Futballvilág 

A technológia rohamos fejlődése új lehetőségeket adott az élet számos területén, így a sport, ezen belül a futball fejlődésében is. Az új elektrotechnikai találmányok, kutatások szinte már tudományággá fejlesztették a focit, ami nagyban elősegíti az edzők és a játékosok fejlődését egyaránt.

Az elmúlt néhány évben nagyon sokat változott a futball és a mérkőzések metódusa, sokak számára hiányzik a gól, ami a szurkoló legnagyobb öröme.

Pár évtized alatt a 4,9-es gólátlag 2,8-ra apadt, amit a szakértők a defenzív taktika térnyerésével magyaráznak. 

Ha csak összehasonlítjuk az ’50-es évek magyar Aranycsapatát, akik 4 csatáros hadrendbe vonultak fel, a mai, sok edző által hamis taktikával felálló csatárnélküli felállásával, amikor labdabirtokláson van a hangsúly, és a védekező feladatok szinte 10 játékosra vannak szabva, ne is csodálkozzunk a játék gólínségén.

A másik óriási fejlődést a játékosok állóképességében figyelhetjük meg. A mai futballisták gyorsabbak, többet futnak és egészségesebben táplálkoznak. Az ólommellényt és homokzsákokat felváltották a modern segédeszközök.

Manapság elsősorban erőnléti, mozgáskoordinációs fejlesztést alkalmaznak: fékezőernyőket, speciális gumiköteleket, ügyességi létrát, koordinációs félgömböket, stb.

Ezek a futóteljesítményt, a futás sebességét és a lépésfrekvencia fejlesztését szolgálják.

Az University of South Australia tanulmánya, amely az utóbbi 12 év vb-döntőit elemezte, nem volt különösebb változás a szabadrúgások, les, szögletek számában, viszont drasztikusan csökkent a játékidő közti megszakítások átlagos időtartama, amely 29 másodpercről 25-re csökkent.

Ennek kézzelfogható eredménye, hogy 70%-ról 52%-ra csökkent az aktuális játékkal töltött idő, amin nem csodálkozhatunk, látva a sok színészkedést egyes bajnokságok csapataitól.

A közelmúltban megjelent egy cikk, amely a német csapat világbajnoki címét elemezgette, és tényként közölte, hogy a siker nagyban köszönhető volt a EXOS és az Adidas által közösen kifejlesztett miCoach Elit Team System találmánynak.

Ez egy olyan hardver applikáció, ami fiziológiai adatokat küld valós időben az edző számítógépére, ezáltal valós idejű rálátást nyerhetnek az edzések során a játékosok teljesítményére, valamint nyomon tudják követni az edzés hatásait.

A játékosok mentális felkészültsége is óriásit fejlődött. 

A londoni Brunel Egyetem kutatóinak állítása szerint Messinek vagy Ronaldónak az agya úgy van programozva, hogy jobban ki tudják számítani az ellenfél játékosainak mozgását a pályán. Mágneses rezonanciával végzett kísérletükben hosszú távon vizsgálták a profi játékosok recenziós-kognitív idegi állapotát.

Mára az edzők egyre nagyobb csoportja figyelt fel és ért egyet azzal a megállapítással, hogy a sportolóknak az agyukat is tréningezni kell, mindemellett teljesítményüket nagyban befolyásolja az életvitelük. 

Feltehetjük a kérdést: akkor most hány évvel is vagyunk lemaradva?

U.I.: A menedzser menedzseljen, a szurkoló szurkoljon, a játékos focizzon, az edzőt pedig úgyis elküldik, ha nem megy a csapatnak!

 

Szigeti Attila 2017. 06. 30. 14:06

 

Fotó: theverge.com

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább