Klikk Out Vikkendhouse: Franko válogatott

A téli vasárnapok önmaguktól generálják a gyönyörű perceket. Családi ebéd, séták a hóban, délutáni pihenés akár filmekkel, akár zenével. Ha az utóbbit választod, akkor a Vikkendhouse mixsorozat 68. epizódja erre a legmegfelelőbb, melyben megismerhetitek Szórád Ferenc zenei világát A-tól Zettig és közben meghallgathatjátok a gondosan válogatott mixet, melyben kilenc kedvence szerepel.

Fotók: Ugróczky István

Szerencsés helyzet, ha az ember már gyermekkorában jó barátokra lel, akivel lóghat, akihez átmehet délután, és akivel elkövetheti a legnagyobb őrültségeket. Ilyen volt nekem tízévesen Szórád Feri, alias Franko. A suliban A-s voltam, ő B-s. Én felsőnyárasdi, ő alsónyárasdi. Ő imádja a focit, én nem. Legbelül egyformák voltunk. Már mindketten 37 évesen nyomjuk full gőzzel a pedált, ő a focimeccsek és a zene legnagyobb rajongója. Hatalmas örömömre szolgál, hogy a sorozat 68. epizódjában őt mutathatom be nektek.

Üdvözlöm a kedves olvasókat, Szórád Ferenc vagyok Nyárasdról. Főállásban nemzetközi fuvarszervező, még főbb állásban futballszurkoló. 🙂

Milyen a kapcsolatod a zenével?

Szerintem, mint az emberiség 95 százalékának, nekem is életem szerves része a zene.

Gyerekként milyen zenéket hallgattál?

Elég sokféle stílust kedveltem. Kisgyerekként apám szalagos magnóján a 3+2 zenekart hallgattam, később bakelitlemezen nagy kedvencem volt a Betli Duó. A családi rendezvényeken meg megtanultam a magyar nóták legjavát. Nem a most nagy divatú cigánymulatóst, hanem a régi, szívhez szóló darabokat. Ezeket manapság egyre kevesebben ismerik, a mostani generáció meg alig. Fiataloktól ilyeneket énekelni csak Székelyföldön láttam.

Amikor megismertelek, már hatalmas tánczenerajongó voltál. Mikor jött a nagy bumm?

Az első komolyabb stílusváltásom tizenéves koromban, a kazettásmagnó-korszak megjelenésével lehetett. Ekkor ismerkedtem meg az aktuális popdalokkal. A külföldiek nem nagyon érdekeltek, inkább a magyar könnyűzenéket játszó együtteseket kedveltem meg. Köztük olyanokat, mint az Ámokfutók, Hip Hop Boys, az Emergency House és főleg a Soho Party.  Szerettem a Republicot is, és már akkor is előszeretettel hallgattam a retrónak számító Demjént, Zoránt, Omegát és Charlie-t.

Aztán jöttek az első diszkós élmények. A legmeghatározóbb zenei stílus huszonévesen ragadt rám.

Ekkor kezdődtek a Budapest Parádék, és tarolt a Hands Up. A teljesség igénye nélkül olyan előadók voltak a királyok, mint Peat Jr. & Fernando, Spy the Gost, Náksi and Brunner, Erős and Spigiboy, DJ Szatmári feat Jucus, Kozmix, Kerozin, Rony, Sterbinszky…

Ők voltak számomra a Nr. 1-ok, értük rajongtam. A haverokkal, amikor Pesten jártunk (szilveszter, válogatott meccsek, Parádé…), azokat a szórakozóhelyeket kerestük fel, ahol ezek a fellépők szerepeltek. 

Peat Jr.-ral

A legjobb, hogy manapság a nagy kedvenceim közül egyik-másikat már barátomnak is mondhatom.

Ilyenkor már érdekeltek a külföldi előadók is, akikkel többnyire a német VIVA Club Rotation c. műsorában ismerkedtem meg. Mindenek felett volt a Scooter, de a Sash!, Gigi D’Agostino, a Brooklyn Bounce, ATB, a 666, a Master Blaster, a Darude és DJ Quicksilver zenéit is hallgattam. Olyan zenekarokét is, amikről azóta sem tudom, hogy mi van velük pl: Music Instructor, SM Traxx.

Aztán, ahogy ez a stílus halványodni kezdett, én külföldre kerültem, és nem nagyon tudtam update-elni az aktuális slágereket. A nagy áttörés 2007 körül jött meg, ugyanis számomra ekkor nyílt meg az internet. Ekkortájt ismertem meg egy azóta számomra szintén meghatározó stílust, a nemzeti rockot. Nyilván ezt a stílust nem nagyon adják a rádiók, tévék, így csak ekkor jött be a képbe a Kárpátia, vagy épp Sziva Balázs munkássága. Egy jó Romantikus Erőszak-koncertre bármikor elmegyek.

Manapság az elektrozenei fesztiválok már élőben sugároznak a YouTube-on. Tavaly a Tomorrowland volt, ami elkápráztatott. Mindenképp bakancslistás. Olyan DJ-kkel, mint Tiesto, Armin van Buuren, Dimitri Vegas and Like Mike, da Tweekaz, Sefa, Tim, Ran-D, Hardwell és Timmy Trumpet. A magyar DJ-k közül tavaly a Szecseit kedveltem meg. Nagyon jó stílusa van, a fiatalok is imádják. 🙂

A felsorolt előadók közül kik az abszolút kedvencek?

Külföldön a Scooter. Már 25 éve. Kiemelném még Sash!-t, és hát a két hollandot: Tiestót és Armin van Buurent. A két németet már láttam élőben többször is, a hollandok még váratnak magukra. 🙂 Magyarországon Náksi Attila munkásságát tenném az első helyre. A Soho Party, majd a Náksi & Brunner formációban is abszolút kedvenc volt. Az ő műhelyükből született a 2016-os Eb „himnusza” is, Az éjjel soha nem érhet véget. Jelenleg Stereo Palmaként tolja. Mondjuk először azt hittem, hogy csak a könyveléshez kell ez a művésznév, de már tudom, hogy Náksiként retrót, Stereo Palmaként mai zenét játszik. 🙂 Hatalmas élmény volt, amikor egyszer csak ott állt mellettem egy válogatott meccsen a B-középben. Azóta persze barátok lettünk és egy győri fellépésén kapott tőlünk DAC-mezt is. 

További kedvenceimet feljebb már említettem, de Peat Jr.-t és Fernandót ki kell emelnem, mert megsértődnének! 😀

Mi az eddigi legnagyobb party-, illetve koncertélményed?

Egyértelműen a Budapest Parádék. Tömött vonatok, 800 ezer ember az Andrássy úton, és mindenki jó fej. Jó zene, jó hangulat. Az a nap tényleg más volt, mint a többi. Egész évben arra vártunk. Sajnálom, hogy elvették tőlünk.

 

A MIX


Milyen zenék szerepelnek a mixben és mi alapján válogattad őket?

Nem akarok veled kiszúrni és nem kérem, hogy magyar nótát mixelj hard style zenékkel. Hasonló stílusú és bpm-számú zenéket válogattam. Jöjjenek a 2000-es évek és jöjjön a Hands Up:

1. 

Az első szám mi más lenne, mint valamelyik Parádé-himnusz Náksi és Brunner-től. Legyen a Csak 1 nap van.

2.

Másodikként Peat Jr. and Fernandótól kérnék valamit. Szerencsére Völgyi Peti, alias Peat Jr. barátom megalkotta az Emlékek éjszakája nevű koncertsorozatot. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a 2000-es évek zenéit a kor legnagyobbjaival. Hatalmas bulik szoktak lenni, remélem eljönnék majd a Csallóközbe is. Szauter Nándor alias Ferni a dance mellett a rappel is próbálkozik manapság. A Hippie I Ye tagjaként ír és zenésít rappet. Legyen szerencséje, de nem ez miatt a stílus miatt lett legendám. 😀
Tehát másodikként Peat Jr. and Fernando – Szerelem Száll (P&F Party Radio Mix).

3.

Ha világviszonylatban azt mondják, DJ, akkor Tiesto neve ugrik be azonnal. A harmadik szám tőle lesz, méghozzá az Elements ofLife.

4. 

A következő számban Spiegelhalter László, alias Spigiboy előtt szeretnék tisztelegni. Elsősorban azért, mert jó fej és visszajelölt a Facebookon :D, de főleg azért mert munkásságával abszolút a kedvenceim között van. Az Erős vs. Spigiboy és Spy the Ghost formáció tagja. Jelenleg Vácrátót polgármestere, de szerencsére nagyon aktív az éjszakában is. Napjainkban jött ki egy új száma. Most szóljon az egyik legjobb remixük, ami eredetileg Bonanza Banzai volt: Erős vs. Spigiboy: Valami Véget Ér

5.

Bár filmzenékben Ennio Morricone a király, de szorosan követik őt a De Angelis fivérek. Egy legendás film, a Fekete kalóz filmzenéje. Nagy szívfájdalmam, hogy még nem találtam remixet erről a zenéről, pedig szerintem nagyon nagy lehetőség van benne. Tehátszóljon Guido ésMaurizio De Angelistől a Hombres del Mar.

6. 

Hatodik számként a magyar Scooter, tehát a Kozmix egy Balázs Fecó-feldolgozását, a Hazafelé-t tenném. Ők nem olyan jó fejek, mert nem jelöltek vissza :D, de a zenéjükkel nálam abszolút megérdemlik, hogy részt vegyenek ebben a válogatásban.

7.

A magyar Scooter után jöjjön az igazi. Több koncertjükön voltam. Nagyon nehéz tőlük zenét választani, mert rengeteg slágerük van. Legyen a Fuck the Millenium.

8. 

DJ Sash!-nek is helye van a kedvencek között. A Stay vagy az Ecuador száma között gondolkodtam. Legyen az utóbbi.

9. 

Végül egy mai kedvenc. Brutálisan jó bármelyik szettje a YouTube-on. Armin van Buuren – Blah blah blah

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább