A stressz és az étkezési magatartás kapcsolata

KLIKKOUT-ARCHÍVUM

Ön éppen egy fontos, nyilvánosság előtti megbeszélésre készül; a kekszes dobozhoz nyúl vagy ellenkezőleg, összeszorult gyomra miatt nem képes egy falatot sem lenyelni? A stressz különbözőképp érinti az emberek étkezési szokásait, tovább olvasva megtudhatja, miért is van ez így.

A cikk megjelent a Klikkout 2012/8. számában. 

Akkor tapasztalunk stresszt, ha önmagunkon belül vagy környezetünkben olyan dolog történik, ami korábbi lelkiállapotunkat, komfortérzetünket megzavarja. Ezt követően taktikákat alkalmazunk, hogy visszatérhessünk kiegyensúlyozott, stresszmentes állapotunkhoz.

A stressz lehet belső, mint aggódás valami miatt vagy zaklatottság, illetve külső tényező által kiváltott, mint például egy vizsga, vagy megváltozott szociális helyzetek.

Mivel a stressz nélkülözhetetlen részét képezi mindennapjainknak, az általa kiváltott étkezési magatartás is hatással lehet általános étrendünkre s egészségünkre.

Küzdj vagy menekülj

Mikor fenyegetettnek érzi magát (lelki vagy fizikai), a test automatikusan alkalmazza a küzdj vagy menekülj válaszreakciót. A futás vagy küzdelem érdekében egy adrenalinroham a vért az agyhoz, szívhez és az izmokhoz hajtja, gyengítve ezzel az emésztőrendszer vérellátását. Ez az állapot émelygést is okozhat, képtelenné téve az embereket az evésre. Ellenkezőleg egy másik csoportját az embereknek a stressz evésre késztet, és valójában nem kevesebbet, hanem többet esznek stressz hatására.

Kapcsolódó tartalom
A diétázók hajlamosabbak többet enni stressz hatására

A diétázóknak naponta megszorításokat kell gyakorolniuk evésük felett, hogy leküzdjék éhségérzésüket annak érdekében, hogy kevesebbet egyenek, mint amennyit ténylegesen szeretnének. Figyelik a bevitt étel fajtáját, illetve mennyiségét. Sok ember van manapság karcsúsító diétán, aki áthidalva éhségjelzéseit „figyeli súlyát”.

Mi is történik valójában, mikor stressz éri őket?

„Mikor az emberek diétáznak, olyan sok energiát fektetnek abba, hogy ellenőrizzék biológiájukat, hogy csupán limitált forrásuk marad napi zűrjeikre. Így amikor stressz éri őket, elvesztik a kontrollt, és amennyiben étel áll rendelkezésükre, megeszik azt. Továbbá annyira elfoglaltak biológiájuk áthidalásával, hogy mellőzik vagy rosszul értelmezik a test küzdj vagy menekülj jelzéseit.”

Míg azok az emberek, akik tudatosan egészségesen és étvágyuk szerint esznek, vagyis akkor esznek, mikor éhesek, és akkor hagyják abba, mikor tele vannak, rá vannak hangolódva biológiai jelzéseikre. Ezek azok az emberek, akik nem éreznek késztetést az evésre, mikor stressz éri őket.

Stratégiák a stresszel való megbirkózásra

Egy legutóbbi, nagy terjedelmű finn vizsgálat azt találta, hogy a testtömeg index (a testtömeg magassághoz viszonyított mérőszáma) a stressz indukálta evők között volt a legmagasabb, illetve hajlamosabbak voltak az olyan ételek, mint felvágottak, hamburgerek, csokoládé vagy pizza evésére, mint társaik.

Ha a stressz által kiváltott evés folyamatosan aláássa a súlykontrollra való törekvést, mi tehető a segítség érdekében?

Elsősorban az egyénnek azonosítani kell azokat a bizonyos helyzeteket, amik túlevést váltanak ki belőle, továbbá alternatív módot kell találnia a stressz kezelésére. Ideális stratégia lenne ilyenkor sétálni menni, ami eltereli figyelmünket, miközben kalóriát is égetünk.

Evés a stressz legyőzéséért

Azoknak, akik áthidalják biológiai jelzéseiket, tisztában kell lenniük azokkal az érzelmi-, illetve pszichológiai tényezőkkel, melyek egyenesen a hűtőhöz vezetik őket, továbbá elterelő taktikákra uszítják őket. Ez a stresszre adott válaszreakció emeli ki a súlykontrollal kapcsolatos helyes szemléletmód fontosságát. Nem fogyókúrákra van szükség, hanem életmódváltásra.

Tudatosan választani az alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban kiegyensúlyozott ételeket.

Kerüljük a tápgyárakban előállított finomított készételeket, üdítőitalokat. Főzzünk otthon jó minőségű friss, teljes értékű alapanyagokból. Kerüljük a fehér rizst, fehér lisztet, asztali cukrot. Együnk változatosan gyümölcsöt, zöldségeket. Köretnek, főételnek fogyasszuk a teljes értékű gabonákból készült ételeket.

Ezek képesek oldani a nagy evésrohamokból származó kalóriaterhelést. Enni a stressz legyőzéséért, valójában azt jelenti, hogy bölcs ételválasztással egészségesen kiegyensúlyozottá tenni a táplálkozást. A rendszeres testmozgás szintén fontos, mivel képes felfokozni az endorfinok (természetes kedélyfokozók) termelését és fejleszteni a fittségi szintet. Az állandó stressz alatt lévő embereknek meg kellene fontolniuk életmódjuk megváltoztatását, vagy szakértő felkeresését.

Míg a stressz legyőzésének kulcsa az, hogy kiderítjük okát és megpróbáljuk azt csökkenteni vagy együtt élni forrásával, addig a rendszeres kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet a testnek megbirkózni annak legalább néhány negatív hatásával.

Bármi is legyen a stressz forrása, testi vagy érzelmi, a test adrenalin kibocsátásával reagál rá, egy olyan hormonéval, amely egyéb hormonális és idegi válaszok kaszkádját váltja ki, melyek keresztülsöpörve a testen felkészítenek minket a harcra vagy menekülésre.

Habár a mai stresszek nagy része nem igényel gyors fizikai reakciót, testünk még mindig az ősi és régen bevált módon reagál. Az aggodalom megtapasztalásának kevesebb, mint egy másodpercén belül a szívritmus meggyorsul, a látás kiélesedik, és a vér az izmok irányába terelődik, valamint besűrűsödik, mintegy előkészületként a sebek begyógyításához.

A fizikai stressz, melyre ezek a reakciók elsődlegesen hasznosak, rendszerint rövid ideig tartanak, majd a hormonszintek és az idegrendszer visszatérnek normális, kevésbé felfokozott állapotukba.

Napjaink életstílusa néha összekapcsolódhat a hosszú időtartamú szellemi stresszel, és ez azt okozhatja, hogy a test hosszú időszakokra marad stresszválasz „üzemmódban”.

Pizzát is lehet egészségesen. Amennyiben jó minőségű teljes kiőrlésű lisztből, és otthon készül. A tésztát ne kecsuppal, csak simán paradicsom-sűrítménnyel kenjük, és sok-sok zöldséggel szórjuk meg.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább