Jány Gusztáv Dunaszerdahelyen

MÚLTIDÉZŐ

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Kevesen tudják csak, hogy a doni katasztrófában szinte teljesen megsemmisült 2. magyar királyi hadsereg parancsnoka, Jány Gusztáv altábornagy rövid ideig Dunaszerdahelyen is lakott, rokonainál.

Hatvanhat éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban az oroszországi Don-kanyarban a magyar hadsereg egyik legnagyobb veszreségeként is ismert támadás, amely során a szovjet Vörös Hadsereg csapatai lényegében felmorzsolták a Magyar Királyi Honvédség alakulatát, a 200 ezer fős 2. magyar hadsereget – köztük több dunaszerdahelyi katona is odaveszett, eltűnt.

Az alakulat teljesen megsemmisült, január 22-ig kb. 17 000 olyan katona érkezett be, akinek fegyvere volt, a többiek fegyvertelenül, a legtöbben sebesülten, fagysérülten, sőt századnál nagyobb szervezett egység nem érkezett vissza, ráadásul az egész hadseregnek 6 db lövege maradt meg. 1943. március 3-ával 2913 tiszt és 61 116 fő legénységi létszámmal rendelkezett csupán a hadsereg, amelynek fegyverzete gyakorlatilag nem volt, így hazaérkezése után feloszlatták és a hadrendjét soha nem állították helyre.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább