Hladká výhra DAC-u proti slabučkému súperovi

FOTKY: ÖDÖN ÖRZSIK
ČLÁNOK V MAĎARSKOM JAZYKU: bit.ly/2OpXxl0

Včerajší zápas napomohol nášmu mužstvu oddýchnuť si, neprinútil nás vydať veľa síl, takže pred štvrtkovou odvetou s Atromitosom je tento poznatok k dobru mužstva.

Minca má však dve strany, a ja len dúfam, že nízku úroveň zápasu a k nemu adekvátne – až na výnimky – priemerné individuálne výkony hráčov oboch tímov si zo seba vysprchujeme veľmi rýchlo. Po prvom polčase, ktorý sme hrali vo vyššom tempe, a hlavne po tom, čo sme poľahky získali tri body de facto už v prvom polčase,

sme sa prispôsobili súperovi, a produkovali výkon, ktorý by v Grécku znamenal asi päťgólovú prehru.

Áno, včerajší zápas naznačil, že mužstvá, ktoré chcú hrať EL aj v ďalšom ročníku, budú mať obrovské problémy, môže sa totižto zopakovať efekt z minulej sezóny zapríčinený účinkovaním slabých mužstiev v play-off, ktorá bola veľmi slabým odvarom aj v porovnaní s play-off z vlaňajšieho roku. Facky a kopance vyfasovali mužstvá Fortuna ligy v EL hneď z kraja, niektoré ich výkony a výsledky boli doslova hanebné.

No, sledujúc výkon Pohronia, pri všetkej úcte, aj pri snahe obstáť, nemôžem skonštatovať nič iné, ako strach z nového ročníka.

Ak by sa do play-off opätovne dostali slabučké mužstvá ako Sereď, Michalovce, či nebodaj toto Pohronie, nesvedčilo by to o senzačnej kvalite malých, ale o tragickej úrovni veľkých a tradičných klubov.

Pri všetkej úcte, nemôžeme byť zhovievaví k Pohroniu zo súcitu, treba jasne povedať, že znižovanie úrovne ligy naberá obrátky, ktoré generujú futbalovú tragikomédiu.

Kým nie je neskoro, malo by nasledovať urgentne kreovanie modelu takej spoločnej česko-slovenskej ligy, aká vyhovuje UEFA, lebo nám liga pred očami kvalitatívne skapína.

Čo sa zápasu týka, môžeme opätovne vymenovať pozitíva – Čmelík, Vantruba a individuálne negatíva (mňa

nezarazil už samotný výkon Davisa, ale hlavne to, ako ho Bandi v prvom polčase jednoducho nepustil do útoku), pekné góly, pohodička atď…

Jasné, nie je našou vinou, že ligu hrajú takéto mužstvá, ale malo by byť našim eminentným záujmom vytvoriť ligu, kde sa nebudeme trmácať s európskym superpodpriemerom, ľahko sa tomu totiž dá prispôsobiť a potom sa stáva, že

ak by nemali hráči na sebe dresy, na základe kvality hry miestami človek nevie, ktoré mužstvo je DAC a ktoré Pohronie,

v druhom polčase sme veru miestami hrali rovnako zle, ako súper.

Opakujem, ak dlhodobo nie je šanca dostať túto ligu na požadovanú úroveň, spoločná liga je pre nás, ak chceme dlhodobo rovnocenne súperiť s Európou, otázkou života a smrti.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább