Helen Doron – A nyelv zenéje

Az interjú megjelent a Klikk Out 2019/01-02. számában.

Fotók: Ugróczky István

A dunaszerdahelyi Helen Doron suli most ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, ennek apropóján szeretném bemutatni a világszerte elismert metódus lényegét és történelmét, amiben a suli üzemeltetője, Nagy Tímea volt segítségemre.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha minden iskolában, és szinte minden oviban van angol oktatás, akkor miért van szükség ilyesféle iskola utáni, alternatív metódusokra, mint a Helen Doron, és városunkban miért tud már tíz esztendeje bővülni és fejlődni?

Nos, mert a babás-mamás, színes labdás angoltól egészen a Cambridge-i vizsgáig könnyen eljuthatnak a diákok.

A világszerte elismert Helen Doron módszer könnyű nyelvtanulást jelent a gyerekeknek. A folyamatos pozitív megerősítés, a speciálisan kifejlesztett angol dalok, melyek a gyermekek zenei érzékét is fejlesztik, természetes nyelvelsajátítási képességükre építenek.

Az angol foglalkozások pozitív, vidámsággal teli környezete megadja a gyerekek számára a lehetőséget, hogy az angol nyelvet anyanyelvükhöz hasonlóan sajátítsák el. A Helen Doron bármilyen korú gyermeknek kínál angol tanfolyamot, csecsemőkortól egészen 19 éves korig. Legyen az Sanghajban, Barcelonában, Győrben vagy akár nálunk, Dunaszerdahelyen.

Az órákon a gyermekek már pici korukban megtanulnak csapatban tanulni, játszani és dolgozni, természetes úton nő az önbizalmuk, önbecsülésük, és ez az általános tanuláshoz való hozzáállásukat is pozitívan befolyásolja.

Mi vagy ki is Helen Doron?

Helen Doron egy Izraelben élő brit nyelvész és pedagógus, a módszer kidolgozója. Módszerét 1985-ben fejlesztette ki, mely azóta a világ minden nagyobb városába eljutott. Ez a különleges metódus lehetővé teszi, hogy a gyermekek már 3 hónapos kortól úgy sajátítsák el az angol nyelvet, mint az anyanyelvüket, ismételt meghallgatás és sok ösztönző dicséret mellett!

Helen egyetemi tanárként akkor kapta az ihletet saját módszerének kidolgozásához, mikor 4 éves kislányát elvitte a Suzuki módszerrel történő hegedűoktatásra. Dr. Suzuki a maga módszerét „anyanyelvi megközelítés” néven emlegette, hiszen a pici gyerekek csupán hallás után tanultak meg nála gyönyörűen hegedülni, még mielőtt kottaolvasást tanultak volna. Dr. Suzuki valójában a „zene nyelvéről” beszélt.

A már 3 gyermekes Helen ekkor döbbent rá, hogy ez volt eddig a gyermekeknek való angoltanítás hibája világszerte.

Először a nyelv zenéjét kell, hogy megtanulják a gyerekek. A csecsemők és kisgyermekek ugyanis azáltal tanulják meg az anyanyelvüket, hogy ugyanazokat a szavakat, mondatokat, meséket és dalokat hallják maguk körül, és pozitív megerősítést kapnak az őket körülvevőktől. Pontosan ugyanilyen természetes módon képesek azonban elsajátítani az angol nyelvet a Helen Doron módszerrel. A nyelv „belemászik“ a gyerekek fülébe a passzív hallgatás által (játszás, fürdés, vacsorázás közben), az órák pedig lehetővé teszik, hogy megértsék az otthon hallottakat. Az órák tele vannak energiával, lendülettel; csupa játék és szórakozás az együtt töltött idő.

Helen Doron (balról) és Nagy Tímea (Fotó: Marian Trizulak)

Én, mint tanár

A zene mellett, ami mára a fő hivatásommá vált, 2017-ben szerencsém nyílt elvégezni egy angoltanár-tanfolyamot a Helen Doron égisze alatt. Ennek köszönhetően szülővárosomban, pontosan 20 méterre a lakhelyemtől taníthatok egy ilyen angol nyelvű suliban, körülbelül 90 gyereket.

A legfiatalabb diákom kettő, a legidősebb tíz éves. Pontosan, mint ahogy a Helen Doron franchise dunaszerdahelyi iskolája is, amelyet Nagy Tímea vezet a lehető legnagyobb alázattal, kitartással és odaadással. A kezdetekről, a suliról, a tanításról kérdeztem őt.

Kérlek mutasd be a dunaszerdahelyi Helen Doron-sulit?

Iskolánkat 2008 novemberében nyitottuk meg. Ez egy három tantermes suli a Komenský utcában. Több helyi és falubeli óvodában is tanítunk, szintén Helen Doron-módszerrel, óvodás csoportokra tervezett tananyagcsomaggal. Két férfi kollégámmal tanítok, ami azért is érdekesség, mivel Szlovákiában ez egyedülálló, a száz tanár közül csak nálunk tanítanak férfiak.

Miért választottad ezt a pályát? 

Többféle területen kipróbáltam magam: au pair, adminisztratív; könyvelői – számítástechnikai munkák. Végül mindig a gyerekkori álmomhoz, a tanításhoz tértem vissza. Bár tanítottam alapiskolában is, szerettem volna valami egyedit csinálni, ami még itt a környéken nem volt. Egy budapesti családi rendezvényen került a kezembe egy reklámanyag, így jutottam el a győri Helen Doron-iskolába, ahová az akkor alig 5 éves fiamat kezdtem hordani. Az órákat látva nagyon megtetszett az egész módszer, a környezet, a gyerekek és tanárok lelkesedése, öröme. Ezután már nem volt kérdés, hogy ezt szeretném csinálni. Felkerestem a szlovákiai központot, szerződést kötöttünk a dunaszerdahelyi területre, és elindultak az első csoportok. Közben a nyitrai pedagógián elvégeztem az angol szakot is.

Az eddigi 10 év alatt milyen fejlődésen ment keresztül az iskola?

Körülbelül 25 gyerekkel kezdtem meg a csoportokat. Ma már meghaladjuk a 180-at. A tananyagcsomagjaink, programjaink évről évre bővülnek. 3 hónapos kortól egészen 19 éves korig tanítunk egy felépített, egymásra épülő rendszer alapján. Harmadik éve már, hogy a nagyobb diákjainkat Cambridge-i nyelvizsgákra készítjük fel, és büszkén mondhatom, hogy kiváló eredményekkel végeznek.

Mi az eddigi legnagyobb büszkeséged, amelyet diákok értek el az iskolában?

Minden egyes diákra, kicsire és nagyra egyaránt büszke vagyok. Vannak diákjaink, akik már 10 éve velünk vannak, és ez csodálatos, ennél több megerősítés nem is kell. Amikor elmesélik az élményeiket, tapasztalataikat az angollal kapcsolatban, hogy milyen természetességgel mernek beszélni, kérdezni, használni a nyelvet egy-egy kirándulás során. Látni az örömöt az arcukon, a csillogó szemeket, azt, hogy akarnak, szeretnek hozzánk jönni. Azt hiszem, ez mindent elárul.

A suli nyáron is működik?

Mivel a tanítás az iskolai szünetekkel azonos napokon szünetel, ezért júliustól mi is nyári szünetet tartunk. De a két hónap alatt egész napos táborokat kínálunk a gyerekeknek, ahol az angol mellett sok-sok egyéb programmal is várjuk őket.

Szerinted mi szükséges egy sikeres nyelviskola működtetéséhez? 

Először is szívvel-lélekkel lehet csak csinálni. A tanáraimnak is mindig azt mondtam és mondom, hogy minden módszert, technikát, dalt, koreográfiát az évek során meg lehet tanulni, de jól csak akkor tudjuk csinálni, ha azt szívvel tesszük.

Helen Dorontól kezdve a szlovákiai képviseletig a tanárokon át, a különböző programokon és tananyagcsomagokon keresztül mindent megkapunk ahhoz, hogy sikeresen működhessük.

Ami a kezünkben van, az egy több mint 30 éve kidolgozott rendszer, ami a világ 36 országában megtalálható, és amellyel 3 millió gyermek tanul angolul. Boldog vagyok, hogy ennek a nagy családnak mi is részesei lehetünk.

Mik a sulival kapcsolatos terveid a jövőre nézve? 

Továbbra is kitartóan szeretnénk dolgozni, állandóan fejődni, hogy minél jobban és színvonalasan tudjuk oktatni a jelenlegi és új diákjainkat is. Az óvodákban továbbra is szeretnénk folytatni a munkánkat, és még több gyermekkel megismertetni ezt a csodálatos nyelvtanulási lehetőséget!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább