Az internetes nyereményjátékok buktatói

Spektrum

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/11. számában.

Bevallom, imádok nyerni. Szeretem a versengés izgalmát, a kitartó próbálkozást és a reményt, hátha ez alkalommal én leszek Fortuna kegyeltje. Amikor egy verseny már a kiértékeléshez közeledik, egyfajta furcsa izgalom lesz úrrá rajtam – különösen, ha csábító a fődíj. Kislánykoromban áhítattal figyeltem anyut, aki időt és fáradtságot nem kímélve vágta ki a különböző termékek vonalkódjait, borítékot címzett, majd a postára ballagott és várt az eredményhirdetésre. Persze, az egész folyamat sokkal lassabb volt akkoriban – a postán beérkező levelek feldolgozása és a nyertesek közlése ugyanis rengeteg időt vett igénybe.

Napjainkra a nyereményjátékok zöme a közösségi háló felületein zajlik. Ahányszor megnyitom a Facebookot vagy az Instagramot, garantáltan szembejön egy újabb lehetőség. A cégek meglátták a reklámozásnak ezen relatíve olcsó és kattintásgyarapító módját, amely mint tudjuk, az internet világában, hamar pénzre váltható. Jómagam is többször váltam már fesztiváljegyek, kozmetikumok, cipők, bútorok, drága kezelések birtokosává – viszont közben megismertem ennek az üzletágnak a kevésbé szép arcát is.

Marketing mindenek felett

Sok a szkeptikus vélemény a netes játékokkal kapcsolatban, mondván, az egész az adathalászatra van kihegyezve – és ez részben igaz is. Eleinte én is futottam bele olyanba, ahol csupán egy kérdőívet kellett kitölteni, értékes szállásutalvány reményében (nem volt pénzem utazni, jól jött volna). A kérdések fogyasztói szokásokat vizsgáltak – és szinte meg sem lepődtem rajta, hogy a következő napokban bankok, biztosítók kezdtek bombázni, jobbnál jobb ajánlataikkal. Az igényeim mérhetővé váltak és remek alapként szolgáltak a bevont partnercégeknek, akik máris személyre szabott kínálattal tudtak megkörnyékezni.

Íme az internetes játékok szabályzatának legtipikusabb példája, zárójelben pedig a feltételek tényleges haszna.

1. Kövesd be XY Instagram-oldalát! (Gyakran nem is csak egy, hanem négy-öt profilt kell bekövetni a részvételhez = ahány követés, annyi potenciális új vevő.)

2. Like-old ezt a képet! (Ingyen aktivitás az oldalon, ami alapján jobb helyre sorolja majd az algoritmus a profilt és többször dobja fel majd hirdetésként másoknak.)

3. Jelöld meg kommentben 2-3-4 ismerősödet, aki szintén örülne a nyereménynek. (Újabb „ajándékvevők”, akik jó eséllyel az ismerőseikkel is megosztják majd a lehetőséget = végtelen követő és aktivitás.)

Csalások nyomában

Kifejezetten pofátlan csalásokért sem kell messzire menni. Sokszor megfigyeltem már, hogy bizonyos influencerek nyereményjátékot hirdetnek, két-három hétig gyűjtik a like-okat, majd szimplán törlik a játékot meghirdető posztot (és fütyörészve zsebre vágják, az így generált plusz követéseket). Vagy Insta-storyban sorsolják ki a fődíjat – és ha esetleg lemaradsz róla, hát így jártál, sose tudod meg az eredményt (ha egyáltalán történt sorsolás).

A tolvajnál is tolvajabb módszerek

Egy teljesen friss sztori: egy kozmetikumokat árusító webshopnál játszottam, ahol a fődíj egy 15.000 forint értékű ajándékkupon volt. A feltételeket teljesítettem, a játék véget ért. Másnap reggel kaptam egy üzenetet, ami alapján nyertem, és az alábbi linken kell regisztrálnom ahhoz, hogy átvehessem a díjat – viszont a link egy amerikai, fizetős videómegosztó portálra vezetett. Megnéztem, hogy kitől kaptam az üzenetet: pár karakterrel megváltoztatták a játékot eredetileg hirdető oldal felhasználónevét, az üzenet tört magyarsággal íródott. Sok lett a fura körülmény. Kételyeimmel visszamentem a játékot meghirdető oldal felé, ahol kiderült: valaki egy klónprofilt hozott létre azért, hogy a résztvevőkből további hasznot húzzon és adatokat lopjon.

Alapjában véve jó móka ennyire minimális erőbefektetéssel haszonhoz jutni, viszont mindig éberen és racionálisan kell megvizsgálni, hogy nem átverésről van-e szó.

Az alábbiakra érdemes figyelni:

1. Soha ne add ki a jelszavaidat, bármilyen fődíjjal kecsegtetnek cserébe!

2. Soha ne add ki a bankkártya-adataidat idegeneknek! Nincs kivétel!

3. Mindig vizsgáld meg, hogy az adott oldal létező-e, van-e a nyereményjátékon kívüli „előélete“ az interneten! (Ha nincs, biztos lehetsz benne, hogy csalás van a dologban!)

4. Mindig maradj gyanakvó – amennyiben egy profilon túl sok a gyanús játék, ahol sosem hirdetnek nyertest, szüntesd meg a követést és jelentsd az oldalt!

5. Vigyázz a személyes adataidra – a reklámcégeknek semmi köze például a lakcímedhez, telefonszámodhoz, okmányaid számához. Ha túl sokat követel meg egy játék tőled, jó szívvel hagyd ki!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább