Íme a Tesla új bejelentése, amely minden képzeletet felülmúl

Az elektromos gépjárműpiacot uraló és vezető Tesla november 16-án egy újabb elképesztő bejelentést tett, pontosabban kettőt is. A cikk végén egy 9 percre sűrített videó is megtekinthető.

Megjelentek a Tesla kamionok, és nem is akármilyenek. A monstrumokat Elon Musk mutatta be, és hasonlította össze a hagyományos dízel teherautókkal élőben, a Tesla YouTube csatornáján.

Mit lehet tudni?

A kamiont Tesla Semi-nek hívják, 5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, a maximum (US) 36 tonnás rakománnyal pedig 20 másodperc alatt gyorsul ugyancsak 100 km/h-ra a hagyományos dízel kamionokkal szemben, amelyek hozzá képest szinte csak vánszorognak.

Egyetlen töltéssel 800 km-t tud megtenni a maximális (36 tonnás) rakománnyal a háta mögött. 30-40 perc alatt fel lehet majd tölteni a járművet az új Tesla Mega töltőállomásokon, amelyeket előbb a főbb berakodási és kirakodási helyeken telepítenek, majd pedig az egész világon.

Természetesen rendelkezik majd az autopilóta legfejlettebb változatával, valamint szükség esetén automatikus vészjelzést ad le a mentőknek, tűzoltóknak és rendőröknek – akkor is, ha a sofőr eszméletlen.

Musk elmondása szerint

szinte lehetetlen lesz elveszíteni az uralmat a jármű irányítása felett, a felborulás veszélyét a minimumra csökkentették,

 

és gyakorlatilag minden időjárási viszony közt a számítógép az úton tartja a kamiont. Elon garantálja azt is, hogy a kamion nem fog lerobbanni még 1,5 millió kilométer megtétele után sem.

Mivel óriási súlyt mozgatnak ezek a kamionok, a fékek létfontosságú elemei a járműveknek. A Tesla kamionok minden fékezés energiáját visszatöltik az akkumulátorba, így a fékezés energiája nem veszik el.

Elon elmondása szerint a fékpofákat soha nem kell majd cserélni.

 

És ez még nem minden. Egy teszten azt is megmutatták, hogy a kamion szélvédője szinte törhetetlen. Egy hagyományos szélvédő a teszt alatt betört, a Tesláé viszont meg sem karcolódott. Ez egy kamion esetében különösen fontos tulajdonság, hiszen a szélvédő cseréje nem egy olcsó mulatság, és nem is megy csak úgy ripsz-ropsz.

Ezen kívül a kamiont egy alkalmazáson keresztül tökéletesen nyomon tudjuk követni, minden információt közöl velünk a motorról, a teljesítményről, az esetleges problémákról, mielőtt még azok bekövetkeznének.

Mennyi az annyi?

A Tesla Semi fogyasztása 20%-kal olcsóbbra jön ki kilométerenként, mint egy átlagos dízel kamion – teljes terhelés alatt.

A kamion 2019-ben kerül az utakra.

Meglepetés

A show vége felé Elon közölte, hogy a kamion raktere nem üres, és hozott valamit ajándékba. Ezt követően egy piros sportkocsi gurult le a platóról, méghozzá az új Tesla Roadster.

Az eredeti Roadster az első Tesla jármű volt, és most itt az új változata, ami szintén magasra tette a lécet.

 

A kocsi 1,9 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége 400+ km/h, ami a valaha gyártott leggyorsabb autóvá teszi az új Roadstert, és ha ez még nem lenne elég, egyetlen töltéssel 1000 km-t tehet majd meg vele a szerencsés tulajdonos. A Roadster 3 motorral rendelkezik (egy elöl, kettő hátul), 200 kWh-ás akkumulátorral szerelték fel, és 10 000 nm forgatónyomatékot ad le – más szóval, ha rálépünk a „gáz” pedálra, a lelkünk átül a hátsó ülésre. Apropó hátsó ülés. Az új Roadster 4 üléses, és ezen kívül rengetek rakodóhellyel is rendelkezik. Az alapár 200.000 dollár, és a csodaautó 2020-tól lesz elérhető. Az előrendelés 50.000 dollárba kerül.

A show végén Musk jókedvűen intett a jelenlévőknek, hogy ugorják át a kordonokat, és nézzék meg maguk is a járműveket. A legjobb az egészben az, hogy Elon sosem a levegőbe beszél.

VIDEÓ:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább