mindig nagyon nehéz jegyet szerezni rá. Nekem is csak most sikerült. Megérte.

Kényelmesen elhelyezkedve, gyermeki türelmetlenséggel, bizakodva vártam székemben, hogy libbenjen a függöny. Nem véletlenül járt át ez az érzés, hiszen olyan nevek sorakoztak az adaptáció alkotói között, mint a Kossuth- és Jászai-díjas Marton László – kinek rendezéseit különösen szeretem –, vagy a József Attila- és AEGON-díjas Grecsó Krisztián, ki a szövegkönyvért felelt, és nem utolsó sorban a számomra oly kedves, A dzsungel könyve című, szintén a Vígszínházban évtizedek óta programon lévő zenés színpadi feldolgozás zenéjének szerzőpárosa, Dés László és Geszti Péter. Maugli és állati barátainak fellépésén is kétszer voltam, empéháromban is hordozom magammal laptopomban a dalaikat. Gondolom, érezhető súlya, ha nem is a számítógépemnek, de annak igen, hogy mekkora hatást gyakoroltak rám dallamaik.

Ez alkalommal azonban nem emberbőrbe bújt farkasnak, hanem grundos, gittrágós, erkölcsösen vagány kölyöknek érezhettem magam, ki megvédi saját és társai becsületét a Pásztorok és a vörös ingesek ellen, akár az élete árán is.

Parádésan alakította Nemecsek Ernőt, a Pál utcaiak kis mártírját, Vecsei Miklós. Megérintett itt is, akár csak gyermekkoromban a főszereplő személyiségfejlődése, és ez a legfontosabb szegmense a műnek. Sikerült.

Félénk fiú, kit mindenki kinevet, semmibe vesz, lassacskán egyre bátrabb lesz, egyre több hajlamot mutat arra, hogy a fatelep nemcsak hogy az övé is, de számára a legfontosabb, hiszen itt küzdheti le lelki és társadalmi démonait egyaránt.

Vecsei mellett Wunderlich József Bokaként, Józan László Áts Feriként, Fesztbaum Béla Rácz tanár úrként, valamint a Vígszínház fiatal művészei, a Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színész- és táncos képzésének diákjai láthatók a pódiumon, kik szintén sokat hozzátesznek, hogy minőségi előadásban legyen részünk.

Őszintén ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt A Pál utcai fiúk Víg-változatát.

Mosoly, könny, és taps, ez a három elem fogja ingerelni bármelyik korosztályt, ha türelmesen kivárja, hogy hozzájusson a folyamatosan telt ház előtt játszó darab jegyeihez.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább