Így hűsölj a nyári melegben!

Fotók: Pixabay.com

Múlt heti ankétunkban arról kérdeztük olvasóinkat, hogy hogyan hűsítik magukat a nagy nyári melegekben. Most mi adunk Nektek tippeket arra, hogyan maradhattok üdék a forróságban is.

1. Frisset és helyit!

Nyáron is nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő táplálkozásra, ilyenkor ajánlatos minél több szezonális, helyben, frissen beszerezhető zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. „Bármi, ami ebben a szezonban terem, tulajdonképpen tökéletes szervezetünk karbantartására” – mondja Elisabeth Auer, dietetikus. „A legjobban a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök tudnak minket lehűteni, mint például a paradicsom, az uborka vagy a görögdinnye.” A tejtermékek és nyers ételek szintén frissítenek, a zsálya, a borsmenta és a csalán pedig megakadályozzák, hogy túlságosan izzadjunk.

Fontos: túl hidegen ételt és italt se fogyasszunk, mert ezáltal csak még jobban serkentjük testünk hőtermelését.

2. Élénkítő zuhany

Meleg nyári napokon nagyon jól tud esni egy frissítő reggeli zuhany. Azonban ilyenkor is figyelnünk kell a megfelelő hőmérsékletre, a túl hideg víztől ugyanis a pórusok összehúzódnak, a hő ezáltal kevésbé oszlik el testünkben, ami még fokozottabb izzadást eredményezhet.

3. Szépségápolás a hűtőből

A forró napokon több szempontból is ajánlott bizonyos szépségápolási termékeket hűtőben tárolni. A testápolók, arckrémek, napozás utáni ápolók, arcmaszkok és testspray-k különösen frissítőek, ha lehűtjük őket használat előtt.

Nyár

4. Hűsítő masszázs

Jól jönne egy gyors felfrissülés? Tartsunk magunknál mindig mentaolajat, tegyünk belőle pár cseppet egy jeges vizes tálba. Mártsuk bele mutatóujjunkat, majd az orr feletti részen, a két szemöldökünk közötti ponton tartsuk 5 másodpercig lenyomva. Ezután mártsuk bele mindkét kezünk ujjhegyeit, majd masszírozó mozdulatokkal húzzuk kifelé azokat arcunkon, a szemöldök feletti vonalban. Ez serkenti a bőr hideg receptorait, és lehűti fejünket.

5. Frissítő esti lábfürdő

Egy hosszú nyári nap után valódi felüdülés lehet egy hűvös, mentás-zsályás lábfürdő. Vannak kifejezetten hűsítő hatású lábkrémek és maszkok, ezekkel fokozhatjuk a hatást. Ezek nemcsak a meleg ellen kiválóak, de csökkentik a forróság általi duzzadást is.

Íme pár extra tipp otthohunk hűsítésére is.

1. Szellőztetés

Estétől kora hajnalig szellőztess, lehetőleg kereszthuzattal. A lényeg, hogy még akkor, amikor hűvös van. Ha tényleg mozog a levegő, támaszd ki az ajtókat, ablakokat! Amint elkezd melegedni a levegő, csukj be mindent! Felesleges bármit is nyitva hagyni hosszú ideig, mert csak a meleg levegő jön majd be rajta.

2. Árnyékolás

Érdemes az erkélyt, és az ablakokat is beárnyékosítani, de még a teraszt is. Legyen ez egy napellenző, zsalugáter, egy nagy napernyő, redőny, roló, vagy belülről egy vastagabb sötétítő függöny. Arra figyelj csak, hogy minél világosabb legyen minden – ha lehet, fehér, mert ez visszaveri a sugarakat. A legjobb megoldás, ha még kívülről gondoskodsz az árnyékolásról, mert így 60-70 százalékban csökkentheted az ablakon bejövő hősugárzást.

Tipp: tegyél az ablakra vizes fehér lepedőt, vagy alufóliát! Visszaverik a fényt, a lepedő pedig még a lakás páratartalmának kiegyenlítésében is segítségedre lesz.

3. Főzési szokások megváltoztatása

A legjobb hűsítő tippek közé tartozik az is, hogy a legnagyobb melegben ne állj neki sem süteményt, sem pedig rántott húst sütni. Igazából semmit ne főzz már ilyenkor! Ha lehet, tudd le a főzést minél korábban, még a nagy meleg előtt, vagy válaszd inkább a nyers salátákat, illetve a gyorsan elkészíthető ételeket.

4. Szigetelés

Ez bizony nemcsak télen fontos, amikor nem szeretnénk, hogy bejöjjön a hideg, hanem nyáron is, amikor nem szeretnénk, hogy bejöjjön a meleg! Érdemes a nyílászárókat is ellenőrizni, megjavítani, ha szükséges, lecserélni, mert azokon keresztül is beszökhet a meleg.

Nyár

5. Pára probléma

Szintén egy olyan dolog, amire nemcsak télen kell odafigyelni, hanem nyáron is. Ha ugyanis túl nagy a pára, mondjuk egy elvileg frissítő nyári zápor után, akkor bizony még melegebbnek érezheted otthonod levegőjét, mint addig. Ilyenkor szellőztess egy nagyot, vagy szerezz be egy párátlanítót.

6. Minél kevesebb kütyüt használunk, annál jobb!

Hiába sötétítjük be a szobát, ha utána villanyt, tévét, számítógépet kapcsolunk! A hagyományos izzók és az elektromos készülékek ugyanis sok hőt termelnek. Ezeket használva gyakorlatilag fűtjük a szobát. Megoldást jelenthet, ha a villany használata helyett hagyunk egy kis rést a sötétítőn, és minél kevesebb elektromos berendezést használunk.

7. Elő a ventilátorral!

Ezzel megkavarjuk az álló levegőt, ami enyhülést hozhat számunkra a forróságban. Fokozhatjuk a hatást azzal, ha egy kis tálban jeget helyezünk a ventilátor elé, így hűvösebb levegő jut a légtérbe.

Forrás: activebeauty.hu és otthonokesmegoldasok.hu

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább