A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„Ha ugyanis hiszünk valamiben, nem kell látnunk ahhoz, hogy tudjuk, létezik.“

December elsejét írunk, ami azt jelenti, hogy a mai nappal hivatalosan is kezdetét vette a karácsonyi megőrülés, ezzel együtt az ünnepi tematikájú könyvek, zenék, ronda pulcsik és filmek is zöld utat kaptak. Ma egy új családi mese miatt ragadtam billentyűzetet.

A filmet már hat évvel ezelőtt megelőzte az azonos címet viselő könyv, melynek szerzője az angol író és újságíró Matt Haig. A gyerekkönyv óriási sikerként robbant be a köztudatba, 30 nyelven jelent meg, többek közt magyarul is. Sokáig vezette az angol gyermek-, és ifjúsági irodalom toplistáját, s bár gyermekeknek íródott, a kritikusok úgy jellemzik, 7 és 100 év között bárki számára ajánlott, aki hisz vagy hinni akar a varázslatban.

Visszatérve a filmre, a Netflix november 24-én tette elérhetővé számunkra a filmet – némely országokban két nappal később,  megalapozva ezzel is az advent és az ünnepi várakozás hangulatát. A londoni születésű Gil Kenan rendező a szereplőgárdát ismert és kevésbé ismert arcokkal tunnigolta fel. Narrátorként itt van például a Harry Potterből jól ismert Minerva professzor, azaz Maggie Smith, vagy a Trónok harcából ismert  Michiel Huisman, aki a főszereplő édesapját játssza. Szerény véleményem szerint a különleges fizimiskájú, vöröshajú kisfiú, Henry Lawfullt is fogjuk még látni a jövőben a vásznon.

Nyilván sok helyen a karácsony szokásokból és megszokott családi rituálékból áll, mint például, hogy ki teszi fel utoljára az angyalkát a fára, ki eszi meg a legszárazabb bejglicsücskét, és melyik nap nézzük a Reszkessetek betörők egy-kettő-hármat. Nehéz dolga lesz tehát a filmnek bekerülni a bűvös körbe, ami a karácsonyi filmeket illeti, de az alkotók mégiscsak tesznek egy próbát.

A képi világ látványos, varázslatos és a felnőttek számára is fogyasztható. A történet pedig egy fiúról szól, akit Karácsonynak hívnak – ugye, ez elég egyértelmű. Néhol felsejlik a magyar népi mesevilág egy-egy mozzanata, a szegény fiú karaktere, aki elindul szerencsét próbálni, hogy megkeresse a reményt az emberek számára.

Számomra ez az igazi üzenete a filmnek. Hát, mi másra van most igazán szükségünk ebben a kesze-kusza évvégében, ahol emberek feszülnek egymásnak, leginkább csak arctalanul, de józan ész nélkül, minthogy újra higgyünk benne, van remény egy fénnyel teli, varázslatos világra megint.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább