Klikk Out Vikkendhouse: A gitáros, énekes, kertépítész kedvencei

Sorozatunk mai epizódjában egy kiváló helyi zenész mesél gyerekkori zenés emlékeiről, az első nagy behatásokról, koncertélményekről. A zene széles spektrumain elhelyezkedő öt zenekar aktív tagjaként, és magánemberként most megmutatja nyolc kedvenc zenéjét, amelyet meghallgathatsz egy csodás kis összeállításban a cikk alján.

Fotó: Ugróczky István

Gálffy Józsi vagyok, kertépítész mérnök, gitáros, énekes, dunaszerdahelyi, hobbim a zene, film, sakk.

A Vikkendhouse-ban feltárjuk az első emlékeket, amelyek a zenéhez köthetők. Te emlékszel gyermekkorodból az első nagy impulzusra, amit a zene váltott ki belőled?

Kb. 5 éves koromban a nagybátyám gitáron játszotta és énekelte nekem Elvis Presley Jailhouse Rock-ját, az mély nyomot hagyott bennem. Ezen kívül a Boney M., az ABBA, és úgy általában a 70-es évek popzenéje fertőzött meg.

Ezt tiniként milyen korszakok, rajongások követték? Stílusban hova sorolható?

Később a stílus gyakran változott. Erősebb korszak volt a Depeche Mode, a punktól a metálon át a rockig, de pl. a Dire Straits-től a Brothers In Arms is erős hatást jelentett, amit még az unokatesóm hifijén hallgattam fülhallgatón keresztül.

A sulis éveid alatt mennyire volt meghatározó elem számodra a zene, illetve mikor és minek hatására határoztál úgy, hogy te is hangszert ragadsz?

Fontos volt. Sokat énekeltem. Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem, Csincsura Jancsi barátom játéka volt, ami úgy 12 éves korom körül a hangszer felé sodort. Később én beszéltem rá a klasszikusgitár-tanulmányokra. Azóta is abból él.

A keményebb metálzenék mellett lágy dallamú, megzenésített versekkel is foglalkozol. Ez talán a két véglet. A zenefogyasztásban is ennyire széles spektrumon képzeljünk el?

Persze. A rock ugyanolyan fontos mint a blues vagy a funk, vagy akár a jazz, esetleg a komolyzene (vagy a komolytalan). Mindegyik tud valamit, ami semmihez sem hasonlít.

Melyik az a műfaj, amivel sosem tudtál azonosulni?

Gyakorlatilag mindenevő vagyok. A legtöbb elektronikus zene a szegényes dinamikája miatt nálam kiesik, és az utóbbi évek/évtizedek popzenéjének 85%-a is, mert rettenetesen primitív.

A zenekarokkal sok fesztiválon, koncerten részt vettél. Gondolom, látogatóként is számos zenés eseményen ott voltál. Mi volt számodra az eddigi legmeghatározóbb zenei élmény?

Volt 2 évtized, amikor többször is végigturnéztuk az országot minden idelátogató magyarországi rockzenekarral. Sok kedves és személyiségformáló emlék kapcsolódik hozzájuk. Egyszer játszottunk a jazznapok keretein belül a KLB-trió előtt a saját (fogjuk rá hogy jazz)bandámmal, az is erős volt. De Pat Metheny koncertje a Margit-szigeten a 2000-es években, vagy Újvárban az izlandi Mezzoforte is meghatározó élmények számomra.

Térjünk a kedvenceidre. Nyolc alaposan kiválogatott zenét hoztál. Mi alapján gyűjtötted össze őket a sok száz kedvenc közül?

Igyekeztem olyan zenéket válogatni, amiket szeretek, és amik a korszakon vagy stíluson belüli nekem tetsző megfejtést képviselik.

ÜZENET A MIXHEZ:

Azt üzenem az olvasóknak, hogy hallgassák vagy jöjjenek sokszor Aranymetszés, Jam duo, Szuperzöld, ET band vagy Raf-II koncertre, mert ott zenélek! ????

 

A MIX:

TRACKLIST:


1. The Weather Girls – It’s Raining Men
2. Weather Report – Teen Town
3. Queen – Innuendo
4. David Bowie – Lets dance
5. Dream Theater – Erotomania
6. Annihilator – Brain dance
7. KT Tunstall – Black horse and the Cherry tree
8. Foo Fighters – The Pretender
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább