Nielen senzačné góly, ale aj takýto zápas láka divákov späť na tribúny!!!

FOTKY: ÖDÖN ÖRZSIK
ČLÁNOK V MAĎARSKOM JAZYKU: bit.ly/2NBNqXQ

Bolo by príliš jednoduché ostať pri čierno-bielom videní, ktoré hovorí o tom, že vieme hrať iba proti silnému, lepšie povedané, voči futbalu chtivému súperovi , ktorý hrá otvorene.

Ak chceme uspieť dlhodobo, tak naša hra musí mať vyváženú kvalitu v defenzíve aj v ofenzíve. Aj preto si myslím, že sobotňajší duel bol našim najlepším zápasom a jedno z najkomplexnejších futbalových predstavení aktuálnej sezóny. Dôvodom vôbec nie sú exportné, prenádherné góly, tie boli iba lahôdkovou čerešničkou na torte.

Sledujúc filozofiu trenčianskeho klubu si myslím, že sa pravdepodobne nikdy nedozvieme, že kde je strop ich aktuálneho kádra. Je takmer isté, že ich mužstvo neostane dlho pokope. Zákonité, ale trochu smutné, ak by totiž mala mať slovenská liga prívlastok, tak ním asi bude terminus technicus – polotovarová liga.

 

Poďme však k včerajšiemu zápasu, ktorý priniesol množstvo pozitív

V prvom rade zaradenie Fábryho na jemu vhodný post. Nehovorím, že podal excelentný výkon, ale očividne sa jeho účinkovaním zmenila tvár našej hry, Andrej priniesol do mužstva niečo, čo sa nedá úplne presne definovať, ale zrazu boli naše prihrávky a prechodové fázy v útoku, ktoré sa v predchádzajúcich zápasoch nedarili a potili sme pri ich tvorbe krv – efektívnejšie a plynulejšie.

Zdôrazňujem, že Trenčín bol, napriek dobrej ofenzíve, dlho silný aj v defenzíve.

Je pravdou, že naši hráči tentokrát dreli ako kone, ale to by nestačilo proti fyzicky a rýchlostne tak silnému súperovi, akým bol Trenčín.

Podľa môjho názoru sme našli hlavný koncept, ktorý by pri doladení pár detailov mohol priniesť túžobne očakávanú kompaktnosť mužstva.

Je pravda, že po úvodnej sľubnej fáze naša ofenzíva trochu vypadla z konceptu. Vida Máté na lavičke nie je zlé riešenie, koniec koncov, chybou je skôr trochu nesystémová istota cca trinástich hráčov, že majú ,,zicher“ miesto v základnej zostave.

Pokojne by sme mohli nechať na lavičke aj Kalmára, Ronana, Kristophera, proste našich top hráčov – pretože zlý vplyv na mužstvo z vyárendovaných miest v základe, by videl už aj Stevie Wonder…

Paradoxne, absencia Mátého ukázala, že typologicky takto konštruovaný hráč je pre naše mužstvo kľúčový. Tréner Hyballa síce tvrdil, že Oravca potreboval ako kvázi konzervatívneho obrancu, ale Matej zatiaľ nemá taký vklad do hry nášho mužstva, ako Máté. Matejove vyvážanie lopty s následnou konštruktívnou, či pomocnou prihrávkou nemajú zatiaľ svoju kvalitu, a naviac, nezbiera lopty ako Máté, čo sa prejavilo v druhej polovici prvého polčasu, keď bola naša ofenzíva dlho ,,mimo hry“.

Ak sa Máté po odstránení dôvodov jeho nezaradenia vráti, miesto by mal podľa mňa zaujať asi namiesto Oravca. Matej nech sa pobije o flek so zvyškom defenzívy. Kalmár, Ronan a Fábry totiž môžu hrať spolu, ale potrebujú zozadu podporu, akú zvykne produkovať Máté.

 

Prejdime však  ku krásnym momentom zápasu

Dali sme exportné tri góly, ale pri každej je potrebné spomenúť, čo im predchádzalo.

Prvý gól: fantastická dravosť, drzé riešenie situácie proti dvom obrancom zo strany Divkovića, a čo bolo dôležité, vydýchanie súboja a na milimeter presný center. Teda, popri dravosti skvelá koncentrácia aj v poslednej fáze činnosti, ktorou bol center.
Druhý gól: paradoxne, extrémne veľa pre svoj gól urobil samotný strelec gólu Kalmár, ktorý sa nalepil na obrancu Trenčína ako pijavica, agresívne, ale čisto ho doslova ,,ničil“. Obranca spravil pod tlakom osudovú chybu, vykopával loptu z päťky priamo cez stred obrany.

Tretí gól: výborná ponuková činnosť viacerých hráčov a bleskové rozhodnutie Mátého na malom priestore, ktorým sa vyhol kontaktu s protivníkom. Strela takmer bez rozbehu iba s náprahom – skvelé vyhodnotenie hernej situácie.

Ešte jedna krátka poznámka. Rýchly Trenčania na jednom aj druhom kraji nás riadne ,,prevetrali“, pochybujem však, že sa nájde v lige súper, ktorý nás ,,prevetrá“ podobným spôsobom. Je to však určite úloha a výzva pred vstupom do eventuálnych zápasov Európskej ligy.

Záverom musím pochváliť aj trénerov, proste, takto si predstavujem ligový futbal bez vonkajších vplyvov, bez herečkovania všetkých aktérov a následného opíjania rožkom od PR agentúr, že sme síce videli ,,shit“ futbal, ale on to bol vlastne výborný futbal. Po včerajšom zápase netreba umelo ospevovať. Videli sme kvalitné výkony oboch mužstiev, oboch trénerov, ich zmysluplné rozhodnutia, hráči vydali fyzicky zo seba maximum, dreli ako kone do poslednej sekundy zápasu.

Futbalový Boh je nemilosrdne spravodlivý. Ak sa mu obrátiš chrbtom, potrestá ťa až to bolí. Ak vydáš zo seba všetko a s chladnou hlavou prinesieš dobré rozhodnutia a nerobíš unáhlené kroky, vráti sa ti to tiež a ako bonus dostaneš tri nádherné góly.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább