Klikk Out Vikkendhouse: „Az, hogy zenélni fogunk, benne volt a vérünkben!”

A Vikkendhouse lényege, hogy új zenei irányzatokat, hazai, vagy külföldi előaókat, zenehallgatási szokásokat ismerjünk meg az aktuális főszereplők által. Strieženec Matyit sok hazai alter zenekarból ismerhetitek. Jelenleg családapaként, és „feinschmecker” zenefogyasztóként éli mindennapjait. Tiniként nagykanállal fogyasztotta a zenét. Amikor sokan tízévesen még csak gyerekdalokra tapsikoltak, ő már kiadatlan Beatles számokkal színesítette az életét.

Fotó: Ugróczky István

Vikkendhouse

Heló, Strieženec Matyi vagyok. Családapa, zenekedvelő és néha zenész.

Eme felettébb szerény bemutatkozás után beszélgessünk a zenéhez fűződő kapcsolatodról. Gyermekkorodból emlékszel az első pozitív zenei behatásokra? 

Apum zenész volt, így körülvett minket a zene, és az első meghatározó élmény is neki köszönhető. Mivel külföldre járt zenélni, már a nyolcvanas évek végen volt videólejátszónk, és mikor hazajött,  mindig hozott kazettákat, amire klipek vagy filmek voltak rájátszva. A testvéremmel ezeket néztük körbe-körbe. A Hard Days Night volt a kedvencünk.

Ezután tiniként nálad milyen szerepet töltött be a zene? 

Hát szinte mindent a zene töltött be nálunk. Elkezdtünk hangszeren zenélni, zenekarokban játszani. Apum egy fanatikus zenész, és ez ránk is ugyanúgy ragadt. A testvérem inkább a hangszerek irányába ment, míg én a zenerajongásba.

Mindenevők voltunk. Internet még nem volt, így barátokon és ismerősökön keresztül próbáltunk hozzájutni a lemezekhez, zenékhez. Szerencsére Lacza Gergő volt a zenésztársam, és neki óriási CD-gyűjteménye volt. Főleg rockzene, de ő sokat segített.

Meg volt az MTV és a Viva 2 is. Emellett minden újságot megvettünk, amit tudtunk, rengeteg zenészkönyvünk volt otthon. Mondhatom intenzív kapcsolatunk volt.

Ekkor elsősorban milyen irányzatok voltak rád hatással?  

Tinikorban minden tetszett. Akkoriban az ember még nem tudta a különbséget egy Bon Jovi és egy Aerosmith között. 🙂 De 12-13 éves koromra már nagyjából letisztult az ízlésem.

Főleg a brit vonal fogott meg akkor.

Milyen zenék iránt rajongtál leginkább? 

11 éves koromban az MTV-ről feljátszottam egy Radiohead-koncert részletét, és ez megpecsételte az életem. Az lett a zeném. Évekig szinte minden nap hallgattam őket. Sok más kedvencem is volt, de az egyikért sem rajongtam ennyire. Később jött egy másik nagyon fontos zenekar, a Beatles. Sikerült letöltenem az Abbey Road c. albumot és hirtelen kiderült, hogy ez a zenekar egy aranybánya. Lenyűgözött a zeneszerzésük és a hangszerelésük.

Egy időben több kiadatlan kalózfelvételem volt tőlük, mint kiadott szám.

Mi, vagy ki inspirált leginkább abban, hogy te is hangszert ragadj, és zenekarban zenélj? 

Az, hogy zenélni fogunk, szerintem benne volt a vérünkben. Nem tudom elképzelni, hogy a tesómmal ne zenéltünk volna. Apu dobolt, anyu kórusban énekelt. Valahogy ez volt az élet természetes folyamata.

Mi volt életed legnagyobb zenei élménye?

Talán a 2006-os Radiohead-koncert a Szigeten.

Vikkendhouse

Ma melyek azok a zenei műfajok, amik számodra egyértelműen a legközelebbiek, és melyek azok, amikkel sosem tudnál azonosulni? 

Az egyik előző Vikkendhouse-ban mondta valaki, hogy az ember 26 éves koráig fedez fel új zenét és utána már csak azt hallgatja. Nálam is talán így van/volt. Egy bizonyos idő után már szinte semmilyen új zene nem tudott huzamosabb ideig megfogni. A vicc az volt, hogy a régieket már annyit hallgattam, hogy nem nagyon hoztak lázba, az újaknál meg csak pár dal tetszett. Részben talán azért, mert a régi zenei formák kifulladtak és nekem már szinte semmi újat nem tudnak nyújtani.

De zenét nem tudok nem hallgatni.

Az előző évben elkezdtem hiphopot hallgatni (mivel van egy rapzenekarom most), és eljutottam új zenékhez. Hosszú évek óta először érzem úgy, hogy végre megismertem valami jó, új zenét.

Nyitottál más, számodra addig távolabbi műfajok felé is. Te mennyire tartod fontosnak, hogy az ember tájékozódjon és fejlődjön a zenével, választékos zenefogyasztóvá váljon, és ne ragadjon le a kereskedelmi rádiók toplistáinál?

Nem tartom fontosnak. Ha az embernek van igénye arra, hogy megismerjen dolgokat, ma már igazán könnyű azt megtenni. De ha nincs rá igénye, az sem baj. Ha így boldog, hát legyen.

Milyen felületeken hallgatsz zenét manapság, és mennyire van jelen a zene a mindennapjaidban? 

Főleg Tidalt használok, mert állítólag ott a legjobb a zene minősége. Mivel az utóbbi években a zene nem hozott lázba, elkezdtem keresni utat afelé, hogy ez megváltozzon. Érdeklődni kezdtem a fülhallgatók es erősítők iránt, és végre most már van egy magasabb kategóriájú rendszerem.

Ajánlom minden zenekedvelőnek, hogy áldozzon a házi rendszerére, mert nagyot tud dobni a zenehallgatás élményén. A már ezerszer halott számoknál új megközelítést ad. Elveszett dolgokat találunk, amit előtte nem vettünk észre.

A mostani modern zenéket pedig eleve nagyon magas technikai szinten készítik és egy jó rendszer minden réteget meg tud belőle mutatni.

Térjünk a mixre, ami a nyolc kedvenc zenéd tartalmazza. Mi alapján válogattál? 

A számok többségét a múlt évben ismertem meg. Próbáltam egy hallgatható egységet készíteni belőle.

A MIX:

TRACKLIST:

1. Benjamin Clementine – Phantom Of Aleppoville
2. Kendrick Lamar – For Free? (Interlude)
3. Flying Lotus – Never Catch Me
4. FKA Twigs – Cellophane
5. Perfume Genius – Hood
6. Platon Karataev – Atoms
7. Thundercat – Them Changes
8. Billie Eilish – When the party’s over

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább