Klikk Out Vikkendhouse: Márió vasárnapi arany szelekciója

Máris megérkezett a Vikkendhouse ötvenharmadik kiadása! Csallóköz kedvenc mixsorozata hetente megújuló zenei utazásra invitál, s vele együtt beragyogja a vasárnap délutánodat! A rendkívül változatos területről érkező szelektorok után most egy igazi old szkúl DJ-é a főszerep!

Fotó: Ugróczky István

Méghozzá olyan valakié, akit mindannyian ismerünk. Nagy Márió, alias DJ Márió neve egyet jelentett a kilencvenes évek underground diszkóival, a legendás Speed Clubbal, a győri Beach klubbal, a párkányi Amnesia klubbal, az exkluzív partykkal, a precíz bakelitlemezes DJ mixekkel és a zenés események minőségi hangosításával.
Hogy milyen volt az út onnantól, hogy az első kedvenc zenéje magával ragadta, majd átívelt egy hosszú lemezlovas korszakon egészen napjainkig, melyek az abszolút kedvenc zenéi, hogy hangzik a mix, melyet ő maga válogatott és rakott össze, azt tovább görgetve megtudhatod.

Ismerjük meg Máriót:

Nagy Mário vagyok, Dunaszerdahelyen születtem 37 éve. Jelenlegi tartózkodási helyem Felsőpatony. Bárhol jól érzem magam, ahol kedves és nyitott a közösség. Születésem óta ”betegesen” vonzódom a szórakoztató iparág iránt, így hűen magamhoz, rendezvényszervezőként tevékenykedem immár 20 éve.

Milyen volt az első találkozásod a zenével? Melyek voltak azok, amelyek már gyerekkorodban hatást gyakoroltak a zenei ízlésedre?

Nos, ez egy érdekes kérdés számomra is, mivel az évek alatt rengeteg zenei megújulást éltem meg, így nem nagyon emlékszem az elsőre. A zenével való fejlődés mindig új élményt nyújt, ezért csak az aktuális impulzusok maradnak meg emlékképként. Ami viszont már gyermekkoromban figyelmet kapott, az a Jean Michael Jarre-féle szállósabb, mai nyelven pszichedelikus vonal volt. Akkoriban még nem volt ennyire természetesen letisztult. Nagyon kedveltem a Depeche Mode-féle új hullámot is, ami merőben más volt mint Jarre.

Milyen stílusú zenéket kezdtél hallgatni, és milyeneken mentél át a mai napig?

Stílusilag elég sok változáson mentem át. A trance korszakom a 90-es évek végétől úgy 2-3 évig tartott. Ezt követte az őrült hard techno időszakom (csallóközi clubnyelven Toky-techno), de ami azt illeti, ez sem tartott sokáig. 2003 környéken már az akkori progresszív house és trance vitte a pálmát és talán ez tartott a leghosszabban. Meg volt benne a kellő zenei keménység, egybeforrva a melodikus, szállós elemekkel. De ez is véget ért, mint minden, ami fejlődik. Ezek után jött az egyszerre mindenevő korszak, ami máig tart. Nyugodtan mondhatom, hogy ez vagyok én, stílusi behatároltság nélkül: techno, deep house, tech-house, psy trance-goa, chill, downtempo.

Miért határoztál úgy, hogy te is DJ-zni fogsz?

Nem volt egy tudatos terv, hogy most én ez, meg az leszek. Azt tudnám mondani, hogy ez egy intuíció volt a zene iránt. Az, hogy kisebb-nagyobb rendezvényeken zenéljek, nem volt sosem tervben. Otthon és barátoknak zenélgettem, és hagytam magam úszni az árral. Sokan azt gondolják, hogy a tömeg előtti szereplési vágy, az elismerés vonzza oda a dj-t a pultba. Lehet van benne valami, de személyemet illetően ez nem mondható el. Nálam, ami vonzó faktor volt és máig is az, hogy a táncoló tömeggel egy húron pendüljünk akkor, ott, abban a pillanatban. Inkább a kisebb, tudatos közönséget szeretem, mint azokat, akiknek ez a zene nem mond semmit.

Magánemberként mennyire más zenéket hallgatsz, mint amiket pörgetsz DJ-ként a színpadon?

Ez nagyon változó, a napomtól függ. Van olyan nap, hogy inkább a szomorúbb dalok felé irányul a figyelmem. A napot is feloszthatnám, mivel lehet indulásképp egy nyugodt chill, pár óra múlva meg egyszerűen egy őrülten hullámzó tört ütem alapozza a továbbiakat, ami nem színpadra való (de ez is nézőpont- és közönségfüggő). Rengeteget hallgatom Burialt, a Boards Of Canadát, Autechre-t és Jon Hopkinst.

Melyek azok az abszolút kedvenc zenéid, amelyeket magaddal vinnél bárhova?

Ez mindig nehéz helyzetbe állít, de ami a kérdést illeti, a rengeteg kedvenc közül ezt a ketőt mondanám: Eagles & Butterflies – The Last Dance (Solomun Remix), Gorillaz – Sorcererz.

Mi alapján válogattad a zenéket a mixhez?

Csak az első track számít! A többi az aktuális érzelmi állapot és a környezet függvénye. Régen előre válogatott zenékből készültek a mixeim, mai fejjel azt mondanám, hogy görcsösen válogatva. Idővel rájön az ember, hogy ebben a szakmában akkor tud igazán önmaga lenni, ha el tudja engedni a szabályokat, és nem az egójából táplálkozik!

Üzenet a mixhez:

A nyitottság a boldogság egyik kulcsa… Kellemes utazást kívánok mindenkinek!

A Mix:

Tracklist:

1. Khen & Guy Mantzur Feat. Kamila – Children With No Name (Original Mix)

2. Chocolate Avenue – I Want Everything (Rafael Cerato Mix)

3. Yotto – The Owls (Original Mix)

4. The White Shadows & Rafael Cerato – Moments (Original Mix)

5. Rafael Cerato – Sekater (Original Mix)

6. Betoko – Something Special (Original Mix)

7. Bicep – Just (Original Mix)

8. Eagles & Butterflies – The Last Dance (Solomun Remix)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább