Klikk Out Vikkendhouse: Tízes lista különféle műfajokból

Az NFG a legjobb hely a különleges emberek megismerésére. Nekem jó pár ilyen élményem van, és az egyik mai főszereplőnkhöz, Jasonhoz kötődik. Képzeljetek el egy karaoke estet, ahol hamisan, de teli szívvel éneklik az emberek a „Lemon Tree” sorait, egyszer csak bejön egy idegen, elkéri a mikrofont, és mindenki meghökken… Jason azóta más tereken is megmutatta zenei tehetségét, és ma a tíz kedvenc zenéjét és a zenéhez fűződő kapcsolatát tárja elénk.

Fotók: Ugróczky István

Hodossy Károly,Jason,Vikkendhouse

A nevem Hodossy Károly, vagy ahogy a legtöbben ismernek – Jason. Több mint 20 éve játszom különböző zenekarokban – Not That Simple, April Weeps, Gilotin, La La Land, 3coustic. Jelenleg énekesként és gitárosként tevékenykedem a 3coustic zenekarban.

Mit jelent neked a zene?

A zene számomra éltetőerő. Kiskorom óta zenélek/éneklek. Hegedűvel kezdtem a zeneiskolában, amit 4 év után zongorára váltottam, majd gitárt ragadtam, és ez lett az a hangszer, amely végigkísért eddigi életem folyamán. De játszottam dobon és basszusgitáron is. Írtam néhány dalt jómagam is, sokáig fontosnak tartottam kifejezni zeneileg is az érzéseimet. Aki ült velem egy autóban, az tudja, hogy a playlistjeimben nincs olyan, hogy rendszer – van, hogy black metal váltja a mainstream popdalt.

Fel tudod idézni azt a momentumot, amikor a zene életedben először mélyen hatott rád?

Nincs ilyen konkrét momentum, gyakorlatilag születésem óta imádtam a zenét. Van viszont néhány koncertélmény, ami felejthetetlen marad emlékeimben – ezek közé tartozik első Metallica-koncertem, egy Mitsoura-koncert Dunaszerdahelyen, IAMX-koncert Pozsonyban, valamint Leprous- és Architects-koncertek.

Mi indította be nálad, hogy te is hangszert és mikrofont ragadj?

Gyerekkoromban volt egy ismerősöm, aki gitározott. Egyszer csak úgy próbaképp nekiálltam pengetni a hangszert és rájöttem, ez menni fog nekem is. Később két lányismerősöm jött az ötlettel, hogy alapítsunk zenekart, amit először nagyon rossz ötletnek tartottam, tekintve, hogy semmilyen tapasztalatunk nem volt ilyen téren, ráadásul a hölgyek egyike rögtön a dobot pályázta meg úgy, hogy előtte még soha nem dobolt.

Ennek ellenére mégis nekikezdtünk a próbáknak, amik gyakorlatilag ma is tartanak, csak ma már más emberekkel más zenekarokban.

A sulis éveid alatt milyen zenei műfajokat hallgattál és melyik korszak volt számodra a legjelentősebb?

Volt egy néhány évig tartó rap/hiphop időszakom, ezt váltotta egy house/techno korszak. Az évek alatt kezdtem rájönni, hogy az élő zene az, ami igazán meg tud fogni, ezért volt egy hosszabb „rockos” időszakom, aminek a helyét később a metálzene összes létező alműfaja vette át. Azt hiszem minden korszak jelentős volt a zenei ízlésem felfedezésében, nincs olyan, hogy felsőbbrendű műfaj. Örökös Queen-rajongó vagyok, ez nem múlik soha. Kiemelkedőbb helyet kaptak az életemben a Placebo, Elefánt és Architects zenekarok, de volt itt minden: Loreena McKennit, Tool, System of a Down, Radiohead, Hillsong, Low Roar, Worrytrain, Karnivool, Vildhjarta, The Raveonettes…

Manapság mennyi időt töltesz zenével, és hallgatóként miket hallgatsz főleg?

Sajnos az utóbbi 2 évben kevesebbet, mint illene amatőr zenészként. Voltak nagy változások az életemben, a COVID járvány sem kedvezett a zenészeknek. Viszont kitartó hallgató maradtam – naponta órák hosszat is szól a zene nálam. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy zenében mindenevő vagyok. Ahogy telnek az évek, a lelkem egyre jobban kívánja már a letisztult, nyugodt zenét is. Nem kell örökké lázadni.

Milyen irányzatokkal nem tudtál sosem azonosulni?

Az operett az, amitől falnak tudnék futni, na meg a mulatós zenétől, ami épp nem esküvőn szól. Ezeken kívül jöhet bármi.

Hodossy Károly,Jason,Vikkendhouse

Szerinted fontos az, hogy az ember élete során fejlődjön a zenével, és ne ragadjon le a rádiós slágereknél?

Ami a rádiót illeti, főleg a mainstream rádiót – messziről kerülöm.

A 4 akkordos slágerek tudnak jók lenni, de minőségi zenei élményhez néha muszáj letérni a mainstream útjáról.

Fontosnak tartom, hogy az ember kísérletezzen mindenféle műfajjal, ez hasonló, mint a könyveknél – ha csak detektívregényeket olvas az ember, kimarad a fantasy csodálatos világából. A zenei ízlést is fejleszteni kell.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Lehetetlen feladat volt kiválasztani 10 kedvenc előadót, egy százas lista talán össze tudná foglalni a kedvenceimet. 🙂 Úgy döntöttem tehát, hogy az elsődleges szempont legyen különféle műfajok összeválogatása. Van benne trance, rock, metalcore, gospel, alternatív pop és experimental rock.

 

ÜZENET A MIXHEZ:

Fogadjátok sok szeretettel!

 

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. IAMX – Spit It Out
2. Kingdom of Giants – Wayfinder
3. Elefánt – Ég Veled
4. Placebo – Begin The End
5. Arctic Moon – Quantum Realm
6. Architects – Gone With The Wind
7. Akin Sevgör – Geometric
8. Leprous – The Price
9. Kalandra – Brave New World
10. Hillsong United – Oceans

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább