Klikk Out Vikkendhouse: Pici korom óta foglalkoztat a zene

Az eddig megszokott vasárnapi programjaink egy időre átalakultak. A Covid-helyzet okán szinte semmit nem csinálhatunk, maximum tesztre mehetünk a helyi kultúrházba. Ám a zene túlél mindent, és akkor is velünk marad, ha minden elveszni látszik. A mai epizód fókuszában a Harmónia-díjas népzeneistennő, Csiba Júlia áll. Klasszikus- és népzenerajongók, figyelem!

Fotó: Váradi Levente, Facebook

Csiba Júlia

Csiba Júlia vagyok, Pozsonyban születtem, majd 4 éves koromban elköltöztünk egy csallóközi faluba, Medvére. Innen a legközelebb eső kisváros zeneiskolájában kezdtem el hangszeren tanulni. Először zongorán, majd hegedűn. Pici korom óta foglalkoztat, érdekel a zene. Ennek legfőbb oka, hogy a szüleim klasszikus zenét tanultak, majd profi szinten művelték. Nálunk mindennapos volt a zene, körülölelte az egész családot. Elkezdtem néptáncolni, így megismertem a magyar népzenét. Csak ámultam, annyira megfogott. Úgy felcsigázott a maga természetességével, karakterével, hogy elkezdtem hallgatni, dalokat tanulni. Majd szép fokozatosan kiváló népzenészekkel koncertezhettem, akiktől csomó tapasztalatot szereztem és rengeteg segítséget kaptam. Mindeközben felvételiztem a győri konziba klasszikus hegedűvel, majd brácsa szakon végeztem. Megtanulhattam a zene elméleti részét.

Párszor volt szerencsém megtapasztalni azt a rendkívüli muzikalitást, ami benned lakozik. Hogy kezdődött ez nálad? Emlékszel az első impulzusokra, amit egy hang, egy ének, vagy egy zene adott?

Ahogy már említettem, az első impulzusok otthon értek. Édesanyám rengeteget énekelt otthon. Zenész barátaik rendszeresen feljártak hozzánk és örömzenéltek nálunk. Bár kicsi voltam, azt éreztem, hogy ez nagyon-nagyon jó dolog lehet.

Csiba Júlia

Kik voltak az első nagy kedvenceid és akik iránt igazán rajongtál, akik nagyban inspiráltak az éneklés terén?

Már korán elkezdett izgatni, hogy minél többet megtudjak a népzenéről. A néptánc által sok fesztiválon jártunk, ott hallhattam koncerteket is. Majd szüleim estek áldozatul, rágtam a fülüket, hogy vigyenek el minél több helyre, ahol szem- és fültanúja lehetek ilyen előadásoknak. ????

Szépen kialakult, melyek azok a zenekarok, énekesek, akikre felnézek. Ha mindenképp ki kell valakit emelnem, kicsiként a Fonó zenekar volt a mindenem, Herczku Ágival. De szépen lassan megtanultam, hogy a dalokat-zenéket, amelyek színpadra kerülnek, megelőzi az eredeti gyűjtés maximális elsajátítása.

Így aztán ebbe vetettem bele magam.

Az életedben abszolút jelen van a népzene. Ezenkívül van más műfaj is, ami a szívedhez közel áll?

A népzene mellett – gyermekkoromból adódóan a klasszikus zene, azon belül is a barokk stílus. És még a jazz.

Mennyire fontos számodra az új zenék megismerése és felfedezése? Egy átlagos napon mennyi az az idő, amit zenehallgatással töltesz?

Sokáig elzárkóztam minden újtól, annyira csak a népzene érdekelt. De ez – jelentem – megváltozott, viszont még mindig dolgoznom kell rajta. A zenehallgatásom megér pár mondatot. Többször teszik fel ezt a kérdést és megrökönyödnek, mikor azt mondom, zenész létemre, teljesen őszintén, hogy nem hallgatok zenét. Ennek az az oka, hogy folyamatos zajban élek. Ha itthon vagyok, a gyerekzsivaj az alapzaj, ha dolgozom, ott is mindig szól valami.

Tehát nagyon tudom értékelni, szeretni a csendet.

Abban, hogy jelenleg nyitottabb vagyok más műfajok megismerésére, nagy szerepet játszik a párom, aki hangtechnikus, nagyon jó szakember és sok zenével foglalkozik-találkozik. Így adagolja nekem szépen lassan.

Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei élménye, vagy az a zenei behatás, ami örökre bevésődött az emlékezetedbe?

Ezt nehéz lenne megválaszolni. Mindig nagyon szeretem, amiben éppen dolgozom, próbálom maximálisan beletenni magam és ezért lelkesen viszem végig.

Térjünk a kedvenceidre, amiből készült egy mix. Amikor felkértelek, jelezted, hogy nem lesz könnyű dolgod. Tény, hogy nyolc kedvenc zenét előhúzni korántsem egyszerű feladat. Mi alapján válogattad a zenéket végül?

Valóban nem volt könnyű dolgom, mivel nem hallgatok trendi zenéket, mégis átfogó képet szeretnék alkotni magamról. Viszont ez a kedves hallgatóságnak nem biztos, hogy élvezetes. De ragaszkodtál ehhez, ezért a kiskoromtól a tinikoromig, mai napig próbáltam összefoglalni pár számot.

 

ÜZENET A MIXHEZ:

Remélem, nem veszem el a hallgatók zenehallgatás iránti kedvét, mindenki hallgasson, amit szeretne. A zene az, ami minden nehézségen átsegít, az örömöt meg még szebbé teszi! Ebben az időszakban meg végképp szükség van kapaszkodóra.

A MIX:

 

TRACKLIST:

1. Marin Marais Works for viola Da Gamba XVII th century (részlet)
2. La Folia – Folia Rodrigo Martínez Anonyme 1490
3. Magosan repül daru – Magyar népdal
4. Bach – English Suites Andras Schiff (részlet)
5. LGT – Gyere ki a hegyoldalba
6. Együtt – Szalonna és bandája
7. Bartók Béla – Román népi táncok Roumanian Folk Dances Sz56
8. Rackajam Kaszárnya Rackák menni Amerika (részlet)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább