Amikor a DAC erejét a pályán is érezni (Trencsén–DAC 1:2)

Érezhető volt már az első tizenöt percben. A Trencsén játékából leolvasható volt, hogy tudatosítják – nem lesz egyszerű ez a meccs…

Első félidő, és ami jellemezte a teljesítményünket – az emészthető foci legfontosabb kellékei:

aktív mozgás a területen, labdával és nélküle, aktív és szervezett pressing, a játékosok egymást kiegészítése a védekezésben.

Egy példa a meccsből: egy trencséni elfutott a szélen, és átjutott a jobb hátvédünkön, viszont ott már Erik keresztezte őt, Živkovičot remekül biztosítva… Hm…  Pačinda Hamšík mintájára elég hamar cserélve volt, viszont, ha Erikből ilyen profit (látványos, de akár kevésbé észlelhető) is lesz, 60-70 percnyi játék után, akkor ezt aláírom.

Lelkes Ernő felvétele

A csapat defenzív része: a védelem közepe jól muzsikált, de a kapott gólnál ketten is mentek a fejpárbajba, haszon nélkül, ráadásul a trencséni ,,hegyoldal” berobbanását nem követték időben a többiek sem, Macej nem futott ki, de talán akkor sem lett volna nagy esélye a berobbanó izomtömeg ellen.

A beadás pontos volt – így kell kinézni egy beadásnak, berobbanásnak, amely hibákat generál az ellenfélnél. Megtörtént. Lásd a videót a cikk végén (2:53 perctől).

Macej. Még mindig nem az igazi, de láthattunk két elég fontos pillanatot. A laposan meglőtt szabadrúgás kitenyerelését és egy beadást, amikor Macej leszedte a levegőből a labdát – remek testtartással, kapustechnikával, biztos kézzel, ez már olyan Macejos volt.

Davis. Egyértelmű, hogy gondot okozott neki az ellenfél pressingje és a kontaktfoci. Davis esetében viszont ez csak visszailleszkedés kérdése.

Ebből a szempontból, remek, hogy van egy Koštrna, akit gond nélkül be lehet dobni a mélyvízbe. Egy megjegyzés: a védekezésben Koštrna taktikusabb, fegyelmezettebb. Remek dolog, ha erős a cserepad!

Vida és Čmelík témája. Lukáš nem adhatott ennek a csapatnak többet, mint azt a szemléletet, hogy mostantól valószínűleg nem lesz helye átlagon aluli teljesítménynek, mert egyes játékosok hátára liheg a konkurencia. Čmelík csereként remekül berobbant az első meccsen, és ezzel üzent Vidának, aki eddig hullámzó és kontaktmentes teljesítményeket mutatott be (néha szinte elveszett a pályán). Ez látható volt tegnap is néha, de ez nem nagyon jó, főleg a hazai meccseken, amikor feszesebben védekezik az ellenfél.

Vida az aktívabb mozgásával tegnap rúgott két remekbe szabott gólt – ennek valahogy így kell működni.

Apropó: az első gólunk története… hogy is volt?

Szabadrúgás a kapusunktól emberre, és itt jön a kulcsfontosságú momentum. Šafranko megnyeri a fejpárbajt, lefejeli Vidának, aki leteszi mellel a labdát Pačindának, miközben Pavol már rég egy üres pozíciót keres magának. Erik azonnal adja a labdát a prímán helyezkedő Šafrankónak, aki megtalálja Vidát, Kris pedig egy ügyes helyzetfelismerés után laposan meghelyezi a labdát. Gól. Mintaszerű akció! Tudatos. Lásd a videót a cikk végén (1:20 perctől).

A meccs képe. Az első félidő a miénk volt, de körülbelül öt perccel a trencséni gól előtt már a Trencsén menetelt. A bekapott gól után fontos lépések következtek. Az edző cseréi.

Ahhoz, hogy benne legyen a pakliban egy győzelem is, kellett a vércsere. Igen, játszhatott volna a csapatunk egy döntetlenre, de ha a játék képe azt kívánja, hogy ésszerűen cseréljünk, mert benne van a pakliban az, hogy a meccsből többet hozhatunk ki, akkor miért ne? Megszoktuk, hogy néha volt egy eszetlen offenzív foci egy olyan csapattal, amelynek nem volt rá képessége, vagy néha meg egy eredménycentrikus tili-tolit láttunk.

Ja, még ez.

Képesek vagyunk egyértelmű dolgokban vakon tapsolni a hülyeségnek, de a csallóközi közösség a szakmával egyetemben megtanulta hogy olyan témák, jelenségek kapcsán sértegessen, amelyek progresszív vita tárgya kell, hogy legyenek.

Íme, erről egy remek megjegyzés Szórád Ferenc szurkolótól a Facebookon a Szívünk sárga-kék csoportban: ,,Tízből kilencen másképp cseréltünk volna, köztük én is. De miért baj, ha ezt véleményezzük? Nem a pártkongresszuson vagyunk, hogy tapsoljunk minden szónak, döntésnek. Utólag persze Rossinak igaza volt! Bravó Maestro!”

Suma summarum. Foci nincs vereség és rossz teljesítmény nélkül.

Azok is lesznek. Most nyertünk, és ennek okozata, hogy valószínűleg teltház lesz Rózsahegy ellen. Ami viszont fontosabb, a pályán láthatóak alapján, a progresszív foci felé vettük az irányt (ami a legnehezebb út), és lehet, hogy nem csak a Nélküled lesz a meccs érdekes, katartikus látnivalója, hanem a foci is…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább