Na čo má DAC, alebo čo sme dokázali v EL

ILUSTRAČNÉ FOTOGRAFIE: ÖRZSIK ÖDÖN
ČLÁNOK V MAĎARSKOM JAZYKU: bit.ly/2LZaiRk

Pár minút po zápase, značne ovplyvnený neuveriteľne unfair krokmi usporiadateľov zápasu, som si pre istotu neskladal žiadne definitívne závery nielen zo zápasu, ale ani som sa nesnažil o komplexnejší obraz o tom, ako sme začali novú sezónu. Musel som sa na to vyspať… Takže, deň po…

 

Príprava na sezónu

To, že masívna hráčska obmena hlavne v defenzíve je na hranici rizika, som zdôraznil už po odchode Huka. Pri odchode ďalších dvoch stredových, sa situácia logicky znásobila.

Podstata je, že nejde o to, či sú, alebo budú noví hráči lepší ako predchádzajúci, ale o to, že sa nanovo skladá dôležitá časť mužstva,

a len prax a nie teória ukážu ako dlho potrvá, kým sa zladí obrana a nájde chémiu s brankárom a zvyškom mužstva. Zápas s Groznym nám pomohol ostať na zemi a byť pokorný. Snáď to môžem povedať, po rôznych diskusiách mi bolo jasné, že vedenie si uvedomuje, v akej situácii je mužstvo, a pre mňa bolo dôležité zistenie, že tému spracúval klub nie ako ,,majster sveta“, ale hľadá (aj ad hoc) riešenia a koriguje nedostatky – vrátane trénera.

Jednou z mojich myšlienok bolo vtedy, že po uplynutí určitého obdobia je už zbytočné mrhať energiu na ukazovanie prstom pri téme stredových obrancov. Aj keď som ju otvoril ako jeden z prvých, po čase považujem zmysluplnejšie hľadať riešenia pod tlakom času.

To, že sa klub vydal cestou hľadania riešení a nie ignorovaním úloh, ktoré priniesli hráčske posuny, je zrejme, veď v tejto schéme hrozilo, že dostaneme poriadne po pysku, ak nebudeme rozumní.

Robíme chyby, za pochodu korigujeme niektoré veci a i vtedy nie vždy ideálne, a pred nami je kopec strategických vecí, ktoré treba doladiť, ale podľa mňa je prirodzené, že sa to tak deje, vrátane Hyballového mixu dobrých a zlých rozhodnutí.

Na to, že sa za pochodu skladá dôležitá časť mužstva sme síce nevyťažili maximum, ale pomerne veľa – v lige sme nestratili zbytočné body a v EL sme podľa mňa obstáli lepšie, ako minulý rok.  Súhlasím s väčšinovým názorom, že sme boli herne lepší ako Atromitos, ale čo sa týka taktickej zrelosti a hráčskej disciplíny sme hrali so špičkou Európy. Na vlastnej koži to zažila Plzeň, keď dostala za polčas poriadnu nakladačku, no a Atromitos bol štvrtý v gréckej lige, v ktorej sa veľa futbalovej krásy nedočkáte, ale takticky je to top práca.

 

Atromitos

Teraz, trochu podrobnejšie o zápase. Je obdivuhodné, ako sme sa dostali späť do zápasu. Tu nebol problém, hráči vydali zo seba všetko, ale zlyhali sme v kľúčových veciach a momentoch. V tomto počasí sme sami sebe odoberali energiu veľkým množstvom nepresných prihrávok a nevynútených chýb. Problém číslo jedna: najviac ich mal hráč, ktorý mal tvoriť našu hru – Ronan. Nezdalo sa mi dvakrát múdre ani to, aby takmer všetky štandardky zahrával on.

Obrana. Znovu s novým zložením, ale zmena bola potrebná… Davis. Možno by pri štandardkách po nasadení niečo vymyslel, ale Davis predviedol, a to v našich klimatických podmienkach katastrofu… Hm.. potrebujeme stopercentného Davisa, alebo adekvátnu náhradu.  V Grécku by možno dvadsať minút kondične zvládol, ale rýchlostne, by  Gréci z neho urobili  šaša.

Nech sú opakované dôvody jeho fyzickej únavy a nepripravenosti v úvode sezón akékoľvek, jednoducho sú, a žiaden rozumný tréner si takú mieru rizika zlyhania Davisa na seba nevezme.

Takže, obrana. Myslím si, že ani Kružliak a ani Koštrna nie sú sami zo sebou spokojní. Chalani, včera to nebolo dobré. Nie najlepšie riešenia situácií, sa na týchto postoch ukážu dvojnásobne.

Čmelík. Podľa mňa ho po poslednom výkone na ,,jeho“ pravej strane Hyballa zbytočne preradil na ľavú- tá strana mu príliš nesedí.

Zostava bola poskladaná skôr typologicky, ako na základe formy. Dá sa polemizovať, že bez Vidu K., bol Kalmár nesvoj. Alebo, že  Veselovský načo…

Faktom je, že Veselovský urobil dve-tri naivné chyby, ale bol autorom nášho jediného nebezpečného centra

(ani jeden zo skúsených to za celý zápas nedokázal) a ukázal, že aj v defenzíve sa vie vrátiť a bez problémov zobrať súperovi loptu.

Hyballa sa rozhodol niekde správne, a niekde to nevyšlo. Urobil aj on chyby, ale na druhej strane, zdvihol a vzkriesil mužstvo, ktoré malo v závere ešte tri tutovky.

Spomína sa, že sa rozhodlo doma, čo je iba sčasti pravda. Bol tu totiž ešte druhý zápas so svojimi zlomovými momentmi. Ak začneme úvod tak otvorene, pýta si to gól a dokonalú koncentráciu defenzívy. Dostali sme gól pri vlastnom tlaku. Po tom, čo sme vyrovnali na 2-2, sa pýtalo pri stave našej obrany  upokojenie emócii a opatrnosť na pár minút. Zbytočne otvorená obrana, štandardka a gól.

Gréci sú ďaleko pred našou ligou v taktickej zrelosti a hernej disciplíne. Kým u nás aj ten najlepší hráč urobí kopec nevynútených chýb, u Grékov ich aj ten najslabší urobí minimum. Dá sa hrať aj útočný a otvorený futbal s taktickou zrelosťou a s hernou disciplínou. Tieto veci sa navzájom nevylučujú. 

Nám chýbali (ako aj ,,dokončená“! obrana) a preto sme ako herne lepšie mužstvo nepostúpili.

Z tohto dvojzápasu by sme si mali zobrať toto: hanbu sme si neurobil, obstáli sme čestne, ale asi nie náhodou sme dostali tohto súpera- čo sa týka taktickej zrelosti a hernej disciplíny, par veci by sme si mohli osvojiť.

O klíme v akej sa hralo a o tom, ako Gréci organizujú zápas, trochu neskôr.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább