Tapasz(talat)ok a fájdalom terén | Sárkány ellen sárkányfű

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/06. számában.

Fotók: Pexels

Ha valamennyire követed a sporteseményeket, egészen biztosan láttál már a versenyzőkön különböző menő, élénk színekben pompázó tapaszokat. Ha pedig nem nagyon mozgatnak meg a különböző világbajnokságok, és az ötkarikás játékok is inkább csak ásítozásra ingerelnek, akkor is észrevehettél ilyet mondjuk a szomszédodon, aki már látott közelről teniszpályát. Talán elgondolkodtál azon, mik is ezek, és mire jók. Nos, ebben az esetben: nem mást láttál, mint a kineziológiai tapaszt, mely arra hivatott, hogy a sportsérülések megelőzésében, illetve kezelésében nyújtson segítséget. Nézzük meg közelebbről, mire is jók ezek, illetve érdemes-e neked is kipróbálnod őket, ha valamid sajog!

Mikor és mi ellen vetik be a kinesiotapinget?

A kineziológiai tapasz, vagy nemzetközi szóval élve kinesiotaping koncepciója még a hetvenes években pattant ki egy japán csontkovács, Kenzo Kase fejéből. Sokáig nem volt túl elterjedt a dolog, igazán csak a 2012-es londoni olimpiai játékok kapcsán jött divatba, amelyen több versenyző is ilyen tapaszokkal a testén indult el a rajtvonaltól. Nyilván ez szuper reklám volt a szalagoknak – ha egy ekkora volumenű eseményen világklasszis sportolók viselik ezeket, az már csak jelent valamit. Több cikk is megjelent, melyekben nagyon dicsérték a szóban forgó látványos segédeszközöket, így gyorsan bekerültek a köztudatba.

Kinesiotaping

E tapaszok nagyon rugalmasak, és a sajgó testrészek, inak, izmok, ízületek támogatására használják őket. Az ígéret szerint felgyorsítják, segítik a természetes gyógyulási folyamatokat, fokozzák a teljesítményt, csökkentik a gyulladást, leviszik az esetleges duzzanatot, és fájdalomcsillapító hatást is fejtenek ki egyben. Ám nem kizárólag sportolóknak szánják a néhány napig viselendő tapaszokat. A leggyakoribb bántalmak, amiknek a kezelése érdekében bevetik őket, az a gerincfájdalom, ficamok, húzódások, különféle sportsérülések, de ajánlják őket műtétek utáni rehabilitációhoz, vagy akár ínhüvelygyulladás esetén is. Sőt, még várandós nőknek is megoldásként kínálják a növekvő pocakkal megjelenő plusz súly által okozott kínok ellen. Valljuk be, ugye a harmadik trimeszter környékére már itt is fáj, meg ott is fáj, lehajolni meg felér egy cirkuszi mutatvánnyal. Én is inkább megtanultam mindent a lábujjaimmal felemelni (ne röhögjetek). Egy szó, mint száz, mindez nagyon jól hangzik, pláne, hogy nem is különösebben költséges dologról van szó.

Érdekelhet: 
A böjtölésről – Ezt nem etetitek meg velem!
Ettől lesz kutya bajod? – Az Ivermektinről
Kövezzetek meg! – Kristályok és kövek a gyógyításban
Rovatunk további cikkei pedigITT.

Na, de mit mond a tudomány?

Kapcsolódó tartalom

Kifejezetten sok tanulmány jelent meg arról, hogy mennyire jók ezek a szalagok. Csakhogy ezek közül elég sokat a különböző gyártók szponzoráltak, ami azért némi óvatosságra ad okot. A nagy metaanalízisek, melyek a különböző tanulmányok eredményeit összegzik, és azt is tekintetbe veszik, hogy azokat hogy végezték el, viszont általában nem festettek ennyire egyértelmű képet. Arra jutottak, hogy bár rövid távon valóban segítettek a tapaszok a fájdalomérzet csökkentésében, hosszabb távon már nem fejtettek ki hasonló pozitív hatást. Többet értek, mint a kezelés hiánya, ám más kezelési eljárásokhoz viszonyítva nem voltak sikeresebbek. A módszert alkalmazó fizioterapeuták, illetve a felhasználók ettől függetlenül általában elégedettek az eredményekkel, ez viszont, úgy tűnik, inkább a placebóhatással magyarázható. Placebónak ugyanis Paul Ingraham szerint nagyon is jó a kineziológiai tapasz – csak épp csodát nem kell várni tőle. A különböző színeknek sincs tulajdonképpen semmi jelentősége a pszichológiai hatáson kívül.

Ahogy Roland Oravskýrámutatott, több gyártó ellen is indítottak már eljárást, amiért igazolhatatlan állításokkal reklámozták a terméküket, illetve olyan gyógyhatásokat tulajdonítottak neki, melyet nem tudtak bizonyítani. Ennek következtében aztán a gyártók kénytelenek voltak jelezni, hogy nem minden esetben hatékony a szóban forgó termékük.

Kinesiotaping

Aztán van olyan eset is, amikor nem annyira jó ötlet a tapaszokat használni.

A tapaszok használata javarészt biztonságos, ám felhelyezésüket nem ajánlják azoknak a pácienseknek, akik allergiásak valamely összetevőre, akiknek kifejezetten érzékeny a bőrük, diabétesztől szenvednek, esetleg ödémájuk van, valamint nyílt seb környékén sem használhatók az esetleges fertőzésveszély miatt.

Matt Maggio edző és Cody Scharf, egy rehabilitációra szakosodott klinika tulajdonosa szerint pedig egy másik potenciális veszélye is lehet a használatuknak. Mivel a tapaszok stimulálják a mechanoreceptorokat a bőrben, valóban képesek felülírni a fájdalomjelzést. Úgymond „becsapják” az agyat, s a fájdalomérzet híján lehetővé teszik az adott testrész további terhelését. Persze ha sportolsz, és az a fránya fájdalom keresztülhúzza a terveidet, a tapasz pedig lehetővé tenné, hogy mégis versenyezz, ez számodra nyilván fontos szempont lehet.

Párosunk azonban figyelmeztet: a fájdalom nem véletlenül van jelen. Ez egy fontos jelzés a szervezetünk részéről arról, hogy le kéne állni, hiszen a további terhelés az eredetinél sokkal súlyosabb sérülésbe torkollhat, amit aztán már nagyon nehéz lesz helyrehozni, esetenként pedig lehetetlen. A szalagok szerintük leginkább a tüneti kezelésben jeleskednek, ám az lenne a célravezető, ha a fájdalom okát keresnék és szüntetnék meg.  

Mindent összevetve,

Bár a felhasználók zöme elégedett az eredményekkel, a legtöbb ígért gyógyhatást tudományos szempontból nem sikerült igazolni, illetve úgy tűnik, inkább (az egyébként nem feltétlenül jelentéktelen) placebóhatásnak tulajdoníthatóak. Mindenesetre érdemes hozzáértő személlyel konzultálni, mielőtt ehhez a megoldáshoz folyamodnánk, és ha lehet, hallgatni a testünkre: egy ideig nem erőltetni valamely mozgásformát, ha az fájdalmat okoz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább