Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/01-02. számában.

Picinyke, élénk pink színben virító kötet Puskás Panni tavaly megjelent debütáló novelláskötete, de a benne rejlő szövegekről sok mindent el lehet mondani, csak épp azt nem, hogy rózsaszínűek lennének. Mindegyikük egy-egy gyors lejáratú időzített bomba, melyek néhány oldal után hatalmasat robbantanak a szívben. Pedig a jelenetek helyenként még akár banálisnak is mondhatók, mégis hihetetlenül súlyos témák férnek itt el egymás mellett egy – szinte tenyérnyi – helyen.

Sértett önérzetű szerető dönt úgy, hogy a közelgő világvégére való tekintettel akár falba is verheti riválisa, a feleség fejét, meg nem értett költőnő várja groteszk randevúra a kudarcot valló Charles Bukowskit, kis indiánok garázdálkodnak Budapest utcáin, rettegésben tartva a város tisztes polgárait. Közben az ország jövője kapcsán érzett szorongással szivárognak tele a napok, még a repülőre sem lehet nyugodtan úgy felülni, hogy valaki ne migránsozzon fejhangon egyetértésünkre számítva.

Egyáltalán nem véletlen, hogy Margó-díjra is jelölték A rezervátum visszafoglalását, ahogy az sem, hogy a szerző megkapta érte az Írók Boltja ösztöndíját.

Magvető, 2021

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább