A dunaszerdahelyi Aranycsapat

Az interneten megbújt a hír a posztok között, a sportlapok sem hozták címoldalon, de számunkra annál nagyobb büszkeség: március elején megvédték címüket a dunaszerdahelyi sakkozók, és 2014, valamint 2017 után immár harmadszor lettek országos bajnokok. A csapat sikerkovácsa, Petényi György tíz éve vezeti a sakkozókat, akik az elmúlt hat évben a három arany mellett három ezüstérmet is bezsebelhettek az extraligában. A klubelnök örömmel adott interjút a Klikkout-nak.

Felfogták már, hogy milyen sikert értek el?

Folyamatban van a dolog, mert még mindig annak a hatása alatt vagyunk. Az utolsó nap öt játszma befejeztével 1,5:3,5-re vesztésre álltunk, és akkor még három parti várt ránk. Tudtuk, hogy csak úgy védhetjük meg a bajnoki címet, ha mind a hármat megnyerjük. Ezek a srácok pedig megcsinálták, megnyerték! Ehhez az óriási csapategység, a kitűnő csapatszellem és a mérkőzésekhez való pozitív hozzáállás segített bennünket. Fontos volt, hogy idegileg is bírjuk a hatalmas nyomást.

A háromnapos modori záró torna valóban nem szűkölködött fordulatokban. Ki bizonyult a legnehezebb ellenfélnek?

Összesen 26 pontot szereztünk, ugyanannyit, mint a remekül hajrázó Prakovce, de a mi segédpontjaink száma 4,5-tel több volt, mint a kelet-szlovákiai csapaté, amellyel korábban 4:4-es döntetlent játszottunk.

Az írás megjelent a Klikkout 2018/4. számában. 

Pénteken a Slovan Commandert 4,5:3,5-re legyőzve az élre álltunk, majd szombaton ugyanilyen arányban alulmaradtunk a Sninával szemben, és a Slovan visszaelőzött bennünket. A sorsdöntő mégis az volt, hogy vasárnap a Kassát 4,5:3,5 arányban le tudtuk győzni. Megjegyzem, hogy a Kassa a legerősebb felállításban játszott pénteken, szombaton és vasárnap is. Az utolsó helyről indultak neki a hármas fordulónak. Ha háromból csak két meccset meg tudtak volna nyerni, akkor kiharcolják a bennmaradást, de minden mérkőzésüket 3,5:4,5-re elvesztették.

A mindent eldöntő pontot Takács László, a csapat legfiatalabb tagja szerezte, de a bajnoki cím az egész csapat érdeme.

 

Csalódás lett volna, ha nem sikerül a címvédés?

Természetesen egy bajnokcsapatnak nem lehet más célja, mint megvédeni a bajnoki címet. Nagyon örülünk, mert évről évre erősebb a szlovák extraliga mezőnye. Amióta az a szabály, hogy három licences játékos szerepelhet a nyolctagú csapatokban, szinte mindenki erősített. Nehéz bajnoki címet szerezni, de a záró fordulóban tapasztaltak alapján még nehezebb volt megvédeni.

Jojo Samek felvételei

Mi volt az első szava a fiúkhoz, amikor egyértelművé vált, hogy sikerült a címvédés?

Hihetetlen, de megcsináltuk! – ezt mondtam nekik, miközben egymást átölelve örültünk a sikernek. Tényleg csak a legvégén fordítottunk, és mikor befejeződött az utolsó parti, akkor óriási örömmámorban törtünk ki, mert addig ott volt bennünk a feszültség.

Hogy reagáltak az ellenfelek?

Részben csalódottak voltak, de a fair play szabályai szerint ők is megtapsoltak bennünket az eredményhirdetésnél. A második helyen végzett Prakovce csapatvezetője is azt nyilatkozta, hogy megérdemelten és tisztán lettünk bajnokok. A többiek is elismerték, hogy nálunk volt a legerősebb a csapatszellem, amivel mások annyira nem büszkélkedhettek.

Az elsőség azt jelenti, hogy idén is részt vehetnek az Európa Kupán.

Ez valóban egy rangos nemzetközi megmérettetés. Idén a görögországi Sithonia-félszigeten fekvő Porto Carras-ban lesz a verseny. Bár mindenki készpénznek veszi, hogy kiutazunk a helyszínre, azért ez nem olyan egyszerű. Igen, ismét bajnokok lettünk, de egy szerény körülmények között működő csapat költségvetését jelentősen megterheli az ilyen utazás.

Klubelnökként azonban minden erőmmel azon leszek, hogy előteremtsem a szükséges anyagiakat az útra.

 

Ha sikerül a kijutás, célul tűzik ki, hogy túlszárnyalják a tavalyi teljesítményt, amikor Törökországban a tizedik helyen zártak? 

Mi mindig realisták vagyunk, talán ezért is tudtunk az utolsó hat szezonban ilyen jó eredményt elérni az extraligában. Tudjuk azt is, hogy a tavalyi Európa Kupán valóban túlszárnyaltuk az elvárásokat. A TOP 10-ben lenni Európában nem kis teljesítmény. Most sincsenek túlzott céljaink. Ha az első 15-be beférünk, az már számunkra óriási sikert jelentene.

Az elmúlt hat év eredményei tükrözik-e a sakk iránti érdeklődés növekedését Dunaszerdahelyen?

Úgy gondolom, hogy igen. A városvezetés és a sportbizottság is büszke az elért eredményeinkre. Ezt mutatja, hogy növelték az éves támogatás összegét. Az is pozitívum, hogy egyre több fiatal látogatja a sakkozók edzéseit.

Annak örülnénk, ha a fiatalok közül minél többen megtanulnának olyan szinten sakkozni, hogy a csapat tagjává válhassanak,

 

mert nincs is annál jobb érzés, mikor saját nevelésű játékos játszik a csapatban. Az idősebb generáció tagjai pedig megállítanak bennünket az utcán és gratulálnak. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem jó érzés. Ezek az emberek büszkék arra, hogy a városunk hírnevét visszük országon belül és országhatárokon túl is.

Végezetül pedig soroljuk fel, hogy kik is azok, akikre mi is büszkék lehetünk.

Akik ezt a nagy sikert elérték:

Erdős Viktor, Vajda Levente, Petényi Tamás, Németh Miklós, Bokros Albert, Czebe Attila, Varga Zoltán, Bagi Máté, Mészáros Mihály, Ráchela Milan, Csonka Attila, Csiba Dominik, Varga Dávid, Takács László, ifj. Mátis Tibor, valamint a csapatvezető és a csapat edzője, Ráchela József, akit a napokban Pro Urbe-díjjal tüntet ki a város a sakk területén végzett 40 éves munkájáért.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább