Mit ne mondj, ha békét akarsz az ünnepi asztalnál?

SZERZŐ: MÉSZÁROS KRISZTINA KONFLIKTUSOLDÓ SZAKEMBER

Idén rendhagyó karácsonya lesz nagyon sok férfinak és nőnek, fiatalnak és idősnek. Rengetegen lesznek, akik 2020 végén egyedül maradnak a saját otthonukban, bérleményükben, mert a rokonoknak, szomszédoknak, barátoknak sem ajánlott a saját közegén kívüli érintkezés, akár az ajándékozás pillanatáig sem. A koronavírus válság elhozta azt az krízist, amitől évtizedek óta védjük, tudatosan távol tartjuk az egyedül élőket. Mégpedig az egyedüllét megélésétől a szeretet ünnepén.

Ennél szomorúbb már csak az az állapot, amikor épp a saját kis buborékunkban élünk meg feszültségeket, indokolatlan vitákat és a rántott ponty felett veszítjük el a türelmünket és borulunk ki a családtagunk beszólásain, meglátásain.

Sajnos tuti mondatom nincs az ilyen feszült pillanatok esetére, mert annyira egyéni helyzetek tudnak kialakulni, hogy előrejelzést adni szinte lehetetlen. De vannak olyan tanácsok, amik segíthetnek, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, vagy megússzuk az ünnepeket nagyobb viták nélkül!


1. Az ember szabad akaratú lény.

Elfogadni, hogy a nagybácsi hisz, vagy nem hisz a koronavírus-járvány megállítására tett óvintézkedésekben, nagyon nehéz. A meglátásokat, ha nem is tudom elfogadni, nézhetek úgy egy rokonra, hogy ő ilyen, vele ez jár, és ha nem reagálok a felvetéseire, egyszerre témát vált, vagy javasolhatok én is másik kivesézésre váró témát, ami lehet kevésbé kiakasztó. (Pl. Képzeljétek, tegnap találkoztam a Piroska nénivel, honnan is ismerjük őt?) Ezek a témák legyenek semlegesek: mikor havazott utoljára, milyenek voltak a régi karácsonyok, milyen volt az első karácsonyfánk stb.

Figyeljünk arra, hogy mi legyünk a megértőbbek, alkalmazkodóbbak, mert az évi két találkozó nem ér annyit, hogy most, ezt a kivételesen nehéz évet még a családi kapcsolatok romlásával is tetézzük.

2. Állj fel, amikor úgy érzed, most visszaszólnál!

Ismerjük magunkat annyira, hogy bizonyos mondatok, gesztusok, utalgatások mit okoznak bennünk. Tudjuk, hogy ha kezdünk kipirosodni és egyre emeltebb hangon magyarázunk valamit, könnyen kicsúsznak olyan szavak, amit épp nem ott kell kimondani.

Állj fel! Lépj el! Kérj bocsánatot, és menj ki a levegőre. Amikor egyedül maradsz lélegezz mélyeket és gondold át, miért is vagy annyira dühös. Lehet, hogy csak a másik ellentétes nézetei idegesítenek, vagy már eleve olyan személyről van szó, akik évek óta ellenszenves veled. Ez azt jelenti, hogy sokkal mélyebb a feszültség gyökere, és később orvosolni kell. Nyugodt körülmények közt leülni és tisztázni.

Sose rángassunk két ember ellentétébe cinkostársakat a családból, mert az további feszültségeket generál! Ezért az ilyen beszélgetésekre sosem alkalmas a nagy, vagy kisebb családi összejövetel.

3. Nem kell órákat tölteni egymás társaságában.

Sokan azt hiszik, kötelező a karácsonyi időszakban hosszasan időzni a rokonoknál, annak ellenére, hogy mindenki feszült. Nem! Az illem sem kívánja meg, és azt hiszem, ha mi érzünk valamilyen kellemetlen nyomást, a gyerekünk is fog, aki emiatt rosszalkodni, nyűgösködni fog, mert máshogy nem tudja kifejezni az igényét, hogy megszabaduljon ebből a helyzetből.  Megtörténik, hogy a gyerekeket kezdjük elcsendesíteni, pedig épp segítségünkre lehetnek, hiszen jó kifogás a gyermek már álmos, túl sok az ember és ez zavarja, túl hangos a közeg kifogás, hogy haza mehessünk megpihenni. S valóban, erről se feledkezzünk meg! Még az idilli családi kapcsolatok viszonyulásában sem!

 A gyerekek idegrendszere rengeteg impulzust kap pár óra leforgása alatt, a sok cukor mellett, így gyakori, hogy kezelhetetlenné válik az amúgy kedves, mosolygós, barátságos kisgyermekünk is. Menjünk velük haza, ha fáradtak. Akkor is, ha karácsony van.

Figyeljük a jeleket, engedjük meg magunknak, hogy a tiszteletkör rövid ideig tartson, ha ez indokolt.

Próbálj fókuszálni arra, ami az adott helyzetben kellemes, kedves, megható.

Sokszor találkozunk azzal, hogy a még a legzordabb társaságban is van olyan, akivel érdemes, kellemes beszélgetni. Nem kell mélylélektani elemzést folytatni! Elég, ha tudunk mosolyogni, valakivel sütiket eszegetni, vagy recepteket cserélni. Örök menedék a vitás közegből a gyerekek társasága, ilyenkor lehet az új játékokat összerakni, kipróbálni, bújócskázni és mókázni a kicsikkel, akik roppant hálásak a szórakoztatásért. Nekik ugyanis a karácsonyban a legnagyobb élmény pont ez, hogy volt kivel játszaniuk az új játékokkal.

AMIRŐL NE BESZÉLJÜNK, biztosan, azokkal, akik véleményét nem ismerjük!!! A koronavírus, az oltás, Matovič, a jelenlegi kormány, kinek van igaza és az előválasztások!!!

Amit mondjunk el:
  • miért szeretünk a rokonokkal találkozni,
  • mi jó történt velünk az idei évben,
  • milyen finomak, ízletesek az ünnepi asztal finomságai,
  • az idei jópofa sztorikat.

Mindenkinek békés, hangulatos ünnepeket!

A konfliktusok helyett most próbáljunk arra figyelni, hogy az együttlét áldás, még akkor is, ha az emberi kapcsolataink a családon belül sem tökéletesek! Kapaszkodjunk abba, ami az! Mert biztosan van ilyen is! 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább