Egy kis Indonézia a Csallóközben

Szumátra a Föld hatodik legnagyobb szigete! A legnagyobb sziget, amely teljes területével Indonéziában található. Szumátra lakossága több etnikumból tevődik össze, amelyek több mint ötven különböző nyelvet használnak. A legtöbb etnikai csoport azonban közös hagyományokkal rendelkezik és különböző nyelveik is nagyon közel állnak egymáshoz. Miért éppen Szumátrával kezdem, ha a szigetország csaknem 18 ezer szigetből áll, melyből „mindössze“ 6 ezer lakott?

Mert éppen Szumátráról kapta nevét Dunaszerdahely legújabb étterme, amelynek a Hotel Therma adott otthont…

A indonéz kormány által kezdeményezett program, a “spice up the world” keretében a világon elsőként, március 31-én a délutáni órákban ünnepélyes keretek közt, egy különleges alkalom minden vele járó pompájával került sor a Sumatra étterem megnyitó fogadására a hotel Thermában. A szalagot nem más, mint Indonézia szlovákiai nagykövete, Dr. Pribadi Sutiono úr és a Hotel Therma igazgatója, Tóth Tihamér Tamás vágta át, egy rövid megnyitó beszéd után, melyben hangsúlyozták a program fontosságát, melynek fő célja az indonéz kávé, tea és fűszerek exportjának növelése, egyben az indonéz ízvilág bemutatása szerte a nagyvilágban.

A Klikk Out csapatából jómagam és Gocoň Péter laptulajdonos vettünk részt a rendezvényen, amelyre már az első pillanattól kezdve kíváncsiak voltunk. Sokan tudják, hogy az ázsiai konyha „szerelmese” vagyok, és már több mint húsz éve rendszeresen látogatom ezt a csodás kontinenst, ám mindezek ellenére Indonéziában még sosem jártam, így az ízlelőbimbóim már szinte a „welcome drinknél” felrobbantak…

Sumatra,Étterem,Indonézia,Gasztro,Dunaszerdahely

A nap legfontosabb része

Számomra akkor kezdődött, mikor is a szalagvágás és az étterem logójának leleplezése után tágra nyíltak az étterem ajtajai, és a szép számban jelenlévő vendégekkel együtt szemügyre vehettük Indonézia színes étel- és kávékínálatát.

A terem középpontjában értelemszerűen a hatalmas svédasztal volt, amely roskadozott a szemrevaló ínyencségektől. A pincérek és a szakácsok kitüntető figyelemmel sürögtek-forogtak a vendégek közt, a színpadon egy hagyományos indonéz tánc, majd karatebemutató zajlott, mígnem lassacskán elkezdődött a kóstolgatás.

Az ételek és az indonéz gasztronómia

Mint máshol Ázsiában, úgy az indonéz ételek alapja is javarészt a párolt rizs és a rizstészta. Ízviláguk jellegzetesen csípős, egyben édeskés, de zöldcitrom vagy rizsecet igénybevételével akár savanykásak is lehetnek. Kína befolyással van szinte az egész ázsiai kontinens gasztronómiájára, így rengeteg ételnek az eredete a kínai konyhában keresendő.

Sumatra,Étterem,Indonézia,Gasztro,Dunaszerdahely

Minő ételeket kóstolhattunk a Sumátra étteremben?

Kezdve az indonéz szósszal kínált rákchipsszel, a Gado-Gado indonéz zöldséges ráksalátát, Lumpia sayurt, amely rántott zöldséges tekercs chili szósszal.

A levesek terén a Tom Yum (én Thaiföldről ismerem) és a Soto Ayam csirkéből készített húsleves került terítékre.

A fő fogások közül terítékre került a Bebek Bali, amely egy ropogós kacsasült, a Garang Asem Lele, mely egy harcsaszelet pikáns kókuszos mártással, majd a Gulai Sapi, amiegzotikus fűszerezésű marhapörköltet jelent. Az indonéz séf a szemünk láttára készítette a sushikat, amelyek szemlátomást a legkelendőbb ételként fogyogattak, ám az utánpótlással a séf kézügyessége miatt nem volt gond.

Összegezve

Egy nagyon hangulatos és eseménydús rendezvényen jártunk, amelyen nagyon jól éreztük magunkat. Mindenesetre amennyiben érdekel Indonézia ízvilága, tégy egy próbát, adj esélyt egy más világ ízharmóniájának, és kóstold meg a Sumátra indonéz étterem kínálatát a Hotel Thermában.

A Klikk Out nevében Köszönjük a meghívást!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább