Klikk Out Vikkendhouse: Egy szívből jövő magyar válogatás a 80-as évekből

150 vasárnap, ugyanennyi kalandos barangolás a zene világában. A mai „jubileumi” epizód vendége Balla Zoli, alias Galactic Jackson, aki egy nem mindennapi mixszel emeli a sorozat színvonalát. Számomra egy élő legenda, a legnagyobb inspiráció, aki példátlan alázattal áll a zenéhez. 

Fotó: Ugróczky István, Galactic Jackson Facebook Grafika: Gocon László

Ha nem hallottál még róla, nézd meg ezt az Indexes videót.

Sziasztok, Balla Zoli vagyok, más néven Galactic Jackson,
magyarul Galaktikus János.
Lehet így többen hallották már a nevemet. 🙂
Köszönöm a lehetőséget, hogy a 150. kiadásban szerepelhetek, Megtisztelő!
(Lányok írjatok :D)

A Vikkendhouse eddigi epizódjaiban már sokféle zeneőrültet megismerhettünk, de a legelszántabb, a legalázatosabb zenefogyasztó és -gyűjtő számomra te vagy. Emlékszel, hogy kezdődött? Gyerekkorodból megvan az első olyan pillanat, amikor valamilyen hangzás mélyen hatott rád?

Igazából fogalmam sincs, de szerintem ahogy világra jöttem, a szülőszobában szólhatott a rádió és ott . 🙂 Tehát azt hiszem, hogy a születésem óta létezik nekem ez a zeneszerelem. 😀

Különben nem is tudom. A testvéreim is nagyon szerették a zenét, sokat szólt otthon, biztos ez is számított. Bár a bátyám Iron Maiden-lemezeinek borítójától mindig féltem, nem mertem rájuk nézni. Ez nagyon megmaradt.

Az elektronikus zenével mikor kezdtél ismerkedni? Azt megelőzően volt más hangzás is, ami a szíved csücske volt?

Már általános iskolában nagyon érdekelt a zene. Emlékszem, hogy mindig mentem a piacra, hogy megszerezzem a legújabb jugoszláv hamisított kazettákat. Ezekre gyűjtöttem a pénzt. 🙂

Azt tudom, hogy 13 éves koromban hatalmas öröm volt, amikor megszereztem a Technotronic-kazettát. És 17 éves koromban a Scooter – Hyper Hyper zenéje. Meghallottam és azt hittem, kiszaladok a világból, annyira megtetszett.

Tovább haladva a rave és az elektronikus zene hullámain, később melyik előadó volt a legnagyobb inspiráció számodra?

Minden időszaknak megvolt a legnagyobb kedvenc és inspiráló előadója. Széles a skála. ha elkezdeném  sorolni, lehet lefagyna az internet! 🙂 Jajj, de nagyon sok van!!

Viszont ha egy nevet mondhatok, Aphex Twin.

Mára az IDM, jungle, rave, italo disco zenék hallatán nemcsak Magyarországon, nálunk Szlovákiában is sok mindenkinek Galactic Jackson jut az eszébe. Mit jelentenek számodra ezek a műfajok?

Erre nagyon egyszerű a válasz. MIND az életem értelmei! Imádom őket! Tényleg!

Emlékszel, mi volt az első lemezed?

Az a lemez, amit először saját magamnak vettem, egy Aphex Twin EP volt. Aztán elajándékoztam, de azóta megvettem újra!

Minden eddigi kedvencedet sikerült beszerezni azóta?

Ákos, Te is tudod, hogy egy zeneszerelmes embernek nincs olyan, hogy minden megvan. Ez egy feneketlen kút 🙂 Mindig van mit beszerezni.

Össze tudnál állítani egy top hármas listát a kedvenc albumaidól?

Az a baj, ha feltennéd nekem ezt a kérdést percenként, minden adott válaszom más lenne minden percben. Ezen sokat gondolkoztam, mi az a pár ami, de nagyon sok van és adott pillanatokban mindig azt érzem, hogy most ez az, ez az egyik.. De konkrétat nem tudnék mondani.

Mint DJ rengeteg helyen megfordultál. Eddig mindegyik Galactic Jackson-buli legendásra sikeredett. Mi volt a valaha átélt legnagyobb zenei élményed?

Minden zenélést élményként élek át. Csak az arányok változnak. Viszont amikor nagyon negatívan sül el, szerencsére ez a sokkal ritkább, azok jobban megmaradnak. Utána hetekig mélyponton vagyok. Vannak nagy élményeim is, sőt! Elmesélhetetlenek. Azaz úgy nem tudnám elmondani, hogy mindenki átérezze.

De annyira érdekes, mert ha valami nagyon jól sikerül, utána is mélypontra kerülök, nem tudom miért. Aztán az jár a fejemben, hogy vajon lesz-e még ilyen valaha… Utána pedig rájövök, ó Jackson, hagyd már ezt a butaságot! Miért ne lehetne! És tényleg lesz. 🙂

Fotó: RómerKvelle

Ha visszamehetnél az időben egy irányzat felemelkedéséhez, zeneileg történelmi jelentőségű

pillanathoz, melyik lenne az?

Legyen úgy, hogy bárhová is tesznek, bármelyik korszakhoz, megtalálom a nekem valót! Ez miatt nem aggódnék. Viszont ha erre egy nagyon konkrét választ kellene adni. Annyira boldog vagyok, hogy részese lehettem a 90-es évek közepi rave időszaknak. Hálás vagyok az életnek ezért! A legcsodálatosabb időszakom volt, de szerintem nem csak nekem, hanem aki átélte, ott volt, majdnem mindenkinek. Az az őszinteség, vidámság vagy akár szomorúság a zenékben, a bulikban és az emberekben. IMÁDOM, örök emlék, örök szerelem.

Térjünk most a mixtape-re, ami a nyolc általad választott zenét tartalmazza. Mit hallunk és miért pont ezek kerültek a szelekcióba?

Ákos, azt mondtad 8 kérdés lesz és több van! 😀 Ezért én sem 8 zenét tettem bele, ne haragudj! Nem bírtam megállni velük. Tehát igazából most egy rendhagyó válogatást hoztam össze, kicsit több zenéből , MINT 8. 😀

Az összes zene magyar, nagyon nagy kedvenceim! Mind megvan hanglemezen, ezekről vettem fel így egyben. Ezért is recseg ennyire. Mindenféle stílus megtalálható benne, de mind csakis a 80-as évekből. Van benne szerelmes zene, library zene, diszkózene, filmzene, space rock, pop és new wave… sok minden.

Tényleg az összes nagyon közel áll hozzám. És még mennyi mindent szerettem volna belepréselni, mert annyi csodás van még. Nagyon nehéz feladat volt. Remélem, mindenki talál benne olyat, amit nem ismer vagy akár olyat tudok mutatni, ami meg fog tetszeni neki. Igazából olyan lett mint egy vasárnap, tele hangulatváltozással… de majd aki képes lesz végighallgatni, az eldönti. Sok szeretettel küldöm mindenkinek!

ÜZENET A MIXHEZ:

Mindenkinek sok egészséget! Vigyázzatok magatokra!

Szeretet!

A MIX:

TRACKLIST:


1. Asztronauta Együttes – Magyar A Világűrben
2. Presser Gabor – La Baletta No. 1.& La Baletta No. 2.
3. EAST – Lélegzet
4. Victor Máté – Láthatatlan Nyomok
5. GM49 – Komputeres Üzenet
6. Napoleon Boulevard – Álmunkra Vigyázz
7. Trabant – Tangó / itt Van Pedig Senki Se Hívta / Ragaszthatatlan Szív
8. Napoleon Boulevard – Vagy Az Élet Volt Kegyetlen, Vagy A Szíved Volt Kemény
9. Prognózis – Gátlásos Vagyok
10. Kovács Kati – Kérdés Önmagamhoz
11. Gigi – A Divat A Fontos
12. Benkő László – Atlantisz
13. Izisz – Feri
14.A.E. Bizottság – Szerelem, Szerelem
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább