Így étkezünk mi? Gyorsétterem vs. otthoni főzés

Két héttel ezelőtti ankétunkban három háziasszonyt faggattunk árról, milyen gyakran választanak rendelt ételt az otthon készített helyett. Vegyes eredmények születtek, de mindenképp megnyugtató, hogy ők is csak ritkábban esznek házon kívül.

Három kérdezett eredménye persze nem ér fel egy Szonda Ipsos több száz, illetve egy több ezer ember véleményét tükröző kutatással, de logikusan átgondolva valóban átrendeződött az éttermi étkezés piaca.

Annyit biztosan tudunk – csak Dunaszerdahely városát nézve is -, hogy amennyi új gyorsétterem, pizzéria nyílt a covid kirobbanását követően, az arra utal, hogy nagyobb lett az igény a fast food-ra, de jócskán akadnak olyanok is, akik szinte teljesen elhatárolódnak a gyorséttermi étkeztetéstől, mert egészségügyi kondícióiknak, vagy csak egyszerűen az igényeiknek messze nem megfelelőek.

Amit biztosan látni, hogy egyre több a véglet, kevés az átfedés az éhes vendégek között, így a piac is sokkal inkább szegregálódni látszik. Az éttermeknek is választaniuk kell, vagy maradnak a gyorsfagyasztott kínálatnál és elengedik az igényesebb vevőkört, vagy igyekeznek a különlegesebb elvárásoknak is megfelelni és olyan kínálattal előrukkolni, ami nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is.

Félreértés ne essék, én magam is nagy rajongója vagyok a hamburgereknek és a pizzának, de leginkább a házinak.

A két perc alatt megvásárolt ételek és a rendelt, tömeggyártott menük egyszerűbben beszerezhetőek ugyan, de sokkal inkább megterhelik a pénztárcánkat, minta mi magunk készítenénk el őket otthon. Ez alól kivételt jelenthetnek az éttermek olyan specialitásai, amit mi otthon, megfelelő eszközök és fűszerek híján nem tudunk elkészíteni.

Racionálisan végiggondolva tehát először is el kell döntenünk, mik számunkra a legfőbb prioritások

– biztosan egészséges legyen?

– olcsó legyen?

– könnyen beszerezhető legyen?

– különleges legyen?

– környezetkímélő csomagolású legyen?

Ha megvannak a jelenlegi élethelyzetünknek legmegfelelőbb paraméterei, máris elindulhatunk a megoldás felé. Mutatunk pár példát a fogyasztói típusokra, hátha segítséget nyújthat saját étkezésed bekategorizálásához. Kezdjük a legszélsőségesebb esetekkel!

főzés,gasztronómia,étkezés,Otthon

Speciális étrendet igénylők bizonyos allergia vagy tápanyag-intolerancia miatt:

– Nekik nincs sok választásuk, mint maguknak főzni otthon. Kevés étterem specializálódott különleges étrendre.

– A kielégítő tápanyagbevitel érdekében tökéletes alapanyagokra van szükség, kímélő receptekre és gondosan megfontolt előkészületekre.

– Nincsenek két perc alatt beszerezhető ételeik, kivéve a nyersen is fogyaszthatókat.

Morális vegák és vegetáriánus étkezést preferálók:

– Szinte ugyanaz az étkezési szokásuk, mint az előző csoporté, annyi különbséggel, hogy az indokaik morálisak. Az állatokkal szembeni együttérzés és a tolerancia vezeti őket. Elítélik és kifejezetten károsnak tartják a tömeges állattartást és az abból származó húsipari termékeket.

– Sokan egészségügyi megfontolásból, gyógyulási vagy immunerősítő célzattal választják.

főzés,gasztronómia,étkezés,Otthon

Kevert étkezést preferálók:

– Nekik többnyire nincsenek sem egészségügyi, sem morális megfontolásaik.

– Fontos szempont lehet a sok közül, hogy jó árban hozzájussanak az éttermi ételhez, vagy az egyes alapanyagokhoz az otthoni főzés kellékeként.

– Próbál hidat vonni az éttermi étkezés és az otthoni főzés között, egyikkel kiegészítve a másikat.

– Fontos lehet számukra az idő is, hogy a megfőzött étel tovább kitartson és másnap ne kelljen megint főzni.

– Étterembe különleges alkalmakkor jár, illetve akkor, amikor gyors megoldást keres és nincs ideje otthon főzni.

főzés,gasztronómia,étkezés,Otthon

Gyorséttermi/éttermi fogyasztók:

– Nekik teljesen mindegy, hogy az adott étel tápanyagban gazdag és egészséges-e. A lényeg, hogy tele legyen a pocakjuk.

– Számukra nem fontosak az egyes alapanyagok származási helyei, az étel elkészítésének menete, sem a tálalás és a kiszolgálás.

– Több ideje jut minden másra, hiszen többnyire otthon sem főz, ezért sem a konyhai eszközökkel, sem az egyes alapanyagokkal nem kell bajlódnia.

– Ugyan ez az életforma a pénztárcáját sokkal inkább megterheli, de már hozzászokott a jól ismert éttermekhez, rutinná vált a menüzés. Nem is gondolkodik másban.


Legtöbbünknek egy komoly külső befolyás szükséges ahhoz, hogy a jól megszokott rutinunkon változtassunk. Például egy betegség diagnosztizálása, gyermekkori trauma az étkezést illetően, s persze a covid és a bezárások.

Élethelyzetünk megváltozása jó ugródeszka lehet egy egészségesebb és pénzügyileg is kifizetődőbb életmód felé. Merjünk hát kipróbálni új ételeket és új szemléleteket és vegyük a kezünkbe saját testünk táplálását!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább