Klikk Out Vikknedhouse: A nádszegi zöldségárus lány

Ismerd meg mások kedvenceit, ezzel te is közelebb kerülsz a zenéhez. Sárkány Évi egy olyan, zenei világok közti barangolásra invitál most téged, amitől garantáltan megjön a kedved az eddig ismeretlen zenék feltárásához. A cikkhez jár egy képzeletbeli retúrjegy Dél-Amerikába, a mix pedig a megszokott nyolc helyett tizenkét zenét rejt. Mindegyikük kincs.

Fotó: Ugróczky István

Sárkány Éva vagyok, a nádszegi zöldségárus lány. Legalábbis ezen a téren tevékenykedem főállásban. Aki ismer, tudja, hogy jellemző rám, több mindennel foglalkozom. Elég nagy az érdeklődési köröm, sok hobbim van, ilyen a tradicionális thai masszázs, illetve a kreatív munkák, a főzés és a zene minden mennyiségben.

Zenés eseményeken találkoztunk főleg, de mióta rádiózunk, a zenekérő blokkban folyamatosan bizonyságot adsz a kifinomult zenei ízlésedről. Hogy és mikor kezdődött a zene és a te sztorid?

A zene és én… Kamaszként, azaz a 90-es évek végén a legtöbb zenét az akkor még sugárzó pozsonyi Rádio Ragtime hullámhosszain csíptük el. Bátyámnak köszönhetően mindig többfajta stílust hallgattam. Nálunk felváltva szólt punk és metál. Én még abban a szerencsés időszakban nőttem fel, amikor még aktívan működött a nádszegi Pince Klub és a Kis-Duna fesztivál, ahol eleinte csak koncertlátogató, a későbbiekben már szervező csapattag voltam. Itt már voltak világzenei élményeim. Aztán jöttek a gimis évek, koncertről koncertre járás és az elektronikus zene, jazz, nu jazz, blues, funky, reggae és világzene.

Életed melyik szakaszára hatott leginkább a zene?

A szárnybontogatós időszakomra hatott leginkább. Szintén rádiós élmény, méghozzá a Rádio_FM NuSpirit_FM c. adása, (2007. 7. 29., azért van meg a pontos dátum, mert felírtam az egész adás dallistáját). Ekkor hallottam először Jorge Ben-t és a többi brazil nagyágyút.

Úgy tudom, eléggé orientálódsz a zenés és művészeti fesztiválok felé is. Melyek azok, amiket szívesen látogatsz?

Szeretem a fesztiválok hangulatát, sokszínűségét. Sok feledhetetlen élményem van a Sziget, az EsztergomFeszt, a Veszprémfeszt, a Kürti borfesztivál, a Jurtanapok, Gombaszög, utcazenei fesztiválok által és persze a régi kamocsai Klikk fesztről, no meg az Ócsófeszt, Pogo, RV tábor.

A nagy kedvencek közül ott tombolhattam a Thievery Corporation, a Tinariwen, a Yonderboi és a Jamiroquai koncertjén.

Milyen platformokon fedezed fel és hallgatod a zenét?

Rádió, kazetta, CD…. a zenei archívban rengeteg olyan kazettám van, amire a rádióból szedtem fel a zenéket. A gyűjteményben lapulnak a koncerteken vásárolt hanghordozók, kazetták és CD-k, de sajnos megadta magát a hangrendszerem, így nem tudom lejátszani őket.  Viszont a jó hír, hogy a lemezhallgatás csak most jön! 🙂

Egyébként képes vagyok hosszú estéket tölteni a YouTube-on, egyik zenéről átkattintok a másikra, ha mixet találok, felkutatom az eredeti előadót. Számomra a nagy forrás az online rádióhallgatás. Sokat hallgatom a Tilos rádiót, a Radio Ozorát. A barátaim által is sok zene eljut hozzám, sokszínű a társaság.
Van, hogy a barátok hozzák az új zenét, van, hogy a zene hozza az új barátokat.

Ez egy nagyon szép gondolat. Végére egy mondatban leírnád, mit jelent neked a zene?

Mindent, mert mindenhol ott van a zene, ha főzök, akkor az ételben, ha alkotok, a műveimben, vagy a csendben, miközben nézem, hogyan változnak a felhők…

Térjünk a mixre, ami a 12 kedvenc zenédet tartalmazza a sok közül. Mi alapján válogattad a zenéket?

Szerettem volna csokorba szedni a számomra kedves zenéket. Legyen ez egy jó kis utazás világokon át, határok nélkül!

 

ÜZENET A MIXHEZ:

… üdv a viláGomba!

 

A MIX:


 

TRACKLIST:


1. Boozoo Bajou – Keep Going feat. Tony Joe White
2. The Orchard Enterprises – The Fortress
3. Tinariwen – Amassakoul ‘N’Ténéré
4. SAODAJ’ – Dans Les Dunes
5. Pedro Santos – Desengano da Vista
6. Jorge Ben – Chove Chuva
7. Chancha Via Circuito – Sueño En Paraguay (El Buho Remix)
8. José Larralde – Quimey Neuquen
9. Lagartijeando – Adios Potosi
10. Caetano Veloso – Cucurrucucu Paloma (Hable Con Ella)
11. Korai Öröm – 124
12. Sister Nancy – Bam Bam

 

Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább