Somorjai basszgitáros a világ legnagyobb fesztiválján! (Interjú)

Csallóközből pár zenész nevét már megismerhette a nagyvilág, kik kitartó munkával és a zenébe vetett hitükkel beírták magukat a zene történelmébe, mint Kiss Imi, Érsek Rezsi, Németh Imre, vagy a Jánoska fivérek. Hasonló úton jár Lévai Attila, a Somorjáról elindult basszusgitáros.

Attila korunk egyik legtehetségesebb és legkitartóbb fiatal zenésze, aki egykor kocsmai, később, illetve a mai napig utcazenészként is tevékenykedik, mostanára azonban eljutott egészen az angol Glastonbury fesztiválig, ahol ma este legújabb csapatával, a The Fedz-zel lép fel.

The Fedz, Lévai Attila jobb oldalon lent

TC Bass, azaz Lévai Attila 1989. szeptember 7-én született Dunaszerdahelyen, majd Somorján cseperedett fel. Az alapiskolát még otthon, de a középsulit már Győrben végezte. Gyermekkora óta hangszerekkel volt körülvéve, apai ágról egy több generációra visszanyúló zenész családba született, melyben már az üknagyapja is nagybőgős volt.

Attila hétévesen kezdett hegedülni, ám az nem kötötte le igazán. A magyar népzene hatására 12 évesen nagybőgőre váltott, és több népzenei fesztiválon és táncháztalálkozón is zenélt, többek közt a somorjai Csalival. 13 éves korában tanult basszusgitározni, amiben úgy igazán otthon érezte magát.

Több lokális zenekarban is zenélt, például a hírhedt Antipeti zenekar első basszerosa volt. Ahogy a kedvenc hangszerét szokta emlegetni:

A basszusgitár a zenekar szíve!

Tanulmányait szerette volna Angliában folytatni, felvételt is nyert egy zenei konzervatóriumba, amit azóta sikeresen elvégzett.

Angliában a zenesuli mellett zenész barátaival utcazenész bandát alapított és lankadatlanul nyomják a mai napig London híres terein, utcáin az egyre nagyobb számú közönségnek.

Street Groove Section zene trio Londonban

Attila lelkes munkája és hozzáállása a zenéhez meghozta gyümölcsét, saját zenekart alapított, idén pedig a britek egyik leginkább feltörekvő zenekara, a The Fedz vette be őt basszusgitárosnak. Az idei nyarat már velük turnézza végig. Arról kérdeztem őt, hogy kezdődött az egész, hogyan jutott el idáig, hogyan él most, és mi lesz a jövőben.

Kitől tanultál zenélni?

Gyermekkoromban nagyapám és nagybácsim is tanított zenélni, az angliai egyetemhez a felvételire például a nagybácsim készített fel, de a faterommal kiskorom óta zenélünk. Még most is, amikor időnként meglátogatom őket.

Emlékszel az első számra, amit megtanultál eljátszani?

Nem emlékszem, rengeteg számot tanultam egyszerre, és már elég régen volt. 🙂 De arra emlékszem, hogy a basszusgitáron tanultam meg egy-két rövidebb slap groove-ot, amit még ma is eljátszom néha.

Mi volt az a zene vagy stílus, amelyből inspirálódtál?

Szeretem az oldschool funkot, mint pl. a Parliament Funkadelic, de szeretem a Led Zeppelint, a Rage Against the Machine-t, és Bob Marley számait is. Amióta Londonban élek, rengeteg dubot és különböző elektronikus zenét hallgatok. Minden, amit hallok, inspirál.

TC Bass

Hány éves korodban kerültél ki Angliába, és mi vitt oda?

Szüleim már 2004 óta Angliában élnek. Én kollégiumban és a nagyszüleimnél laktam,  a nyaraimat szüleimmel töltöttem Stamfordban. Véglegesen 2009 nyarán, 19 évesen költöztem ki Londonba, az ICMP-be (The Institue of Contemporary Performance) zenét tanulni, itt 2013-ban lediplomáztam.

A zenesuli mellett elkezdtetek a haverokkal utcán zenélni. Milyen manapság Londonban utcazenésznek lenni?

Attól függ, hogy esik az eső, vagy nem. 🙂 Ha nem esik, akkor elég sok ember van az utcákon, és rengetegen értékelik az energiát, amit a zenélésbe fektetünk.

Ez alatt a 7 év alatt szerencsém volt végigjátszani a londoni klubok kb. 75%-át, ami elég sok tapasztalatot adott szakmai téren,

és emellett kezdtünk el utcazenélni két zenész társammal, akiket még az egyetemről ismertem. Így alakult a Street Groove Section nevű trió (dob, gitár, basszer).

Van még más zenekar, amelyben zenélsz?

Igen, a peckhami Mindpilot nevű stoner rock zenekar basszerosaként is tolom, ahol nagyon jó barátommal, Simonits Andrással zenélünk együtt. Andrást szintén az ICMP-ben ismertem meg.

Mennyit gyakorolsz?

Hát az egyetem után, az utcazenész időszak óta nem kell gyakorolnom, hiszen rengeteget zenélünk, de egy stúdió-session előtt leülök gyakorolni egy-két órát.

Milyen fellépéseid vannak mostanában?

Idén a trióval csatlakoztunk egy énekesek és művészek alkotta csapathoz, a Fedz-hez (The Fedz). Több nagyobb fesztiválon is fellépünk idén nyáron Európában, mint például a Glastonbury (UK) vagy az Exit fesztivál (Szerbia).

Mik a tervek a jövőre nézve?

Az elkövetkező pár évben minél többet szeretnék turnézni, utána letelepedni valahol, valószínűleg Angliában, családot alapítani, és közben zenélni és zenét tanítani.


 

Azt hiszem, kellően büszkék lehetünk TC-re, azaz Lévai Attilára, aki Angliában öregbíti a Csallóköz nevét. TC egy rendkívül szerény fiatalember, egy peckhami (London) házikóban él kedvesével és két kutyájával. A zenével ébred és a zenével alszik, érdemes őt figyelni a jövőben, biztosan fogunk még róla hallani.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább