Helyből vagy nekifutásból

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2013/01. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Mottó: Az újévi fogadalmaink java részét – vagy mindegyikét – képesek vagyunk az év folyamán szemrebbenés nélkül ignorálni.

Manapság, amikor fogadalmaink betartása néha egy hadseregnyi – számunkra néha teljesen ismeretlen – fura figurától is függ, nehéz az általános újévi megfogadásokat betartani.

 

Kiindulópont. Aktualitásokkal identifikáljuk a területet ahol élünk.

Például. Az év első napja. Tévében. Szlovákia szekuláris részének szánt „Urbi et Orbi” attól, kinek nevét nem érdemes kiejteni. A szónoklás tartalma helyből nevetségessé teszi a fogadalmat, mely normális, egészséges társadalmat emleget. Például. Az év első napjai. Olvasom. Egy új napilap látott napvilágot. Kinek nevét nem érdemes kiejteni jóvoltából. Megszületett az RSS napilap, mely nem is létezik… Isten veled gondolkodó társadalom. Például. Egészséges közeg, többnyire önálló, képes saját magát fenntartani, és nem lopja meg saját magát. Ergo. Ha kimondjuk, hogy autonómia, a fél Csallóköz keresztet vet. Jobban fél az autonómia szótól, mint a haláltól. A másik fele nem érti, hogy autonómiára egyelőre nincs se politikai, se gazdasági, se intellektuális képessége a közegünknek. Önálló, saját magát fenntartani és saját magát nem meglopni képes – ehhez a minősítéshez legközelebb a proli áll. Amíg nem lép a politikába vagy a nagy bizniszbe…

 

Leggyakoribb, személyünket közvetlenül érintő megfogadások.

Például. Egészségesen akarok táplálkozni. Hm… Szerintem könnyebb betartani a szexuális önmegtartóztatást, miközben nyilvánvaló, hogy már ez súrolja a lehetetlent… Rengeteg élelmiszernek testhezállóbb és jobban „feküdne” a Chemika, s nem az élelmiszerpolc. Persze egypár kivételre hosszadalmas, Columbós nyomozás és nagy erőfeszítés után rálelhetünk. Ezért, szerintem, egyelőre a leghatékonyabb egészséges táplálkozás egyenlő főleg a kevesebb táplálkozással. Például. Alkohol és cigaretta. Ez nehéz harc. Egész ország ellened. És az egész állam. Igen, az öreg Berousek mondá, hogy – „Az éhség nagy Úr, de nagyobb Úr a szomjúság”, viszont ebben az esetben még nagyobb Úr az adó, mely az államok költségvetéseinek nem kis része. Gladiátorok harca – az ember akarata (leszokni), és az állam vagy a lóvé „alternatív” beszedőjének akarata (sokat eladni) között. Aki már egyszer rászokott, a maga módján megszívta (érvényes a drogokra is). Pici vigasz – a remény hal meg utolsóként… vagyis… Sajnos, ez a sorrend inkább kemény tény…

 

Helyből vagy nekifutásból.

Például. Néha nekifutás nélkül, helyből, olyan ostobaságokra vagyunk képesek, hogy megáll az eszünk. E téren kezet foghatunk azzal, akinek nevét nem érdemes kiejteni. Néha helyből rosszabbak tudunk lenni, mint a lengyel élelmiszerek java része. Állítólag, amíg ezt tudatosítjuk magunkon, nincs veszve semmi. Ideális fogadalom lehetne. Önző világban, önző időket élünk, viszont ez a típusú önzőség megengedett. Javítani, lendíteni saját magunkon. Az egészséges táplálkozás a minket le se fütyülőktől is függ, de ez nem. Egy kisebb vagy nagyobb személyes korrekció jót tenne a környezetünknek is. Mindenki döntse el, hogy helyből vagy nekifutásból tenné, jobb esetben teszi ezt meg.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább