ANKÉT: Te hogyan éled meg az idei karácsonyváró időszakot? – Akik válaszolnak: Barak Eszter, Kórósi Lilla és M. Ando Krisztina

Hamarosan itt az év legszebb ünnepe. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a karácsonyt. Holnap elkezdődik a visszaszámlálás, hiszen fellobban az első adventi gyertya lángja. Az idei karácsony, a karácsonyváró időszak kicsit más lesz, mint amit már megszoktunk. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem lehet így is békés, szeretettel és varázslattal teli. Múlt heti ankétunkban Bartanszky Eszter, Alföldi István és Szamaránszki Veronika azt árulták el nekünk, hogy mi az a három dolog, amit biztosan betartanak idén karácsonykor. E héten pedig Barak Esztert, Kórósi Lillát és M. Ando Krisztinát kérdeztük arról, hogy ők vajon hogyan élik meg az idei ünnepet.

Hogyan éled meg az idei ünnepi időszakot? Hogyan készülődsz a karácsonyra?

Barak Eszter (40), hírportálszerkesztő

Számomra sokat jelent a karácsony, de szerintem ezzel sokan így vannak. Nálunk otthon december elején minden évben előkerül az elmaradhatatlan adventi koszorú, meg édesanyám szárazsüteményeket kezd el sütni kb. egy héttel az ünnepek előtt, amibe besegítenek neki az unokák is.

A házat nem díszítjük fel, otthonunk legnagyobb dísze a karácsonyfa szokott lenni, amit mindig én díszítek fel december 24. délelőttjén, miközben édesanyám a karácsonyi főzést bonyolítja le.

Bevallom, az ajándékok megvásárlását mindig az utolsó pillanatra hagyom, hiába határozom el már szeptemberben, hogy mindenkinek mindent időben megveszek. Idén egy kicsit fura lesz a vásárlás a vírushelyzet miatt. Remélem, most sehol sem lesz tömeg, ezért most igyekszem időben lebonyolítani a „beszerzést”. A fejemben már megvan, kit mivel lepek meg.

És hogyan élem meg a készülődés időszakát ebben a jelenlegi nehéz helyzetben? Bevallom, a körülményekhez képest elég jól, nem engedem, hogy a külső körülmények negatív irányba befolyásolják a gondolataimat. Ugyanolyan izgatott vagyok, mint minden évben. Már nagyon várom, hogy együtt bontogathassam az ajándékokat a szűk családdal.


Kórósi Lilla (22), egyetemi hallgató, fiatal újságíró

Egészen kicsi korom óta a karácsony rajongója vagyok és elképesztően szeretem az ünnepet körbeölelő időszakot. Édesanyám mindig varázslatos légkört teremt az otthonunkban, ezért a karácsony számomra valóban a béke és boldogság időszaka. Amióta csak az eszemet tudom, édesanya egy csengettyű megrázásával jelzi, hogy a Jézuska már a fa alá helyezte az ajándékokat és szaladhatunk bontogatni.

A szobámban már november elejétől áll a saját karácsonyfám. Főként szárított narancskarikákkal díszítem, melyeket még édesanyám készített a születésem évében, de lóg rajta szánkó, őzike és angyalka is.

Az én világomban a karácsonyfadíszek piros és zöld színűek, kellő bohémsággal megfűszerezve. Bolondulok a karácsonyi filmekért és könyvekért, a gyönyörű csomagolásokért, a fenyőfa illatáért, a fények ragyogásáért és minden valaha létező karácsonyi dalért.

Ebben az időszakban teli a szívem szeretettel, de a koronavírus okozta nehézségek és igazságtalanságok tagadhatatlanul vetnek némi árnyékot az ünnepre. A korlátozások miatt a vendéglátóiparban vállalkozó szüleim elvesztették a munkájukat, ezért nálunk más lesz az idei karácsony. Nem az ajándékok megcsappant száma, hanem a nyugodtság hiánya nyomja rá bélyegét az idei ünnepre.

Én viszont a békét és a boldogságot még most is érzem. A karácsony mit sem veszt fényéből, amíg az anyukám, a papim (pót apim), a szerelmem és a testvérem körében ünnepelhetek.  Talán 2020 az az év, amely valóban megtanítja velünk, hogy mindegy hány ajándék sorakozik a fa alatt, az a fontos, kikkel ülhetjük körbe a szép fenyőt.

Ezúton szeretnék a betegeknek gyógyulást, aggódó rokonaiknak kitartást és a világon minden embernek egészséget kívánni! Emellett békés, boldog, nyugodt és szeretetteli karácsonyi ünnepeket!


M. Ando Krisztina (36), újságíró

Nálam már novemberben tombol a karácsony, igaz még csak a fejemben, hiszen ekkor írom a karácsonyi interjúkat, riportokat, cikkeket. Nagyon szeretem a karácsonyi hangulatot, azt a miliőt, amit az ünneppel teremthetünk. Novemberben van az öcsém és jómagam születésnapja is.

Ahogy a családi ünnepség lezajlik, onnantól kezdve megnyomom a startgombot és gőzerővel készülődöm a karácsonyra. Az ajándékvadászatot már novemberben elkezdem, semmit se szeretek az utolsó pillanatra hagyni. Advent első hétvégéjén elkészítem az adventi koszorút és előveszem a lakásdíszeket.

Nagyon szeretek sütni – ezt anyukámtól örököltem – az ünnepekre az egész családot ellátom karácsonyi sütikkel. A bejgli készítése viszont édesanyám nagy ásza. Anélkül nincs karácsony! Idén elmaradnak a karácsonyi vásárok és annak hangulata, helyette otthon forralt borozunk majd.

A kihirdetett helyi karácsonyi koncertre szívem szerint elmennék, de mégis megállom, nem szeretnék karanténba kerülni épp az ünnepekre. Szívbéli kívánságom – hogy mindnyájan ott üljünk a karácsonyi asztalnál – idén már nem teljesülhet. A család nehéz időkben is összetart, és azon vagyunk, hogy egészségben örüljünk egymásnak.

Az idei karácsony mottója: „Vigyázzunk egymásra!” A következő év pedig csak jobb legyen!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább