ANKÉT: Neked mi a kedvenc desszerted? Pataky Nóra és Méri Barbara válaszol (2. rész)

Ismét a finomságok nyomába eredtünk. Korábban Csicsay Lilla és Molnár Karácsony Emőke osztott meg velünk egy-egy receptet, ezúttal pedig Pataky Nóra és Méri Barbara árulja el kedvenc fincsiségének elkészítési módját. Jó sütkérezést, lányok! ????

PATAKY NÓRA

Én vagyok az, aki bármi előtt vagy után szívesen fogyasztja az édes finomságokat. A kedvencem a somlói galuska és a hideg tejfölös epertorta.

Hideg tejfölös epertorta:

Ez a recept kedvére lesz a kevésbé gyakorlott konyhatündéreknek is.

A bevásárlólista: 2 db 20%-os tejföl (450g, Pilos márka a javaslatom), babapiskóta, 2 csomag vaníliás cukor, kristálycukor ízlés szerint (édesszajúaknak 4 púpos evőkanál kötelező).

Elkészítés: Egy tálba összekeverjük a tejfölt, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, majd egy 22 cm átmérőjű tortaformába elhelyezzük a babapiskótát 2 rétegben. Ezután egyenletesen ráöntjük a tejfölös masszát. A tetejét elsimítjuk, majd eperrel megszórjuk. Pár órára hűtőbe rakjuk, de hogy igazán jól összeérjenek az ízek és összeálljon az édesség, én mindig egy éjszakát állni hagyom.


MÉRI BARBARA

Jómagam inkább a sós finomságokat kedvelem, de azért jöhetnek az édesebb desszertek is. A kedvencem a csokoládés-joghurtos torta, amely egy könnyű, nem túl édes nassolnivaló.

Hozzávalók (8 személyre):

150 ml növényi olaj

150 g natúr joghurt

175 g cukor

3 tojás, felverve

100 g teljes kiőrlésű liszt

125 g finomliszt

3 és fél tk sütőpor

2 ek kakópor

1 tk szódabikarbóna

50 g étcsokoládé, megolvasztva

Töltelék és bevonat:

150 g natúr joghurt

150 g habtejszín

friss bogyós gyümölcs

Elkészítés: Egy 26 cm átmérőjű formát zsiradékkal vékonyan kikeünk, az aljába sütőpapírt teszünk.

Az olajat, a joghurtot és a tojásokat krémesre keverjük. A lisztet, a sütőport, a kakóport és a szódabikarbónát a keverékbe szitáljuk, és jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét.

A masszát a sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 Celsius fokon 45-50 percig sütjük, amíg a tésztába szúrt fogpiszkálóra már nem tapad a tészta. 5 percig hűtjük, majd kivesszük a formából, és süteményrácsra helyezzük. Keresztben három lapra vágjuk.

A töltelékhez a joghurtot és a tejszínt tiszta tálban kemény habbá verjük.

Az egyik tésztalapot megkenjük a joghurtos-tejszínes keverék harmadával, majd rászórjuk a gyümölcsök felét. Ráhelyezzük a következő lapot, arra kerül a krém másik harmada és a gyümölcs másik fele. Tetejére tesszük a harmadik tésztalapot, amelyet bevonunk a maradék krémmel és gyümölccsel díszítjük.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább