Klikk Out Vikkendhouse: Kiszúrom a minőségi zenét!

Fotók: Ugróczky István

Az elektronikus zene sok mindenkinek csak egysíkú monoton kattogás. Akik ezen túllendülnek, és nyitottak új zenei irányzatokra, az ismétlődő dobok mögött felfedezik a minőségi tartalmat. Mai főszereplőnk, Fucsek Lajos a melodikus elektronika nagy kedvelője és ismerője. A beszélgetésben megtudhatjuk, milyen a zenéhez fűződő kapcsolata, és a cikk alján találjátok a mixet, ami a kilenc kedvenc zenéjét tartalmazza.

Fucsek Lajos, pozsonyeperjesi születésű építészmérnök vagyok. Gimnáziumi éveimet Dunaszerdahelyen töltöttem, majd a pozsonyi Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szereztem diplomát. Spanyolországban szereztem első külföldi munkatapasztalataimat. Az ottani modern építészet nagy hatással volt rám, ez az irány egészen a mai napig követ. Jelenleg saját nemzetközi vállalkozásom van , az elsődleges terület maradt az építészet, de más területeken is próbálkozom. Szabadidőmben sokat utazok, sportolok és igyekszem minél több időt tölteni a szeretteimmel.

Választékos zenefogyasztóként ismertelek meg, mindig különleges zenéket hallgattál, és te is vevő voltál az új irányzatokra. Te hogy jellemeznéd a zenéhez fűződő viszonyod?

A zene az egész életemet végigkíséri, gyakran hallgatok zenét munka közben is. Segít a kreatív gondolkodásban, rajzolásban, ötletelésben, éppúgy a relaxációban vagy elmélkedésben. Vezetés közben kifejezetten felszabadító, pedig emlékszem, az első autómban még rádió sem volt.

Családomban is sok a zenekedvelő és hangszeren játszó ember. Emlékszem, már gyermekkoromban mennyire csodáltam a nagybátyámat, ahogy harmonikázik. Figyeltem, ahogy járnak az ujjai, és közben tágra húzza a hangszert. Ámbár már most megjegyezném, hogy Márió, a harmonikás nem tartozik a kedvenceim közé. Sehogy sem. 🙂

Sajnos én hangszeren nem játszottam, maximum egyszerűbb ütőhangszerrel tudok ritmust követni, de a fülem nagyon jó. Kiszúrom, sőt kihallom a minőségi zenét, ezért zenei téren igényes vagyok.

Milyen zene iránt rajongtál először tiniként? Milyen zenekarok vagy stílusok voltak rád kamaszként hatással?

Kamaszkoromban még popzenét hallgattam, azt, ami éppen szólt a rádióban, esetleg otthon a rádiós magnóból. Főleg magyar zenéket és néhány klasszikus nemzetközit. Leginkább olyan zenék szóltak nálam, mint a Hip Hop Boys-tól a Megbántottak, a The Scatman, Kozmix a házban, Sash!-től az Ecuador, Michael Jackson Black or White-ja, Mr. President Coco Jambója. Alapjáraton még nem voltam tudatos zenefogyasztó, de azért Backstreet Boys poszterek sem díszítették a szobám falait.

Milyen volt az utad máig? Milyen irányzatok jöttek-mentek az évek alatt? Gondolok itt főleg a sulis évekre, valamint arra, hogy mi vagy ki által tárult fel előtted a zene széles skálája?

Mindenevő voltam mindig, és szinte minden stílusban megtaláltam, meghallottam a jót. Talán csak a heavy metal állt tőlem távol, de azért megfordultam a keményebb rockfesztiválokon is. Klasszikus zenét már akkor is szívesen hallgattam, amihez főleg színházas emlékeket tudok párosítani.

Ám kezdetektől az elektronikus zene állt nálam az első helyen. Volt szerencsém részt venni a Budapest Parádén, az azt követő Bónusz fesztiválon, illetve a híres siófoki Flörtben és Palace-ban. Itt már testközelből éreztem és hallgattam az akkori elektronikus zene kiváló hazai es külföldi előadóit, DJ-it. Gyakran előfordult, hogy középsulis és egyetemi cimborákkal kinéztünk a közelben egy jó partit, autóba huppantunk és el is mentünk. Így volt szerencsém átélni a siófoki Flörtben az akkori trance műfaj nagy képviselőjét Tiëstót, valamint Calr Coxot, DJ Budait. Ebben az időben Tiësto In My Memory c. albuma hatalmas volt. A mostani zenéit már egy percig sem tudom hallgatni,  elvitte az igénytelenség!

Utána következett az igazi progressive house-korszak. Hernan Cattaneóval az élen. All night long szettjei maradandó élményeket hagytak a Balaton Soundról vagy a pesti Akváriumból.

Kicsit később nálam erre épült, majd ezzel vegyült egy új stílus, a melodic techno, ami az elektronikus zenei irányzatok közül a leginkább elvarázsol. A Berlinből feltörekvő olasz DJ páros, a Tale of Us a szintén olasz Fidelest és Colynt, az Afterlife DJ-it hallgatom mostanság a legszívesebben. Sőt, kedvenceim olyan Cercle-s DJ szettek – rendezvények, ahol fenomenális DJ-k keverik a legdallamosabb elektronikus zenét pazar, bámulatba ejtő természeti vagy történelmi környezetben. Igazi élmény, főleg személyesen! Keressetek rá mondjuk egy nagyon friss Sebastien Leger – The Great Pyramids in Egypt Cercle szettjére.

Hazai frontról pedig egyértelműen a PLUSplus. Micsoda közös bulikat, élményeket adtak, és remélem még sokáig adnak!

A sok kedvencből ki a jelenlegi három top előadód?

A világ popzenéjéből: Coldplay

Az elektronikus világból: Tale of Us

A hazai világbol pedig: Ákos

Mi volt a legnagyobb zenei élményed eddig?

A legjobbat nem tudom, de néhány felejthetetlent tudok írni, ilyen volt egyértelműen a Bupapest Parádé, a Coldplay bécsi nagykoncertje , a Tale of Us Hi Ibizas nevű egyedi estéje és Mexikóban, Tulumban egy igazi Afterlife-os mese.

Régebben te is gyűjtötted a kazettákat és a CD-ket?

Igazság szerint nem, valahogy ez nem ragadott magával. Jöttek és mentek a zenék, a számomra jelentősek megmaradtak és ma már bármelyiket bármikor könnyen meg tudom hallgatni.

Milyen formátumban hallgatod a zenét és legtöbbször hol teszed?

Mára az elsőszámú forrásom a Spotify applikáció Shazammal kombinálva. „Felismerem, elmentem és ha akarom, lejátszom” a szlogen! (:  Ma már tudatosam hallgatom a zenét munkához, vezetéshez, szórakozáshoz és pihenéshez is.

Térjünk a mixre, ami a nyolc, számodra legkedvesebb zenét tartalmazza. Milyen érzés volt összerakni, visszaemlékezni és eltölteni egy kis időt a zenével?

Jó érzés volt, legszívesebben kevertem volna különböző műfajokból kedvenceket, de az nem illene ide, így hát maradok az elektronikus, varázslatos dübörgő vonalnál, de egy Chicane-klasszikust a szett elejére mindenképpen elhelyezek.

 

ÜZENET A MIXHEZ:

Pakoljátok fel a hangerőt, és élvezzétek ezt az elektronikus utazást.

TRACKLIST:

1. Chicane feat. Moya Brennan – Saltwater (Original Mix)
2. Eelke Kleijn – Woodstock (Hernan Cattaneo & Soundexile Remix)
3. Pieralberto Valli – Salomè (Ivory Re-Vision)
4. Furia – Butterfly (Original Mix)
5. KAS_ST – Hell On Earth (Original Mix)
6. KAS_ST, Be No Rain – Hold Me To The Light (Tale Of Us Remix)
7. BOg, GHEIST, Fideles – Venere (Fideles Remix)
8. Tone Depth feat. Johannes Brecht, Fetsum – Free (HOSH Edit)
9. Mathame – Never Give Up (Original Mix)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább