Sávlekötő by Lil Frakk | Különvélemény

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/11. számában.

Képzeld el, hogy betekinthetsz egy zeneszám megszületésének minden mozzanatába! Megnézheted, ahogy az alaptémából kiindulva egymásra épülnek egy sláger elemei, mint az építőjáték kockái. Meghallgathatod, ahogy a kezdeti próbálkozásból, félkész püntyögésből, suta énekből kialakul az a dallam, amely egyszer csak bekúszik a füledbe, majd újra és újra hallani akarod. Szinte észrevétlenül dúdolod magadban hazafelé menet, a buszon, vagy munka közben – Hölgyeim és Uraim, a boszorkánykonyha ajtaja immár nyitva áll!

Lil Frakk egy Magyarországon tevékenykedő, újhullámos hip-hop/trap előadó, aki nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy bemutassa a YouTube- és Spotify trending-jei közé tartozó dalok megszületési folyamatát. Modern, fiatalos stúdiójában hétről-hétre vendégül lát egy-egy olyan sikeres zenei előadót vagy zenekart, akivel darabjaira, sávjaira bontják napjaink legmenőbb slágereit.

A nagyjából félórás, YouTube-on fellelhető epizódok még azok számára sem lesznek unalmasak, akik nem kifejezetten érdeklődnek a zenekészítés iránt, vagy akiket alapjáraton untatna egy részletes műelemzés. A műsor ritmusát ugyanis különböző játékok, feladatok színesítik, amelyekkel a néző is együtt gondolkodhat.

Már maga a felvetés is nagyon izgalmas, hogy benézhetünk a kulisszák mögé, érdemes ehhez alaposabban szemügyre venni a 21. századi zenefogyasztási szokások megváltozását. A hallgató ugyanis többé már nemcsak passzív befogadója a kész produktumnak, megvásárlója a hanghordozóknak, hanem szeretné megismerni a dal mögött az előadót, mondanivalót, személyiséget, gondolatiságot, történetet, és ha alkalma adódik, akár az alkotás folyamatát is. Szívderítő tehát, ahogy a műsor erre az újfajta igényre sikeresen és minőségi kivitelezésben reagál.

Apropó, minőségi kivitelezés! Látszik, hogy ebben a produkcióban bőven van egyedi ötlet és minek tagadjuk, anyagi háttér is. A Sávlekötő az első résztől kezdve egy szponzor által támogatott videós tartalom, a reklám mennyisége azonban nem tolakodó és egyáltalán nem megy a tényleges tartalom kárára. Lil Frakk kellemes, felkészült műsorvezetőként debütál a mikrofon mögött, ügyesen veszi fel a kapcsolatot az aktuális vendéggel, látszik, hogy a dalkészítés iránti rajongása is őszinte.

Maga a stúdió a raklapos – foteles berendezésével, dekorációival kelt otthonos benyomást, szinte TV-minőségben érkeznek a hetente megjelenő új részek, a profi kép- és hangrögzítő eszközök segítségével. Különösen jó ötletnek tartom, hogy az egyes részek végén olyan „nyomokat“ rejtenek el a készítők, amelyekből kitalálhatjuk a jövő heti előadót, így is beemelve némi plusz interaktivitást a formátumba.

Zeneszerető laikusoknak, de akár zenekészítéssel foglalkozóknak is jó szívvel ajánlom ezt a könnyed, szórakoztató és hihetetlenül ötletes műsort. Tutira nem fekszi meg a kényes gyomrot sem!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább