Klikk Out Vikkendhouse: „Rabságban tart a zene és a tánc bűvölete!”

A mai epizódban egy vérbeli csallóközi, a hihetetlenül agilis és karakteres táncpedagógus, Oláh Attila mutatja meg nyolc kedvencét egy összeállításban, és mesél a gyermekkora óta tartó vonzalomról, ami a zenéhez fűzi. Attila eddig rengeteg időt áldozott a néptánc kultúrájának ápolására, ám mellette egyéb zenei irányzatok is belopták magukat a szívébe. 

Fotó: Ugróczky István

Oláh Attila vagyok. 3 éve Dunatőkésen élek, de mindig is dunaszerdahelyi maradok. Néptánccal foglalkozom. 14 évig voltam hivatásos táncos az Ifjú Szivekben. 2014-től a Csallóközi Táncegyüttes vezetője vagyok, valamint táncpedagógus, koreográfus.

A hobbim is a tánc.

Mióta állsz ilyen szoros kapcsolatban a zenével? Emlékszel a kezdetekre?

Mivel roma családból származom (de a magyarságom ugyanilyen fontos), egészen pici koromtól a zene hatása alatt élek. Ebből kifolyólag a hagyományos kávéházi cigányzenével találkoztam először.

Ahogy elmondtad, a magyar népzene tölti ki az életed. No de ezen kívül van más műfaj is, ami iránt korábban érdeklődtél?

Mivel a 80-as években voltam tini, mint minden „rendes romagyereket”, főleg a funky varázsolt el. Mostanra ez megváltozott!

Mi az, ami a néptánc világába kalauzolt, és ilyen erős köteléket képzett?

A csodálatosan szép néptáncos lányok kalauzoltak ide. Szinte az első próba után éreztem, nincs menekvés. Azóta is rabságban tart a zene és a tánc, a tánc bűvölete. A mai korral ellentétben, a szó legjobb értelmében, egy egyszerű, tiszta világ megismerése.

Ajánlom a figyelmetekbe egy korábbi videónkat, amiben Attila a néptánc szeretetéről mesél.

Fotó: Dagmar Čerťanská

Más országok népzenéi után is érdeklődsz?

Igen, elsősorban a Kárpát-medencei népek zenéje érdekel, ebből is legjobban a hagyományos cigány folklór.

A legnagyobb zenei élményed, ami teljes libabőrt okozott, mihez köthető?

Több is volt. Általában népzenéhez köthető. Például ilyen volt a Magyarpalatkai banda koncertje. De az LGT déli pályaudvaros koncertje is hatalmas élmény volt.

Térjünk a mixre, ami a nyolc kedvenc zenédet tartalmazza. A mix magáért beszél, általa egy kedves, átfogó képet kapunk a zenei ízlésedről. A szelekció zseniális:

 

 

TRACKLIST:


1. Zorán – Apám hitte
2. LGT – Az eső és én
3. LGT – Ringasd el magad
4. Demjén Ferenc – Mikor elindul a vonat
5. Earth Wind and Fire – September
6. B.B. King – The Thrill Is Gone
7. Janis Joplin – Summertime
8. Janis Joplin – Piece of my heart
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább