20 éves lett mindannyiunk kedvenc Ogréja | Zénidőm-ankét

Az ankét megjelent a Klikk Out 2021/6. számában.

A borítóképen: Bondor Jusztina, Pavlík Kristóf és Győry Virág / Fotós: Ugróczky István

2001 májusában, azaz kicsivel több mint 20 éve az amerikai mozikban bemutatták a Shrek című animációs filmet. Az első 20 év bőven elég idő ahhoz, hogy egy film igazi ikonná válhasson. A Shrek erre tökéletes példa. Eltekintve a körülötte kiépülő franchise-tól, a Shrek valami mást is hagyott maga után. Egy korosztályt, amit kvázi „felnevelt”.

Elsőre túlzásnak tűnhet, de maga a film annyira formabontó, hogy kétségkívül behatással kellett lennie fiatal nézőire. Ezt fogjuk kicsit kivesézni Bondor Jusztinával és Győry Virággal, akik maguk is született rajongók.

Mit adott neked a Shrek?

V.: A személyiségfejlődésem fontos része, hogy nemcsak az elcsépelt sztereotípiák ideális hercegnőit és meselényeit ismertem meg, hanem egy „nagy, buta, csúf ogre” története tanított elfogadásra és nyitottságra.

Szerinted mi volt a film sikerének titka?

J.: Talán az, hogy milyen tökéletesen kiforgatja magukból a Disney-meséket. Nem ízléstelen kifigurázás lett, hanem emellett önálló értékeket is képvisel. Van mondanivalója, nem öncélú parodizálás. A másik fontos dolog, ami miatt imádom, az a soundtrackje. Ikonikus a főcímdal (Smash Mouth – All Star), amit szerintem sokan csak Shrek-zeneként ismernek.

Előző ankét a Zénidőmben:
A puberta női

Shrek,Film,Zénidőm,Ankét

Mit gondolsz, kiket céloz meg a Shrek? Mondhatjuk, hogy „gyerekmese”?

J.: Egyáltalán nem mondanám, hogy csak a gyerekeket célozza meg.

A Shrek az a film, amit gondolkodás nélkül ajánlanék minden generációnak.

Először én is gyerekként láttam, és már akkor mély nyomokat hagyott bennem, így visszagondolva főleg Szamárról vannak emlékeim.

V.: A film maga nagyon rétegzett… Kicsi koromban nyilván nem értettem minden rejtett üzenetét, de nagyon megszerettem a karaktereket, és már akkor is jókat nevettem a poénokon.

Miért tudod újra és újra megnézni?

V.: A Shrek a komfortfilmem, egyértelmű.

J.: A film varázsa az, hogy ahogy teltek az évek és újra meg újra megnéztem, mindig találtam benne valami újdonságot, pl. elrejtett poénokat amiket csak idősebben realizáltam, vagy éppen azt, hogy menyire az elfogadásról és a sokszínűségről szól a történet.

Shrek,Film,Zénidőm,Ankét

Kedvenc idézet?

V.: A film magyar szinkronja is zseniális, rengeteg idézet épült be a családom szókincsébe, de azt hiszem, most a következőt emelném ki:

„Nem érdekel, mit szeret mindenki! Az ogre nem olyan, mint a torta.”

Szerintem ez az idézet röviden össze is foglalja a film egyik kulcsgondolatát, miszerint mások véleményére nem kell adni, legyél önmagad.

J.: „Neee, neee, csak a gombokat ne! Gumicukorból vannak!”

Legszomorúbb jelenet a filmtörténelemben.

Befejezésnek kiválogattam a személyes kedvenceimet a filmhez fűzött gondolataitok közül.

V.: A manapság trendként futó toxikus pozitivitással és self-love posztokkal ellentétben a Shrek történetén keresztül én tényleg el szoktam hinni, hogy fontos az önazonosság.

J.: Egyvalamit biztos mindenkinek megtanított a Shrek – ne ítéljünk első látásra, és próbáljunk meg mindenkit elfogadni nézetei, külseje, identitása, stb. ellenére. (Kivéve a gonosz alacsony férfiakat… Azokat nem baj, ha megeszi egy sárkány).

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább